pühapäev, 28. august 2011

Suussulav õuna-juustukook

Kui Sulle meeldib ahjuõunajogurt, siis kindlasti meeldib ka see kook. 
Just sellise maitsekoosluse moodustab kokku kreemjas toorjuust, õunad ja kaneel. Madal ahjutemperatuur ja pikk küpsetamisaeg jätavad koogi hästi mõnusaks kreemjaks ning suussulavaks. Õhukesed õunaviilud koogi peal, mis ahjus kenasti lokkima hakkavad, muudavad koogi pidulikumaks, justkui pitsiliseks.
Kook on parim järgmisel päeval üleöö külmkapis seisnuna, kuid poolt tundi enne serveerimist tõsta kook toatemperatuurile soojenema.


Suussulav õuna-juustukook

Põhi:
200 g digestive küpsiseid
50 g võid

Täidis:
4-5 õuna
3 sl suhkrut
1,5 tl kaneeli
600 g toorjuustu
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
200 ml vahukoort
3 muna

Kaunistuseks:
1-2 õuna
1/2 sidruni mahl

Valmistamine:
Pane ahi 200 kraadile soojenema.
Purusta küpsised peeneks puruks ja sega sulatatud võiga ühtlaseks. Suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud 24-25 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Tõsta täidise valmistamise ajaks külma.
Täidise jaoks valmista kõigepealt ette õunad. Puhasta ja tükelda õunad väiksemateks kuubikuteks. Pane paksupõhjalise poti põhja 1 dl vett, lisa õunakuubikud ja suhkur-kaneel. Hauta umbes 15 minutit kuni õunakuubikud on pehmed. Lase veidike jahtuda ja purusta suuremad õunatükid kahvliga.
Mikserda toasoe toorjuust suhkru ja vanillsuhkruga. Lisa juurde vahustamata koor ja ükshaaval munad. Lisa juurde õunasegu.
Vala täidis küpsisepõhjale. Kaunistuseks lõika õunad võimalikult õhukesteks viiludeks ja laota koogile. Piserda peale veidikese sidrunimahlaga.
Tõsta kook ahju ja keera kohe kuumus 160-le kraadile. Küpseta 1 tund ja 10 minutit. Kook on parim järgmisel päeval üleöö külmkapis seisnuna, kuid 0,5 tundi enne serveerimist tõsta toatemperatuurile soojenema.


Õunakook krõbeda müslikattega

Mõnikord  tekib vajadus kiiresti küpsetada võimalikult lihtne ja võimalikult suur plaadikook. Kuigi minumeelest õunakoogid ongi enamjaolt lihtsad ja lapsepõlve mälestusena ka plaadikoogid :)
Igaljuhul väga mõnus kook sai - eriti meeldib pealmine krõbe müslikate.



 Õunakook krõbeda müslikattega 

4 muna
1,5 dl suhkrut
5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
50 g sulatatud või
1,5 dl piima

3-4 väiksemat õuna
2 tl kaneeli
50 g võid
100 g krõbedat müslit (nt Axa röstitud müslit mee ja pähklitega)
3 sl vedelat mett

Valmistamine:
Lõika õunad õhemateks viiludeks.
Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu, sulatatud või ja piim. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile (mina kasutasin 32x24 cm ahjuplaati).
Laota õunaviilud korrapäraste veergudena taignale ja soovi korral puista peale kaneeli.
Sulata või ja sega see müsliga. Pudista segu koogile ja nirista peale vedelat mett.
Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit. Lase veidike jahtuda.

Idee: Blogi Siit nurgast ja sealt nurgast



teisipäev, 16. august 2011

Marjane saiavorm

Millal Sina viimati saiavormi sõid? Mina igaljuhul ei suutnud meenutada. Võib-olla seepärast tunduski marjane saiavorm külma piimaga nii võrratult maitsev.

Saiavormis saad ära kasutada juba veidike seisnud ja kõvaks tõmbunud saia. Suvel kasutada kindlasti värskeid saadaolevaid marju, talvel ajavad asja ära ka külmutatud marjad või hoopis purgike moosi. 



Marjane saiavorm
2 sööjale

0,5 pätsi saia
1 kruus marju (mustikaid, vaarikaid)
1,5 dl suhkrut
kaneeli
2 muna
3 dl piima
2 sp fariinisuhkrut 

Valmistamine:
Lõika sai kuubikuteks ja vala 1/3 kuubikutest võitatud ahjuvormi põhja. Puista peale pool marjadest ja suhkrust. Tee samamoodi järgmine kiht, nii et pealmiseks kihiks jäävad saiakuubikud.
Klopi munad lahti, lisa piim, soovi korral lisa segule suhkrut. Vala segu vormi, nii et piimakiht jääb 2-3 cm pealmisest saiakihist allapoole. Raputa peale fariinisuhkur ja kata vorm pealt fooliumiga.
Küpseta 200 kraadi juures kokku 40 minutit, kuid poole pealt eemalda foolium, et pealmine kiht pruunistuks ja muutuks krõbedaks.
Lase jahtuda ja serveeri külma piimaga.

reede, 12. august 2011

Väikesed õuna-vaniljekreemipirukad

Esimesed õunad korjasin juba nädalapäevad tagasi. Mulle meeldivad väga esimesed veel valgete seemnetega hapud ja kõvad õunad. Maast korjatud magusaks küpsenud õunad pole üldse nii head.
Esimestest ubinatest valmis Kanada õunakook, mis endiselt on üks mu lemmikuid õunakooke. 
Ühel õhtul aga valmisid pisikesed õuna-vaniljekreemipirukad. Valmistasin pooled pirukad lehttaignast ja ülejäänud pärmilehttaignast, kuid mulle tundusid lehttaignas paremini sobivat, jäid õhulisemad. Kindlasti võiks proovida ka filotainast. Retsept on väga lihtne ja maitsvad pirukad kiirelt valmivad.

