kolmapäev, 27. aprill 2011

Koorene kanapasta kirsstomatitega

Viimasel ajal on õhtusöögiga täpselt nii, et koju jõudes ruttu riided vahetada, kiirelt paar võileiba või kohuke või banaan, sest kohe-kohe peab olema tänavaotsas valmis kepikõnni treeninguks. Jajah, täpselt nii - kõige spordikaugem inimene läheb maratonile :D. Aga see selleks...
Teinekord aga juhtub, et kepikõnni alguseni jääb lausa 45 minutit, mis on täpselt nii kaua, et jõuab valmistada ühe koorese kanapasta kirsstomatitega. Muidugi eriti lihtne on roa valmistamine siis, kui kanafilee on eelnevalt juba valmisküpsetatud ja jääb üle vaid pasta keeta ning roog kokku segada.















Koorene kanapasta kirsstomatitega

2-le sööjale

200 g kanafileed
200 g (penne) makarone
6 kirsstomatit
2 küüslauguküünt
2 dl kohvikoort
soola
pipart

praadimiseks õli
serveerimiseks parmesanilaaste ja värskeid ürte

Valmistamine:
Prae kanafilee küpseks ja tükelda suupärasteks tükkideks.
Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Tükelda tomatid ja pruunista pannil õlis 2-3 minutit. Lisa purustatud küüslauk , eelnevalt tükeldatud kanafileetükid ja kohvikoor. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa keedetud makaronid ja sega läbi. Serveerides puista peale parmesanilaaste ja värskeid ürte.

esmaspäev, 25. aprill 2011

Muna-leivapesad

Sel lihavõtetel meie munasid ise ei värvinudki, mis aga ei tähenda, et mune ei söönud. Alustasime Suure reede hommikut toeka hommikusöögiga, milleks olid muna-leivapesad rohelise salatiga. Mõnus värske algus päevale.




 















Muna-leivapesad

4 viilu vormileiba (kasutasin rukkileiba, aga katsetaksin ka õhulise täisteraleivaga)
1 spl võid
4 muna
soola
pipart


Rulli leivaviilud taignarulliga lamedamaks (mugav on seda teha 2 küpsetuspaberilehe vahel, sest minul kippus leib alguses lõikelaua külge kinni jääma) ja suru lamedad leivaviilud muffinivormi aukudesse, et moodustuksid leivakorvid. Sulata või ja pintselda leivakorvid seest sulavõiga.
Küpseta leivakorve 200-kraadises ahjus 5-6 minutit.
Löö iga korvi sisse muna, raputa peale soola ja pipart. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 8-10 minutit kuni muna on soovikohaselt hüübinud. 
Lase hetk jahtuda ja eemalda muna-leivapesad vormist. 
Serveeri rohelise salatiga.








kolmapäev, 20. aprill 2011

Värviline pasha

Üks hästi lihtne pasha retsept. Nii lihtne, et mina tegin alustasin selle valmistamist õhtul kella 22 ajal ja 15 min hiljem oli pasha juba külmas nõrgumas. Roheline greip ja kollane apelsinisukaad teevad pasha kevadiselt värviliseks.



Pasha serveerimisega on aga pidevalt üks segadus, lõigata seda ju hästi ei saa. Seetõttu serveerisin mina pashat hoopis väikestest kausikestest. Pashat serveeritakse ka saia kõrvale, nii et haukad saia ja siis pashat lusikaga peale. Ise pole niimoodi veel proovinud :)



Värviline pasha



60 g võid
2 pk (400 g) kohupiima
1 suur muna 
1 dl suhkrut
1 dl hapukoort
1 tl vanillsuhkrut
1 dl hakitud mandleid
1 dl kuivatatud greipi
1 dl apelsini sukaadi

Sulata potis või.
Lisa kohupiim, hapukoor ja lahtiklopitud muna.

Kuumuta segu keemiseni kogu aeg põhjast segades.
Võta pott tulelt, lisa suhkur, vaniljesuhkur, hakitud mandlid ja greip ning sukaaditükid. Sega, kuni suhkur on sulanud.
Vala segu pashavormi või marliga kaetud sõelale ja jäta vähemalt üheks ööks külmkappi nõrguma, veel parem ööpäevaks.
Vala vormist välja ja kaunista nt kommide, mandlite või kuivatatud puuviljadega.

esmaspäev, 18. aprill 2011

Sidrunikreemiruudud

Midagi õige kollast ja magusat :) 
Hea moodus sidrunikreemi ärakasutamiseks, kui seda muidugi kunagi peaks niisama üle jääma. Sidrunikreemi kogust suurendades ja ümmargust koogivormi kasutades, saad sidrunikoogi mõõtu küpsetise.
























