pühapäev, 29. mai 2011

Martsipani-rabarberikook

Külmkapp on rabarberit täis varutud - nii tavalist kui ka ilusaid punaseid varsi. Mina tükeldan rabarberid kõigepealt ära, laotan kandikule ja siis sügavkülma. Suhkrut ei pane, pole lihtsalt vajalikuks pidanud, samuti ei kooori rabarbereid. Järgmisel päeval kallan külmunud tükid gripp-kotti. Nii ei külmu tükid üksteise külge kinni ja on hea just niipalju kotist kätte saada kui parajasti vajalik. 
Kaval on varuda noort rabarberit juba sügiseks valmis, et seda siis mõne moosi või hoidise sisse kasutada. Talvisel ajal saab nii kooki, magustoitu või hoopis supi sisse. Mina rabarberit eelnevalt üldjuhul ei sulata, segan ainult veidikese tärklisega, et liigne vedelik ära imenduks.

Aga koogist ka. Kui ma eelmises postituses kirjutasin, et üldjuhul ma ilma retseptita ei kokka, siis nüüd olen sunnitud oma sõnu sööma. Täitsa oma peaga mõtlesin selle retsepti välja :)
Põhjaks on tavaline biskviittainas, millele hulka segatud martsipanitükke. Ma nimme ei riivinud martsipani, vaid jätsin mõnusalt suured tükid, et süües ikka kohe tunda oleks kreemjaks sulanud martsipan. 
Mina tegin nende koguste järgi poole tavalise ahjuplaadi suuruse koogi. Suurema koogi jaoks tuleks kõike topelt panna, martsipanikoguse aga jätaks samaks.
Pean veel mainima, et hapukas rabarber ja magus martsipan sobivad imehästi ning see on kindlasti üks mu lemmik-kookidest.
























Martsipani-rabarberikook

4 muna
2 dl suhkrut
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
100 g sulatatud võid
200 g martsipani
200 g rabarberit
mandlilaaste

Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega jahu, küpsetuspulber ja vaniljesuhkrur. Lisa munavahule jahusegu ja pidevalt segades sulavõi. 
Riivi või tükelda martsipan sobivateks tükkideks (mina tükeldasin noaga, et jääksid suuremad tükid) ja lisa 2/3 sellest taignale. 
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile (30x39 cm). Tükelda rabarber ja puista taignale. Raputa peale ülejäänud martsipanitükid ja mandilaastud.
Küpseta 200 kraadi juures 25 minutit.

kolmapäev, 25. mai 2011

Wokiroog munanuudlite, lõhe ja köögiviljadega

Suuremad emotsioonid blogikohvikust on tänaseks vaibunud ja saab jätkata tavapärast kokkamist. 

Mõni aeg tagasi sõin jube head wokirooga ja sellest ajast mõlkusid need maitsed veel meeles ...või õigemini keelel :). Kuna aga kodustes tingimustes ikka juhtub nii, et kui tahad midagi valmistama hakata, selgub et seda ainet pole ja selle võiks asendada tollega, sündis kokkuvõtteks täiesti uus roog. Tegelikult katsetan ma  harva midagi omal käel, sest retsepti järgida on ju hoopis kindlam ja tulemus enam-vähem teada. Seekord sai aga tulemus päris huvitav. 
Kasutasin juba eelnevalt valmisküpsetatud lõhefileed, aga võid teha ka toorest kalast, sel juhul küpseta kalatükke kauem. 























