neljapäev, 30. juuni 2011

Kartuli-tuunikalasalat pestokastmega

Hea, et on olemas läpakas ja netipulk, sest äikesetormist tingitult kadus meil just elekter. Alles pool tundi tagasi pikutasin lamamistoolis, ühes käes ajakiri, teises käes kauss salatiga. Tegelikult polnudki miski torm, vaid müristas ja välgutas natuke, isegi maad ei kastnud märjaks. Praeguseks on juba kõik nii vaikseks jäänud, et ükski leht ka ei liigu. Päris mõnus vahelduseks.



Aga salat oli hea. Idee sai kokku parajasti kapis leiduvast - keedetud värske kartul, tuunikalakonserv, tomat, sibul, musti oliive, aiast värskeid salatilehti ja kokku segada pestokastmega. Üks keedumuna oleks veel i-le täpiks olnud.

Kartuli-tuunikalasalat pestokastmega 

4-le

500 g keedetud värskeid kartuleid
1 tomat
musti oliive
1 punane sibul
1 tuunikalakonserv
peotäis salatilehti

Kastmeks
3 spl oliivõli
1 spl rohelist pestot

Lõika kartulid sektoriteks. Tükelda tomat, poolita oliivid ja viiluta sibul. Sega kartulid, tomat, sibul, oliivid ja tuunikalakonserv ning rebi hulka salatilehed.
Kastme jaoks sega õli ja pesto. Lisa salatile ja sega läbi. Serveeri.

pühapäev, 26. juuni 2011

Külm maasikasupp

Saabusin eile vanaema juurest 10 kg maasikatega, millest üks osa söödi kohe ära, kuid enamus läks siiski suhkruga sügavkülma, et talvel oleks hea võtta. Kasvõi sellesama supi tarvis.
Puhkus on ka tänaseks juba läbi. Aga neile, kes järgmisel nädalal puhkavad, soovitan külma maasikasuppi. Ennustuste kohaselt tuleb ilm ka külmale supile vastav :) 

Vaata ka Nami-Nami kooskokkamist "Oma maa maasikas"


Külm maasikasupp

2-le sööjale

500 g maasikaid
0,5 dl suhkrut
0,5 dl konjakit

Serveerimiseks vaniljejäätist

Valmistamine:
Pane kõik ained saumikseri kannu ja püreeri. Enne serveerimist lase 10-15 minutit külmkapis seista. Serveeri vaniljejäätise ja basiilikulehtedega. 

kolmapäev, 22. juuni 2011

Alkoholivaba mojito

Homseks lubab küll vihmast ilma, kuid miks mitte pakkuda jaanilauale suvist karastavat mojito-kokteili. Mojitoga meenuvad mulle eelkõige tudengipõlve soojad suveööd, mil välikohvikus istudes maitses karastav kokteil oi kui hea.


See variant on alkoholivaba, kuid kui soovi kangema järele, siis lisada joogile heledat rummi. Magusama joogi jaoks võid mullivee asendada Sprite´ga.


Jääd on mugav purustada spetsiaalse masinaga, kuid selle puudumisel võib jäätükid puhta käterätiku sisse keerata ja mõne kõva eseme, näiteks taignarulliga, peenemaks taguda.


Alkoholivaba mojito

1/3 kl piparmündilehti
1/2 laimi
3 tl fariinsuhkrut
8 cl mullivett
purustatud jääd

Pane klaasi põhja sektoriteks lõigatud laim ja fariinsuhkur. Pressi uhmrinuiaga laimist mahl välja. Lisa piparmündilehed ja tambi veel. Täida klaas 1/3 osas purustatud jääga ja vala peale mullivesi. Serveeri.

laupäev, 18. juuni 2011

Maasika-melonisalat sinihallitusjuustuga

Puhkus??? Puhkus!!! 

Puhkusega on alati nii, et kui see algab, siis ei tea kuhu poole joosta ja mida teha ning kui viimane nädal käes, algab paanika, sest puhkus saab ju kohe läbi ja tegelikult pole midagi teinudki. 


Õnneks on esimesed päevad on möödunud töiselt, kuid siiski toredalt - saime pika päeva olla vanaema juures ning täna külastasime Vastseliina Maarahva laata. Oh, kuidas mulle laadad meeldivad, mis sest, et tegelikult reaalselt ma lahkun sealt sama tühjade kätega nagu tulles. Vaadata on ka vahva :) Kogu see laadamelu ja -olu on see, mis tõmbab. Järgmisena on plaanis külastada Avinurme tünnilaata 23.juunil.

Aga vanaema juures olid esimesed maasikad valmis saanud. Kuigi alles mõned üksikud, siis olid need ikkagi väga-väga magusad. Kaasa korjasin ka mõned, mis noppimise hetkel alles ühe külge pealt heledad, kuid hommikuks olid needki punaseks küpsenud.  


Siin aga on imehea kooslust maasikatest, melonist ja sinihallitusjuustust. Värsked ja mahlased marjad sobivad  fantastiliselt tugevamaitselise sinihallitusjuustuga. 