Koostis:
50 g suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
100 g pehmet võid130 g jahu

Sidrunikreemi valmistamisõpetus siin

Vooderda väiksem ahjuplaat (ca 20 x 30 cm) küpsetuspaberiga.   
Mikserda või suhkruga kohevaks. Lisa vanillsuhkur ja vähehaaval jahu kuni moodustub ühtlane mass. Suru tainas vooderdatud ahjuvormi põhja. Küpseta põhja 180 kraadi juures 30-40 minutit. Võta küpsenud põhi ahjust ja alanda ahju temperatuuri 150 kraadile. Jäta põhi mõneks hetkel jahtuma.
Valmista sidrunikreem ja vala eelküpsetatud põhjale. Küpseta ahjus 150 kraadil 20 min.
Jäta jahtuma ja lõika siis ruutudeks. Soovi korral raputa peale tuhksuhkrut.

kolmapäev, 13. aprill 2011

Grillitud pommuviilud toorjuustu ja tomatiga

Meie avasime grillihooaja juba mõni nädal tagasi. Tookord ma veel polnud avastanud seda pommu-tomati kooslust, kuid nüüd on see suvisteks grillimisteks kindlasti plaanis.
Mulle väga meeldib roa valmistamise juures pommuviiludele soolahelbeid krõbistada ja ahjus näha, kuidas toorjuust kreemjaks sulab. Hiljem niristad roale balsamico kreemi ja kaunistad suure rohelise basiilikulehega. Lihtsalt super!

Kui grillile veel soojaks pole aetud, saab rooga väga edukalt valmistada ka ahjus grillrežiimil.



Koostis:
1 pommut e. baklažaani
soolahelbeid või tavalist soola
2 suuremat tomatit
1/2 karpi toorjuustu
Cayenne'i pipart
balsamico kreemi
basiilikut

Valmistamine:

Lõika pommu umbes 1 cm paksusteks viiludeks, riputa viiludele veidi soolahelbeid ja lase veidi aega seista.
Lõika tomat paksemateks viiludeks.
Määri pommuviiludele toorjuustu, aseta peale tomatiratas. Riputa peale veidi Cayenne’i pipart ja grilli restil või ahjus grillrežiimil 220-kraadi juures 15–20 minutit.
Nirista roale balsamico kreemi ja kaunista basiilikulehega.



Idee: Nami-Namist

laupäev, 9. aprill 2011

Hakkliha-kapsarull

Hiljuti märkasin poes ilusaid helerohelisi kapsapäid, millest ühe endaga koju tassisin. Kodus avaldati ka kohe soovi, et oh tee kapsarulle ja just niisuguseid, kus hakkliha sees ikka kohe korralikult. Mulle endale pole aga kapsarullid kunagi väga maitsenud või pole ma häid rulle saanud, aga igaljuhul võtsin need plaani. Sobivat retsepti otsides sattusin nimepoolest küll rulli peale, aga välja tuli hoopis hakklihapäts ehk pikkpoiss.
Maitses hästi nii soojalt kui ka külmalt, sest kapsas muutis hakklihapätsi pehmeks ja mahlaseks. Kapsarullid aga jäidki tegemata :)


Koostis:
400 g värsket kapsast

400 g hakkliha

2 tl röstitud sibulahelbeid või 1 terve sibul

1 dl riivsaia
1 muna

1 sl nisujahu

soola


Valmistamine:

Peenesta kapsas, hauta väheses vees poolpehmeks. Nõruta.

Sega hakkliha hulka hautatud kapsas, leotatud sai või riivsai, muna ja hakitud sibul. Sega ühtlaseks massiks, lisa jahu, maitsesta soolaga.

Vormi piklikuks rulliks, aseta see võitatud ahjupannile ja küpseta 200kraadises ahjus umbes tund aega, kuni roog on pealt kuldpruun.
Serveeri keedetud kartulite, toorsalati ja kastmega.


Sellest kogusest saad ühe suurema või kaks väiksemat pätis nagu mina tegin.

Külmalt sobib hakkliha-kapsarull hästi näiteks võileivakatteks.



