pühapäev, 30. oktoober 2011

Jogurtipannkoogid

Pühapäeva hommikusöök seostub paljudel pannkookidega. Meie eelistame väikeseid pannkooke ja jogurt muudab pannkoogid mõnusalt kohevaks. Seekord kasutasin taignas ahjuõunajogurtit, kuid sobib ka iga teine jogurt. Maitsestamata jogurti puhul lisa veidi rohkem suhkrut.
Serveeri pannkooke moosi, mee või suhkruga.


Jogurtipannkoogid

2-le sööjale

2 muna
1 klaas jogurtit
2 dl jahu
1 tl vaniljesuhkrut
1/2 dl suhkrut
1 tl soodat või küpsetuspulbrit

praadimiseks võid või õli

Klopi muna jogurtiga lahti. Lisa jahu, suhkrud ja sooda või küpsetuspulbrit. Lase taignal 5 minutit seista, seejärel kuumuta pannile veidi võid ja küpseta pannkoogid.

neljapäev, 27. oktoober 2011

Kõrvitsaküpsised

Ma ei mäleta, millal ma nii häid küpsiseid viimati sain. Ideaalsed küpsised - pealt krõbedad ja seest pehmed. Ja ei saa mainimata jätta, et kui kõrvitsapüree on varem valmis tehtud, valmivad küpsised ainult kokkusegamisvaevaga. Juba ahju ust avades tunned vastupandamatult head, veidike piparkooke meenutavat lõhna. 
Maiamad küpsetajad võivad rosinate asemel küpsistesse lisada hoopis šokolaaditükke - mmm ... 


Kõrvitsaküpsised
olenevalt suurusest umbes 15-20 küpsist

100 g võid
150 g tumedat muscovado suhkrut
200 g kõrvitsapüreed
100 g rosinaid
1 tl vanilliekstrakti
225 g nisujahu
1.5 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli


Vahusta või suhkruga. Lisa kõrvitsapüree, rosinad, vaniljeekstrakt ja sega ühtlaseks.
Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja kaneel ning lisa või-kõrvitsasegule. Sega ühtlaseks.
Tõsta tainas lusika abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes taignakuhjade vahele piisavalt ruumi.
Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit. 

Retsept: Nami-Nami

Vaata ka Nami-Nami kõrvitsateemalist kooskokkamist!

teisipäev, 25. oktoober 2011

Kõrvitsa-šokolaadikook

Kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, siis tegelikult kasutasin koogis ära sahvrisse seisma jäänud kõrvitsamoosi. Ega see ju tavalisest kõrvitsapüreest väga ei erine, vaid suhkrut tuleb sellevõrra vähem lisada.
Igaljuhul sündis sellest kõrvitsamoosist ja vürtsidest mõnus tummine ja pisut jõulutunnet tekitav kook. Kuigi koogi sisse läheb tubli kogus kõrvitsat, ei aimaks seda küll keegi - pigem annavad maitset vürstid ja ingver. Kõrvits aga muudab koogi mahlaseks. Kindlasti sobiks lisaks šokolaaditükkidele taignasse ka pähkleid ja rosinaid lisada.

Vaata, mida veel võiks kõrvitast teha, Nami-Nami kooskokkamise teemast!


Kõrvitsa-šokolaadikook

3 muna
1 dl muscovado suhkrut
2 dl demerara suhkrut (suhkrud võid asendada 3 dl tavalise suhkruga)
4 dl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
1,25 sl küpsetuspulbrit
1 spl kaneeli
1 tl jahvatatud kardemoni
0.5 tl ingveripulbrit
0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
2 spl brändit
100 gr tumedat šokolaadi
0.5 tl soola
1 dl õli
500 gr kõrvitsapüreed

Kaunistamiseks:
Šokolaadiglasuur (50 gr šokolaadi + 1 dl kohvikoort)
Kreeka pähkleid