Puhkus on tore! :)


Maasika-melonisalat sinihallitusjuustuga

1 suur peotäis lehtsalatit
1/2 Cantaloupe melonit
200 g maasikaid
100 g sinihallitusjuustu

Kaste:
3 tl apelisinimahla
2 tl oliivõli
1 tl mett
1 tl sidrunimahla

Valmistamine:
Rebi salat kaussi. Tükelda melon suupärasteks tükkideks, lõika maasikad neljaks ja murra sinihallitusjuust väiksemateks osadeks. Laota kõik salatilehtede peale ja sega kergelt läbi.
Sega kokku kastmeained ning nirista salatile. Serveeri.

Idee: ajakiri Tervis


kolmapäev, 15. juuni 2011

Kaneelirullid

Mäletan juba lapsepõlvest, kuidas vanaemal pärmitainas lesol teki all kerkis ja me muudkui sealt näpuga maitsmas käisime. Hiljem rullide valmistamisel maitsesid hästi ka toored kaneeli-suhkruga taignaribad. Nii imelik kui see ka ei ole, söön ma ka praegu alati need taigna alguse ja lõpu osad ära, mis otstest ära lõigatakse. Samal ajal kujutan ette, kuidas see tainas kõhus kerkima hakkab :)
 

Retseptina kasutan Nami-Nami pärmitaigna retsepti, mis ei sisalda muna. Olen varem selle retsepti alusel valmistanud ka pidusaia, kuid seekord valmistasin taigna külmkapi meetodil. 
Segasin taigna eelmisel õhtul valmis, katsin kausi kilega ja jätsin ööseks külmkappi kerkima. Hommikuks oli tainas kahekordseks kerkinud ja mõne aja pärast olid rullid juba ahjus, nii et magajaid äratas värskete kaneelirullide lõhn. Igaljuhul kasutan seda meetodit kindlasti veel nautimaks hommikuseid värskeid saiakesi. 
   
Kaneelirullid

Tainas: 
50 g pärmi
0,5 dl käesooja vett
100 g võid
3 dl piima
0,5 tl soola
85 g suhkrut (1 dl)
1 tl peenestatud kardemoni
600 kuni 650 g g nisujahu (umbes 10-11 dl)


Täidis:
100 g võid

85 g suhkrut (1 dl)
0.5 sl jahvatatud kaneeli

 
Määrimiseks muna
 
Valmistamine:
Lahusta pärm soojas vees.
Sulata või väikeses kausis. Lisa toasoe piim ja vala käesoe segu pärmi hulka.
Sega juurde sool, suhkur ja kardemon. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina.
Kata tainakauss kilega või rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Valmista täidis: sega sulavõi, suhkur ja kaneel.

Sõtku tainas kergelt jahusel laual läbi, jaota kolmeks.
Rulli iga osa 23x30 cm nelinurgaks.
Määri täidisega (vajadusel valmista täidist juurde) ja keera rulli, alustades laiemast servast.
Lõika rull 2-3 cm paksusteks viiludeks ja aseta saiad ahjuplaadile.
Küpseta 200-225kraadises ahjus 10-15 minutit.

Allikas: Nami-Nami

kolmapäev, 8. juuni 2011

Peedi külmsupp

Niiiii mõnus... peedine külmsupp muidugi, aga ka  praegune suveilm. Kui enamus kaaskodanikke lõõskavat päikest kirub ja konditsioneeri üha jahedamaks keerab, siis mulle küll sobib. Võib-olla seetõttu, et kõige kuumema aja päevast veedan ma ju tegelikult jahedas kontoriruumis ning õhtuks on lõõskav päike juba taandunud. Ja nii mõnus on soojas õhtupäikeses süüa jahutavad külmsuppi.
Külmsupp on ses mõttes hea universaalne, et sinna sisse võib panna kõike parasjagu külmkapis leiduvat - kurki, tomatit, redist, vorstijupi. Keefiri võib asendada näiteks maitsestamata jogurtiga või hoopis külma kaljaga.


Peedi külmsupp

2-le sööjale

1 keedetud peet
2 tomatit
2 hapukurki
6 redist
3 keedetud muna
0,5 l keefiri
rohelist sibulat
sidrunimahla
soola

Valmistamine:
Haki keedupeet väikesteks kuubikuteks ja sega veidikese keefiriga. Lisa juurde hakitud tomatid, kurgid, redised, 2 keedetud muna ja sega läbi. Vala juurde ülejäänud keefiri, maitsesta soola-pipra ja sidrunimahlaga. Võimaluse korral lase supil külmas 15 minutit maitsestuda. Serveerimisel lõika 1 muna sektoriks ja aseta  supile kaunistuseks. Riputa peale rohelist sibulat.

pühapäev, 5. juuni 2011

Maasika-hapukooretort

Maasikahooaeg ei ole üldse enam kaugel. Kuigi ma enda aiast sel aastal veel aedmaasikaid ei saa, saab loodetavasti kraavi tagant metsast metsmaasikaid. Metsaalune on õisi täis, nii et oodata on head saaki. Samuti on korralikku maasikauputust oodata vanaema aias, kus suured puhmad täis valgeid õisi. Vast jaanipäevaks on oma maasikad ikka laual...