 
Wokiroog munanuudlite, lõhe ja köögiviljadega

4-le

100 g valmis küpsetatud lõhefileed
5 sl soja
5 sl riisiäädikat
2 sl pruuni suhkrut
250 g munanuudelid
1 tsillikaun
2-3 vart rohelist sibulat
1 paprika
3-4 redist
5-6 marineeritud shampinjoni
serveerimiseks seesamiseemneid

Tükelda kalafilee parajateks tükkideks. Sega soja, riisiäädikas ja pruun suhkur ning marineeri lõketükke selles 15 min.
Valmista nuudlid vastavalt paki olevale õpetusele.
Woki köögiviljad ja seened väheses õlis peaaegu pehmeks. Lisa munanuudlid ja kalatükid koos marinaadiga ning kuumuta veel 2-3 minutit.
Soovi korral serveeri röstitud seesamiseemneid.

laupäev, 21. mai 2011

Muljeid pop-up kohvikust "Blogi 2"

Õnneks ei läinud täna nii hullusti nagu Tallinna kohvikus, et tunni ajaga on kõik müüdud - läks veel hullemini, 25 minutiga olid esimesed lauad tühjad!!!! Uskumatu, sellist menu poleks küll osanud oodata!


 Aga et kõik ilusti ära rääkida, alustan algusest. Eile õhtul töölt koju saabudes, hakkasin koogitegu ette valmistama. Õnneks tegi Marvin mulle ära need kõrgema matemaatika arvutused koguste ja tulemi osas :D. Koogiteo algus muidugi takerdus kohe selle taha, et suured ahjuplaadid ei ole ju sügavad ja pidin seetõttu vormi ääred tegema. Veidike sobiva materjali otsimist ja pusimist ning sobivad vormid olid olemas. Koogitegu iseeenesest oli lihtne, kuni peaaegu lõpuni ehk murakakihini- Nimelt ei saanud ma moosipurke lahti - proovisin noaga, kuuma  veega, koputamisega - ei midagi. Niisiis oli varuplaan oodata kuni keegi tugevam koju jõuab :) Õnneks siiski mõne aja pärast võtsin kogu oma olematu jõu kokku ja purgid said avatud ning kook kenasti valmis. Magama!

Hommikul ärkasin varakult ja aega tundus piisavalt olema. No ja nagu minu puhul ikka, läks ühel hetkel nii kiireks, et teise plaaditäie kooki pidi Marvin lahti lõikama. Igaljuhul kell 11 kihutasin Tasku poole, kus korraldajad meid juba ootasid. Kiiresti koogid kandikutele, sest esimesed ostjad olidki juba kohal. Järgnesid kiired 25 minutit kookide jagamist, suhlemist ja elevust ning otsas ta oligi. Päris kahju oli vaadata külastajaid, kes pidid leppima vaid menüü lugemise ja tühjade laudadega. 

Päev jätkus koos Tallinna blogijatega, kellega oli meeldiv tuttavaks saada ja muljeid vahetada. Lisaks mõned põnevad pakkumised blogikohviku korraldaja Aivar Hansoni (MTÜ Maitseklubi) poolt ;) 

Igaljuhul oli väga-väga tore kogemus. Tänan kõiki blogikohviku külastajaid ja vabandan nende ees, kes pidid seekord heast-paremast ilma jääma! Ja eriline tänu oma emale murakamoosi eest! 

neljapäev, 19. mai 2011

Rabarberi-purukook

Eelmisel nädalavahetusel saabusin koju suure kotitäie vanaema aia rabarberitega. Nädala jooksul olen saanud neist juba kolm kooki teha, aga ikkagi on veel mõni vars alles. 
Kui seni oli minu suur lemmik kohupiima-rabarberikook, siis nüüd konkureerib sellega rabarberi-purukook serveerituna vaniljejäätisega. Mmmmmm......

PS Kohtume juba sellel laupäeval kell 12 Tasku keskuses pop-up kohvikus ;)
























Rabarberi-purukook

Põhi:
150 g jahu
50 g suhkrut
näpuotsatäis soola
1 munakollane
75 g tükeldatud võid
1 tl külma vett

Täidis:
500 g rabarberit
70 g Ladyfingers küpsiseid
 50 pruuni suhkrut

Puru jaoks:
100 g suhkrut
100 g jahu
100 g purustatud mandleid
0,25 tl riivitud muskaatpähklit
0,5 tl kaneeli
150 g võid

Põhja valmistamiseks sega kausis omavahel jahu, suhkur, sool. Lisa tükeldatud või ja haki purutaoliseks massiks. Sega hulka munakollane ja külm vesi. Mätsi tainas palliks ja tõsta 30 minutiks külma tahenema.