Vahusta munad suhkruga, lisa brändi ja kõrvitsapüree. Haki šokolaad suuremateks tükkideks ja sega kokku kuivainetega. Lisa munavahule kuivained ja õli. Sega ühtlaseks.
Kalla tainas 24-cm võitatud rõngasvormi või suuremasse keeksivormi. Küpseta 175 kraadi juures 1 tund või kuni koogi keskele pistetud puutikk kuivaks jääb.
Võta ahjust ja lase vormis jahtuda. Kummuta välja ja soovi korral kaunista kook pealt šokolaadiglasuuriga.
Glasuuri jaoks sulata šokolaad ja lisa hulka kohvikoor. Sega ühtlaseks ja nirista koogile. Kaunista tervete kreeka pähklitega.


pühapäev, 23. oktoober 2011

Mandlikattega õuna-martsipanikook

Õunahooaeg on enam-vähem läbi - enamus õunu mahlaks pressitud, teine osa moosiks keedetud ja punaseimad keldrisse riiulile laotud. Kel vähegi veel õunakoogi isu on, siis soovitan proovida seda mandlikattega õuna-martsipanikooki. Kreemjas martsipanitäidis viib lausa keele alla.


Mandlikattega õuna-martsipanikook

Põhi:
180 g nisujahu
1 dl suhkrut
125 g võid
1 väike muna

Kate:
50 g võid
150 g martsipani
1 sl nisujahu
1 laimi mahl (võib asendada ka muu hapukama mahlaga, nt õunamahlaga)
4 suurt õuna
25 g mandlilaaste

Põhja jaoks haki jahu, suhkur ja külm või purutaoliseks massiks. Lisa muna ja sega ühtlaseks. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja külgedele. Hoia koogipõhja 30 minutit külmkapis.
Küpseta põhja 200 kraadi juures 10 minutit.
Täidise jaoks riivi martsipan jämeda riiviga. Sulata potis või, lisa riivitud martsipan, jahu ja laimimahl. Kuumuta segades kuni moodustub ühtlane mass. Jäta jahtuma.
Riivi õunad jämeda riiviga ja laota eelküpsetatud põhjale. Nirista peale martsipanisegu ja puista peale mandlilaastud.
Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit kuni kook on pealt kuldne.

Retsept: Nami-Nami

kolmapäev, 19. oktoober 2011

Lõuna-Eesti maitsed pealinnas

Hiljuti oli meil, Tartu toidublogijatel, au saada osa roogadest, mis lähevad 9. novembril pealinna Lõuna-Eestit esindama. Oma hõrgutisi pakuvad Vilde, Werner, Truffe, Dorpat, Crepp.
Ja hõrgutised ei ole antud kontekstis ülepaisutatud sõna, sest toidud on tõesti väga-väga huvitavad - minu oli jaoks palju uusi maitseid ja kooslusi. Suitsutatud lambaliha supp viis lausa keele alla ja astelpaju-vaniljekreemi valmistamise saladuse pean kindlasti ka ise teada saama. Seega soovitan huvilistel kindlasti kohale minna ja kõik see isuäratav järgi proovida.


Menüüs on:

Ürdisoola veisevälisfilee torbikkukeseene ja Forte juustu julienne, sõstra-palsamiäädikakastme ja sinepi-tillikastmega 
Vein: Open Now Rouge 2008 AC Minervois, Domaine de Chamans
Ahto Kikas (Dorpat)

Mee ja musta leiva koorikuga ahvenafilee herne-kartulipüree, sügisese aedviljasalsa ning tilliõliga 
Vein: Sylvaner Les Princes Abbés 2008 AC Alsace, Domaines Schlumberger
Priit Palk (Kohvik Crepp)

Tummine suitsutatud lambaliha supp jäise köömne-ürdinapsuga
Joel Ostrat & Jorma Riivald (Truffe)

Röstitud vutt magusa kartuli, vutimuna-brioche`, tüümianikastme ja metsasaadustega (jõhvikad, mandlid, kadakamarjad, võrsed ja marineeritud kurgid)
 Vein: Zweigelt 2007 Burgenland , Höpler
Nico Lontras (Vilde)

Sügisõuna ja Lõuna-Eesti kitsejuustu küpsetis astelpaju-vaniljekreemiga 
Vein: Beerenauslese Burgenland, Höpler
Õie Pritson & Joel Ostrat ( Kohvik Werner)

9. novembril kell 19.00 Tallinnas restoranis Senso. Täpsem info siit
.

pühapäev, 16. oktoober 2011

Vürtsikas kõrvitsasupp

Toidufoto koolitusel Kaie Mei juhendamisel valmistatud vürtsikas kõrvitsasupp, kus särtsu lisavad ingver ja tšilli. Kookospiim muudab supi mõnusalt kreemjaks.