See maasikatort on aga meeliülendav. Pakkusin seda oma sünnipäeval ja  kõikidest lauasistunutest igaüks sõi ikka kaks tükki. Isegi need, kes üldjuhul paluvad endale õhem lõik serveerida, palusid lisa.


Maasika-hapukooretort

Põhi:
4 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
0, 5 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
2 sl kakaod

Täidis:
1 dl piima
3 tl želatiini
300 g hapukoort
300 g kohupiimapastat
4 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
250 g maasikaid

Peale maasikaid ja riivitud šokolaadipuru või šokolaadiglasuuri

Valmistamine:
Vahusta munad suhkruga tugevaks, elastseks vahuks. Sega kuivained omavahel ja seejärel sõelu munavahule hulka. Sega ettevaatlikult tainas läbi ja vala võiga määritud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Küpseta 200 kraadi juures 25 min. Jahuta ja lõika kaheks kettaks.

Täidise ained olgu kõik toasoojad. Paisuta želatiin piimas ja seejärel sulata ning jahuta toatemperatuurile. Sega hapukoor, suhkur, vaniljesuhkur ja kohupiimapasta ja nirista segamist jätkates sisse želatiin.

Pane koogipõhi tagasi vormipõhja. Lao peale maasikad (lõikepind aseta vormi vastu, siis jääb pärast ilus maasikatest serv), vala ettevaatlikult peale hapukooresegu ja tõsta peale teine pool. Tõsta kook külmkappi tarduma. 


Enne serveerimist kaunista maasikatega ja šokolaadipuruga või šokolaadiglasuuriga (soovitavalt tõsta kook pool tundi ennem toatemperatuurile, sest külmkapikülmal koogil tardub glasuur hetkega).

Originaalretsepti autor: Elina Sildre, Perenaine.ee 

 

neljapäev, 2. juuni 2011

Tomati-virsikusalat mündiga

Aiast saab juba peaaegu värske salatikraami kätte. Talisibul ja murulauk kasvavad mühinal, samuti piparmünt, mis järjest oma kasvupinda laiendab. Hoolimata sellest, et usin muruniitja mu piparmündi mõned nädalad tagasi maatasa niitis. Küsimuse peale, kas sa siis aru ei saanud, et seal mingi taim võib kasvada, ainult ühmas, et viskas jah mingit imelikku lõhna peale muruniidukiga ülekäimist :)
Täna aga saab juba mündilehti noppida ja valmistada mahlase grill-liha kõrvale rõõmsavärvilist salatit.

















Tomati-virsikusalat mündiga
4-le sööjale

1 suur purk konserv-virsikuid või 4 värsket virsikut 
4 tomatit
suur peotäis värskeid mündilehti
 
Salatikaste:
3 sl oliivõli
1 sl valget veiniäädikat
1 sl sidrunimahla
soola
musta pipart 
mett

Valmistamine:

Sega kastmeained omavahel ja maitsesta.
Poolita virsikud, eemalda kivid ja lõika virsikud sektoriteks.
Lõika tomatid sektoriteks.
Laota virsikud ja tomatid serveerimistaldrikule. Kaunista mündilehtedega ning nirista peale salatikaste.
   
Algretsept:100 rooga sarja Tomatiraamat (retsept Nami-Namis)

kolmapäev, 1. juuni 2011

Karulaugused risotopallid mozzarellatäidisega

Viimasel korral kui risotot valmistasin, sai kogus kogemata niivõrd suur, et sellega oleks saanud söönud väiksemakoosseisuline armee :) Mis tegelikult oli väga hea põhjus lõpuks ära proovida risotopallid. Riisipallide täidiseks võib kasutada ainult juustu, juustule lisaks ka näiteks päikesekuivatatud tomateid. Või hoopis lihatükke. Varieerimisvõimalusi on lõpmatult.
Risotopallid on populaarne Itaalia roog (suppl'i al telefono), mis kuuldavasti on oma nime saanud telefonijuhet meenutavate mozzarellaniitide järgi, mis süües venima jäävad. Ise küll seost telefonijuhtme ja mozzarella vahel ei täheldanud, aga võib-olla on asi minu piiratud kujutlusvõimes :)

















Karulaugused risotopallid mozzarellatäidisega

4-5 suuremat risotopalli

1 l külma risotot
1 mozzarellapall, kuubikuteks lõigatud

2 dl riivsaia
praadimiseks õli

Sega risoto 1 spl karulaugupestoga. Võta peopessa veidike risotot ja vajutage selle keskele 1-2 mozzarellatükki ning 1 1tl karulaugupestot. Suru riis täidise kohale kokku, vajadusel lisa veidike riisi ja vajuta pall lamedamaks.
Rulli risotopalle riivsaias.
Kuumuta õli. Prae risotopalle kuumas õlis kummaltki poolt mõned minutit kuni küljed on pruunid ja krõbedad. Tõsta köögipaberile nõrguma. 
Serveeri värske salatiga.