Pese raberberivarred ja lõika tükkideks (mina noort kevadist rabarberit ei koori).
Purusta Ladyfingers küpsised väiksemateks tükkideks.
Sega kausis suhkur, jahu, purustatud mandlid, muskaatpähkel ja kaneel. Lisa juurde külm või ja haki purutaoliseks massiks. Tõsta hetkeks sügavkülma.
Pane ahi 200 kraadile soojenema. Määri 26 cm koogivorm võiga või kata küpsetuspaberiga. Rulli koogipõhja tainas umbes 32 cm ringiks (parem on seda teha kahe küpsetuspaberi vahel) ja aseta tainas koogivormi. 
Lao põhja peale tükeldatud Ladyfingers küpsised, nende peale tükeldatud rabarber ja puista üle pruuni suhkruga. Kõige peale laota purutainas. 
Küpseta ahju keskosas umbes 45 minutit kuni kook on peale kuldpruun.
Lase hetk jahtuda ja serveeri vaniljejäätisega.

Allikas: Angies Recepies 

teisipäev, 17. mai 2011

Karulaugupesto

Karulauk, karulauk, karulauk...mis imelik  taim see küll võiks olla, mida kõik nii ülistavad kevade saabudes. Mina polnud karulaugust küll midagi varem kuulnud ega näinud, veelvähem maitsnud, kuni eelmise laupäevani, mil ma Tartu Kevadlaadal juhtusin Karepa Ravimtaimeaia leti juurde. Ilusti karpidesse pakitud karulauk otse minu nina all!! Minu kaaslane kindlasti vaatas imestunult, kuidas ma peaaegu õnnest hüppama hakkasin ja silmagi pilgutamata karbitäie rohelist "heina" kotti toppisin.

Kodus valmistasin esimese asjana karulaugupestot mandlitega. Maitselt on karulauk selline küllaltki vänge küüslaugu maitsega. Sobib kasutamiseks salatites, pastades, suppides, kui ka niisama saia peal. Mina lisasin karulaugupestot munavõile, segasin pasta hulka ning maitsestasin praekartuleid. 





Karulaugupesto mandlitega

50 g karulauku
25 g koorimata mandleid 
25 g parmesani juustu
4 spl  oliiviõli
meresoola
musta pipart
 
Valmistamine:
Pese karulaugulehed, nõruta hoolega.
Lõika juust tükkideks, pane koos mandlitega köögikombaini ja peenesta väiksemateks tükkideks.
Lisa karulaugulehed ja peenesta uuesti.
Nüüd lisa vähehaaval õli, kuni saad sobiva tekstuuriga pesto. Maitsesta soola-pipraga.

Allikas: Nami-Nami

Pasta karulaugupesto ja kukeseentega

Hästi lihtne viis pastaroa valmistamiseks, eriti kui karulaugupesto on eelnevalt valmis. Hooajal kasuta värskeid kukeseeni, talvel aga sobivad külmutatud kukeseened ka väga hästi. Kui soovid kooresemat kastet, siis kuumuta rõõsk koor, lisa hulka pesto ja kukeseened ning seejärel sega valmiskeedetud pastaga. Kõrvale viil ciabattat.


















Pasta karulaugupesto ja kukeseenetega

2-le sööjale

200 g pastat
100 g (sulatatud) kukeseeni
soola pipart
parmesani serveerimiseks

Keeda pasta soolases vees "al dente". Prae kukeseened võiga läbi. Sega valmiskeedetud pastale juurde pesto ja kukeseened. Maitsesta soola-pipraga. Serveerimisel riivi peale parmesanilaaste.

Karulaugune munavõi

Munavõi on meie üks kindel lemmik puhkepäeva hommikuti. Mina valmistan munavõid majoneesiga, selle puudumisel hapukoorega või siis veidike mõlemat, aga tegelikult võib ka ainult võiga teha. Kuna külmkapis oli ootamas purgike karulaugupestot, siis sai harjumuspärane munavõi natuke teistmoodi kujul. Eriti hea röstitud leival!




