Allikas: Nami-Nami

kolmapäev, 6. aprill 2011

Ahjus küpsetatud maksapasteet tilgakese konjakiga

Olen ka varem korra valmistanud pasteeti, kuid tookord kanamaksast ja küpsetamata kujul. Ahjupasteeti on valmistamine ei olnudki nii keeruline kui ma alguses arvasin, lihtsalt veidike aega läheb. Pasteedi valmistamiseks võib kasutada vana head hakklihamasinat, millega saab sellise sõmerja pasteeti, kui ka blenderit, et kreemjamat pasteeti saada. Mulle endale meeldib just selline pehmem ja ühtlasem pasteet rohkem.
Pasteedi jaoks erinevaid retsepte lugedes soovitati mõnel pool sea maksa eelnevalt üleöö leotada vee või piima sees, et kaoks kibe maitse. Kuna minu pasteeditegu sai alguse juba päris hilja õhtul, siis mina maksa likku ei pannud ja õnneks kibedat maitset ka ei tuvastanud. Ehk aitas ahjus küpsetamine? Peenema maitse andmiseks lisasin pasteedile tilgakese konjakit.

Vaata ahjupasteetide retsepte ka Nami-Nami kooskokkamisest "Erinevad terriinid ja küpsetatud ahjupasteedid"



Ahjupasteet:

1 porgand
umbes 500 g seamaksa
2 muna
1 tl küüslaugupulbrit
2 dl kohvikoort
2 sl konjakit
1 tl soola
musta pipart
150 g viilutatud suitsupeekonit

Koori ja tükelda porgand ning kuumuta pannil võis poolpehmeks.
Tükelda maks ja mikserda blenderis ühtlaseks massiks. Lisa munad, küüslaugupulber, kohvikoor, konjak, sool ja pipar ning mikserda veelkord. Sega massi hulka küpsetatud porgand.
Kata kitsas, umbes liitrise mahutavusega vorm tihedalt peekoniviiludega. Jäta peekoniribad nii pikalt üle serva rippuma, et need kataksid hiljem patee pinna.
Kalla segu vormi ja tõsta peekoniribad peale.
Kata vorm fooliumiga, aseta suuremasse vormi, kus on umbes 2/3 vormi kõrgusest keeva vett ja küpseta ahju allosas 175 kraadi juures umbes tund aega.
Võta vorm ja veevann välja, lülita ahi 225 kraadi peale. Ava ettevaatlikult üks fooliuminurk ja kalla välja kogu vormi kogunenud vedelik. Eemalda foolium täielikult ja kummuta pasteet kuumuskindlale vaagnale või fooliumiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta kuumas ahjus 5-7 minutit ehk kuni peekon saab pruuni jume.

Paki pasteet uuesti fooliumisse ja lase täielikult jahtuda ning lõika siis viiludeks.

pühapäev, 3. aprill 2011

Kaneelilõõts

Selle vahva idee avastasin reedel blogist Maitse asi. Sellega oli ka nädalavahetuse küpsetamise plaan täidetud. No ja kellele ei meeldiks kaneelisaiad, kas siis rullide, keerdude või hoopis lõõtsa kujul. Lõõts tähendab käesoleval juhul nii öelda saiaviile, mis on üksteise külge küpsenud ja süües järjest lahti tuleb murda. Minumeelest isegi mugavam süüa kui kaneelirulle.

Tegin retsepti muudatuse ja jätsin ära munad, mis muudavad pärmitaigna minumeelest kuidagi tuimaks, samuti kerkib tainas halvemini. Kindlasti ei tohiks koonerdada ka või, kaneeli ja suhkruga. Valmistamine ise on äärmiselt lihtne.

Nagu pärmitaignaküpsetiste puhul ikka, on sai kõige maitsvam ja pehmem ahjust võetuna, aga kuna tainas ei sisalda muna, on küpsetis väga hea ka järgmisel päeval. Lausa imeliselt maitseb see kaneelilõõts aga päikselisel pühapäevahommikul!























   

Tainas:
50 g pärmi
0.5 dl käesooja vett
100 g võid
3 dl piima
0.5 tl soola
1 dl suhkrut
10-12 dl nisujahu

Täidis:
100 g võid
2 dl suhkrut
2 sl jahvatatud kaneeli

Valmistamine:
Lahusta pärm soojas vees. Sulata või. Lisa toasoe piim ja vala segu pärmi hulka.
Sega juurde sool ja suhkur. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina.
Kata tainakauss rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Täidise jaoks sulata või. Sega omavahel suhkru ja kaneel.

Rulli tainas nelinurgaks. Määri lahtirullitud tainas sulavõiga ja raputa peale kaneeli-suhkru-segu.
Lõika tainas 6-ks ribaks (ca 5 cm laiuseks) ja tõsta ribad üksteise peale ning lõika kuhi 5-6 ruuduks. Tõsta taignaruudud võitatud keeksivormi külili.
Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Lase küpsenud saial veidi jahtuda ja eemalda siis vormist.



Algretsept: Joy the Baker