 

Väikesed õuna-vaniljekreemipirukad

10-15 tükki


500 g lehttainast või pärmilehttainast
2 väiksemat õuna
1 dl vett
1 tl kaneeli
2 tl suhkrut
1 pakk Ekströmi vaniljekastme pulbrit
1,5 dl piima
peale pintseldamiseks 1 muna
tuhksuhkrut


Valmistamine:
Tükelda õunad pisikesteks tükkideks. Pane õunad väikesesse potti, vala peale vesi ja kaneel-suhkur ning hauta madalal kuumusel umbes 5 minutit kuni õunatükid on muutunud pehmeks. Jäta veidikeseks jahtuma.

Vaniljekastme jaoks sega pulber piimaga ja jäta 1 minutiks seisma. 
Rulli tainas ja lõika umbes 10 cm x 15 cm laiused tükid. Aseta iga taignaruudu kitsemasse äärde 1 tl õunakuubikuid ja 1 tl vaniljekastet. Voldi taignaruudu külgmised servad täidise peale ja keera rulli. Lõika kääridega peale sälgud. Toimi samamoodi teiste pirukatega.
Pintselda pirukad pealt lahtiklopitud munaga.
Küpseta eelsoojendatud 200 kraadises ahjus 15-20 minutit kuni pirukad on pealt kuldseks küpsenud. Lase hetke jahtuda, serveerimisel raputa peale tuhksuhkrut.



laupäev, 6. august 2011

Suvikõrvitsasai kukeseentega

Viimase aja parim maitseelamus.


Muuhulgas kadusid hommikuse saiavalmistamisega külmast ka viimased kukeseened, mis pidid olema pea kogu aasta talvevaru. Seega üks kindel puhkuseplaan on minna metsa uute kukekate järele. 
Suvikõrvitsasai maitseb tõesti imeliselt, eriti külma võiliistakuga. Tänu suurele hulgale suvikõrvitsale püsib pehme ka järgmisel päeval.


 Suvikõrvitsasai kukeseenetega 

1 keskmine suvikõrvits (ca 500 g)
100 g kukeseeni
1 sibul
400 g jahu
7 g kuivpärmi
50 g võid praadimiseks
soola
pipart

Valmistamine:
Riivi suvikõrvits, puista peale 1 tl soola ja jäta sõelale 20 minutiks nõrguma. Pigista nõrutatud suvikõrvits käte vahel kuivaks.
Puhasta ja tükelda seened. Tükelda sibul.
Sulata pannil või ja pruunista selles seened ning sibul. Tõsta kõrvale jahtuma. Tõsta pannile riivitud suvikõrvits ja kuumuta 4-5 minutit aeg-ajalt segades. Sega suvikõrvits seene-sibula seguga, maitsesta soola-pipraga ja jäta veidikeseks jahtuma.
Sega kausis jahu ja kuivpärm, lisa juurde suvikõrvitsa-seene segu. Sega läbi. Tee taigna keskele süvend ja lisa 100 ml käesoojast veidi soojemat vett. Sõtku tainas ühtlaseks. Vajadusel lisa jahu, kuni saad paksema kleepuva massi.
Vormi tainas palliks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vajuta kergelt lamedaks (parem on seda teha jahuste kätega). Soovi korral lõika vette kastetud noaga tainas sektoriteks (lõika noaga nagu torti 8-ks viiluks, aga mitte päris põhjani läbi). Jäta 30-45 minutiks kerkima.
Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta saia 25-30 minutit kuni sai on pealt kuldne. Ahjust väljavõttes lase 10 minutit märja rätiku all seista, nii ei muutu koorik pealt kõvaks.

Allikas: Good Food

esmaspäev, 1. august 2011

Suvikõrvitsavorm sinihallitusjuustuga

Juba räägitakse taaskordsest suvikõrvitsauputusest. Kahjuks endal pole :( , kuid õnneks on paljudel tuttavatel, kes lahkesti saaki jagavad.

See suvikõrvitsavorm on olemuselt pigem nagu ahjuomlett, sest sisaldab palju mune. Erinevalt Nami-Nami retseptis kasutatud fetajuustule, jääb sinihallitusjuustuga tulemus hoopis teistmoodi tugevama maitsega. Suvikõrvitsavorm sobib nii iseseisva toiduna, serveerituna näiteks grillvorstide kõrvale või rohelise salatiga. Mulle maitses kõige paremini pisut jahtununa.



Suvikõrvitsavorm sinihallitusjuustuga

4-le sööjale

1 väiksem suvikõrvits
1 sibul
0,5 tl punet
0,5 tl soola
pipart
4 muna
250 g ricottat
250 g hapukoort
100 g sinihallitusjuustu
50 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Valmistamine:
Lõika sibul ja 3/4 suvikõrvitsast kuubikuteks. Kuumuta pannil õli ja prae sibula- ja suvikõrvitsatükke kuni suvikõrvits on küpsenud. Maitsesta pune, soola ja pipraga.
Tambi ricotta kahviga ühtlaseks. Klopi munad lahti ning sega ricotta ja hapukoorega. Lisa juurde küpsetuspulbriga segatud jahu.
Tükelda sinihallitusjuust ning lisa koos praetud suvikõrvitsa ja sibulaga munasegu hulka. 
Vala segu väiksemasse küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi (mina kasutasin 20x20 cm vormi). Laota peale alles jäetud suvikõrvitsa viilud. Raputa peale paprikapulbrit.
Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 30 minutit kuni suvikõrvitsavorm on läbi küpsenud. Enne serveerimist lase hetk jahtuda.


Algretsept: Nami-Nami