Karulaugune munavõi

4 muna
ca 2 spl võid
ca 4 spl majoneesi
soola-pipart

Keeda munad, koori ja purusta kahvliga. Lisa või, majonees ja karulaugupasta. Maitsesta soola-pipraga. Serveeri leival või saial.

pühapäev, 15. mai 2011

Maasika-rabarberipirukas

Kui ümberringi kõik muudkui postitavad rabarberitkookide retsepte, siis katkes ka minu kannatus ja lõikasin oma esimesed jämedamad rabarberivarred maha. Rabarber on mul selline hästi ilusate punaste vartega ja kasvab küllaltki hästi, hoolimata, et mulda sai ta alles eelmisel aastal.
Sünnipäevast oli mul külmkappi jäänud mõned maasikad, nii sündiski krõbeda ümbrise ja hapuka täidisega maasika-rabarberipirukas.
 


Maasika-rabarberipirukas

Tainas:
100 g nisujahu
50 g mitmeviljajahu
1 dl suhkrut
0,25 tl soola
200 g külma võid
1 muna
1 spl külma vett

Täidis:
2 spl tärklist
150 g rabarberit
250 g maasikaid
1,5 dl suhkrut
 
1 muna
2 spl pruuni suhkrut
Valmistamine:
Sega jahud, suhkur ja sool. Lisa külm või, muna ja külm vesi ning haki purutaoliseks massiks. Mätsi tainas palliks ja paki toidukilesse ning jäta 0,5 tunniks külmkappi.
Täidise jaoks pane tükeldatud rabarber, maasikad ja suhkur paksupõhjalisse potti, kuumuta kuni suhkur on sulanud ja marjadest hakkab vedelikku eralduma (umbes 5 min). Lisa veidikese veega segatud tärklis ja sega läbi. Lase segu uuesti keema ja eemalda pliidilt. Jahuta täielikult.
Pane ahi 200 kraadile soojenema.
Rulli tainas ringikujuliseks (mina tegin seda 2 küpsetuspaberi vahel) ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda lahtiklopitud munaga. Tõsta jahtunud täidis taigna keskele ja voldi servad täidise peale, nii et keskkoht jääb avatuks. Pintselda serv munaga ja raputa servadele pruuni suhkrut.
Küpseta 45 minutit kuni taignaservad on kuldpruunid. Enne söömist lase hetk jahtuda.

kolmapäev, 11. mai 2011

Marineeritud mozzarella ja tomati salat

Ilm on muutunud juba niivõrd suviseks, et õhtul koju jõudes õhtusöögi vaaritamisele küll aega ei taha kulutada, vaid ruttu-ruttu õue tegutsema. Samas midagi kiiret ju ikkagi sööma peaks ja selleks sobib tomati-mozzarella salat väga hästi. Siin pisut teistsugune variant tavapärasest tomat-mozzarellajuustu salatist.
Selle salati valmistamine on küll niivõrd lihtne, et seda ei saagi retseptiks nimetada. Tuleb vaid sobivad koostisained kokku segada ja valmis ta ongi. Loomulikult võib kasutada suuri tomateid ja suurt mozzarellapalli, aga minumeelest jääb väikeste mozzarellapallide ja kirss-tomatitega tulemus palju armas :)

























Marineeritud mozzarella ja tomati salat

1 pk väikeseid mozzarellapalle
8-10 kirsstomatit

Marinaad:
1 küüslauguküünt
2-3 spl oliiviõli
2 sp hakitud basiilikulehti
1 tl pune
1/2 sidruni mahl
meresoola
musta pipart

Sega omavahel marinaadiained ja jäta kurnatud mozzarellapallid 20-30 minutiks külmkappi marinaadi maitsestuma. 
Poolita kirsstomatid ja lisa juurde marineeritud mozzarella ning nirista üle marinaadiga. Vajadusel maitsesta soola-pipraga.

pühapäev, 8. mai 2011

Nutella-šokolaadiküpsised

Minu emmele läksid emadepäevatervitused kõrbedate šokolaadiküpsiste näol. Ilusat emadepäeva!