Vürtsikas kõrvitsasupp
6 kuni 8-le sööjale

1 kg kõrvisat
3-4 kartulit
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 spl õli
ca 2-3 cm jupp ingverit
0,5 värske tšillikauna
500 ml vett
500 ml kookospiima

serveerimiseks röstitud kõrvitsaseemneid ja balsamico´t

Tükelda kõrvits ja kartulid, haki sibul. Kuumuta potis õli ja hauta sibul klaasjaks. Lisa purustatud küüslauguküüned, tükeldatud ingver ja tšillikaun ning prae kergelt läbi. Lisa kõrvitsa- ja kartulikuubikud ning 1-2 klaasi vett. Hauta kuni kõrvits ja kartul on pehmed, vajadusel lisa vett.
Kui kõrvits on pehme, püreesta supp saumikseriga, lisades järk-järgult juurde kookospiima. Vajadusel maitsesta soola-pipraga.
Serveeri röstitud kõrvitsaseemnete ja balsamico-kastmega, kõrvale paku krõbedat saia.


esmaspäev, 10. oktoober 2011

Kapsapirukas

Vast nii mõnigi blogilugeja on märganud meedias ja toidupoodides Tervisearendu Insituudi kampaaniat "Lihtne 5 tervislikult toituda", mis on suunatud puu- ja juurviljakoguste suurendamisele igapäevasel toidulaual. Kampaanist leiab ka mõne minu retsepti, näiteks selle mõnusa lillkapsavormi või apelsinise riisikoogi.
Kahjuks ei jõudnud kampaanisse see imemaitsev kapsapirukas. See on tõesti väga-väga maitsev ja mahlane, milles tubli ports kapsast ja porgandit.


Kapsapirukas

250 g toasooja võid
2,5 dl nisujahu
2,5 dl täistera nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
soola
250 g kohupiima (kasutasin Farmi sibula-küüslaugumaitselist kohupiima)

Täidis:
1 kg värsket kapsast
300 g porgandeid
3 spl võid
1 klaas vett
1 spl soola
1 apl valgeveini äädikat
3 spl fariinisuhkrut
150 g hapukoort

määrimiseks muna

Valmistamine:
Sega omavahel või ja kõik taigna kuivained. Lisa juurde kohupiim. Mätsi tainas palliks, keera toidukilesse ja jäta vähemalt 1 tunniks külmkappi tahenema.
Täidise jaoks lõika kapsas ribadeks ja riivi porgandid jämeda riiviga. Kuumuta potis või, lisa juurde kapsas ja porgand ning hauta veidi aega. Lisa kapsa-porgandisegule 0,5 klaasi vett, vajadusel lisa hiljem ülejäänud vesi. Kui kapsas ja porgand on pehmeks haudunud, nõruta segu ja sega juurde sool, äädikas ja fariinisuhkur. Jahtuta veidi ja lisa juurde hapukoor.
Eralda taignapallist 1/4 ja rulli mõlemad tükid ahjuplaadi suuruseks (lihtsam on rullida 2 küpsetuspaberilehe vahel). Tõsta suurem tükk küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, tõsta peale kapsatäidis nii, et 2-3 cm servast jääks vabaks. Keera taignaservad igast küljest täidise peale. Tõsta pirukale väiksem taignaplaat nii et servad kattuksid alumise taignaplaadi üleskeeratud servadega ja vajuta servadest korralikult kinni. Määri pirukas pealt lahtiklopitud munaga ja torka kahvliga peale õhuaugud.
Küpseta 225-kraadises ahjus 30 minutit kuni pirukas on peale kuldpruun.

Retsept: Blogi Köögitoimkond