Nutella-šokolaadiküpsised

100 g võid
50 g suhkrut
50 g pruuni suhkrut
200 g Nutellat
1 muna
1 tl vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
200 g jahu
näputäis soola
100g tumedat šokolaadi 

Pane ahi 180 kraadile soojenema.
Vahusta toasoe või valge ja pruuni suhkruga. Lisa muna ja vanillsuhkur. Lisa Nutella ja sega ühtlaseks.
Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ja näpuotsatäis soola. Sõelu jahusegu Nutella-võisegu hulka ja sega läbi. Lisa väikeseks hakitud šokolaaditükid.
Veereta taignast väiksed pallid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 10 minutit ja tõsta restile jahtuma.

Sellest kogusest tuleb umbes 40 küpsist.


neljapäev, 5. mai 2011

Pop-up kohvik "Blogi 2"

Nüüd on järg meie kätte jõudnud. MTÜ Maitseklubi korraldab teise ürituse pop-up kohvikute sarjast, kus toidublogijad tulevad hetkeks blogist välja ja pakuvad endavalmistatud hõrgutisi ka teistele. 
Blogikohvik avab uksed laupäeval, 21.mail, kell 12.00 Tasku keskuse I korrusel ja kestab kuni kaupa jätkub :)

Lisaks minule tulevad blogikohvikusse 
Sille blogist Toidutegu 
Martiina blogist Tegemisi-toimetamisi 
Kaare blogist Koopatibi küpsetab... 
Liilia blogist Köögitoimkond 
Jaanika ja Signe blogist Maitse asi 
Merrit blogist Abikelner Hummer

















Saades kutse osaleda blogikohvikus pidin esiteks üllatusest toolilt maha kukkuma ja samas üliõnnelik, et saan osaleda taolises projektis. Kõigepealt tehti kõigist toidublogijatest tutvustav video. Ausalt öeldes tunduski  video tegemine asja juures kõige hirmutavam, kuid samas hästi põnev. Ennast on loomulikult võõrastav vaadata ja eks mõnigi väljaöeldud lause sai pisut segane, siis tegelikult sujus kõik hästi ja filmimees Tomas on kokku pannud toreda materjali :) 
Videos valmistan kohupiima-rabarberikooki, mis kusjuures sobib imehästi läheneval emadepäeval maiustamiseks. Kohvikus aga pakun muraka-juustukooki.



Kohtumiseni blogikohvikus!

esmaspäev, 2. mai 2011

Marjadega purukook

Suvi hakkab järjest lähemale jõudma ja viimane aeg on ära kasutada eelmisel suvel hoolega sügavkülma varutud marjad. Need alumiste sahtlite põhjast kõige viimased karbid.  Kuna aga hetkel on õues askeldamist nii palju ja kes see ikka tahab pikalt kuuma ahju juures istuda, siis see on küll imelihtne retsept koogi valmistamiseks. Ning sellest saab ikka terve suuuuure plaaditäie krõbedat kooki. Otsa sai see aga imeväel, eriti meeldis lastele.




















Marjadega purukook

250 g toasooja võid
2 dl suhkrut
2 munakollast
8 dl jahu
1 l värskeid või külmutatud vaarikaid ja mustikaid või muid marju
1 spl maisitärklist
2 spl tuhksuhkrut

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval munakollased ja vahusta uuesti. Lisa vähehaaval juurde jahu ja töötle taignakonksudega purutaoliseks massiks. Laota 2/3 purutaignast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja suru kätega ühtlasemalt põhjale. 
Sega marjad maisitärklise ja tuhksuhkruga. Laota marjad ühtaselt taignale. Kata marjad ülejäänud purutaignaga. 
Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit kuni kook on pealt kuldne. Lase jahtuda ja lõika ruutudeks.
Soovi korral raputa peale tuhksuhkrut ja serveeri vanillijäätise ning melissilehtedega.