neljapäev, 31. märts 2011

Maasika-banaanikokteil

Kel veel on sügavkülma jäänud mõned maasikakarbid, siis see kokteil on üheks variandiks neid realiseerida. Kui muidu ma ise piima juua ei armasta, siis seda piimakokteili tarbin hea meelega. Tõeline hommikune käimatõmbaja!
























100 g sügavkülmutatud maasikaid
1 banaani
5 dl piima
2 sl mett


Sega kõik ained köögikombainis ja serveeri kohe.

teisipäev, 29. märts 2011

Lõhe-kitsejuustuvorm

Päike käib üha kõrgemalt ja talvisest ilmast hoolimata kipuvad mõtted juba kevade poole. Uudishimuga ootan juba esimeste lumikellukeste ja krookuste tärkamist. Kuna hetkel aga tuiskab õues lund, tuleb kevadetunnet endal luua.
Lõhe-kitsejuustuvorm* on minumeelest vägagi kevadesse sobiv roog, eriti kui serveerida seda koos värske kurgi, redise ja salatiga.

Vaata ka Nami-Nami kooskokkamist terriinide ja ahjupasteetide teemal!

Kogus: neljale

Koostis:
600 g viilutatud lõhefileed
200 g toorjuustu
150 kuni 200 g kitsejuustu
2 sl piima
2 muna
0.5 dl jahu
1 dl hakitud tilli

Valmistamine:

Vooderda võitatud vorm lõhefileeviiludega. Ülejäänud filee haki väikesteks tükkideks.
Hõõru toorjuust ja kitsejuust piimaga pehmemaks. Lisa munad ja jahu. Sega juurde hakitud till ja lõhetükid. Pane segu vormi ning kata pealt lõheviiludega.
Küpseta 200-kraadises ahjus vesivannis vähemalt tund aega. Vajadusel kata vorm küpsetamise lõppfaasis fooliumiga.


*Minu lõhe-kitsejuustuvorm on valmistatud väikestes portsjonvormides.

Allikas: Nami-Nami

teisipäev, 22. märts 2011

Sõir

Sõir om soolanõ, kõva ni väkev vana ao pidolik piimäruug. Tuud tetti keväjä ja suvõl, ku piimä rohkõmb oll'. Sõira jaos nakati jo aiksahe hapundpiimä korjama. Sõir sais kavva aigo, ku häste hoidaq.
Tsitaat raamatust "Kuiss vanal Võromaal eleti" (2005)



Sõira olen tänaseks valmistanud juba üsna mitu korda ja erinevate maitsetega - köömnetega, päikesekuivatatud tomatitega, maitserohelisega, küüslauguga -variatsioone on lõputult. Mulle maitseb sõir kõige rohkem viilu omaküpsetatud leiva ja killukese tomatiga.

Sõira saab valmistada ainult rasvasest kohupiimast, ricotta selleks ei sobi. Mida rasvasem piim ja kohupiim, seda kreemjama sõira saad.


Hiljuti soetasin Avinurme Puiduaidast eriti toreda juustuvormi. Vormi põhi on servadest lahtine, et liigne vedelik saaks välja nõrguda ning peale käib vajutuseks väike klots. Samas saab sõira valmistada väga edukalt ka tavalises kausis.


Sõir:

1 l piima
500 g kohupiima
50 g võid

2 muna
1 tl soola
erinevaid lisandid (köömneid, maitserohelist, päikesekuivatatud tomateid vm)

Valmistamine:

Kuumuta piim keemiseni, lisa eelnevalt läbisegatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak ( valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale 15 minutiks nõrguma.
Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane mass. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ja maitselisandid. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, aga ära keeda! Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, ja kui juustusemat sõira, kuumuta kauem.
Pane marliga vooderdatud vormi/kaussi hanguma.

reede, 18. märts 2011

Beseekattega sidrunikook

Selle sidrunikoogiga aga juhtus küll selline lugu, et esimest korda ei läinud mul munavalged vahtu. Ilmselt olid mõtted haljevil, kui lisasin munavalgetele enne vahustamist kogu suhkru korraga hulka. Vahustasin mis ma vahustasin, aga segu vahtu ei läinud. Seega ei jäänud muud üle kui uued munad otsida ja otsast peale alustada. See-eest teisel korral õnnestus munavalgevaht ideaalselt ja kook tuli suurepärane.


Beseekattega sidrunikook

Põhi:
125 g võid
1,5 dl suhkrut
1 muna
3,5 dl jahu

Keedukreem:
2 munarebu
1 dl suhkrut
2 sl maisitärklist
2 dl vett
50 g võid

Beseekate:
4 munavalget
2 dl suhkrut
1 sidruni kollane koor ja mahl

Vahusta või suhkruga. Lisa muna ja vahusta edasi. Sega hulka jahu. Aseta tainas 1 tunniks külmkappi jahtuma. Vooderda 24-26 cm võitatud vorm tainaga ja eelküpseta 200 kraadi juures 10 min ja seejärel reguleeri ahjukuumus 160 kraadile.
Beseekatte jaoks pese sidrun ja riivi peene riiviga, pressi viljast mahl välja. Vahusta munavalged, lisades supilusika kaupa suhkrut, kuni saavutad kõva vahu. Sega hulka 0,5 tl sidrunikoort ja sidrunimahl, sega õrnalt läbi.
Sega keedukreemi ained potis kokku ja kuumuta kuni paksenemiseni. Laota kreem pirukapõhjale ja kata alguses õhukese beseekihiga, seejärel paksemalt. Jälgi, et besee oleks kontaktis pirukapõhjaga, sest muidu tõmbub kate kuumuse mõjul keskele kokku.
Küpseta 160 kraadi juures 30 min ja tõsta restile jahtuma.

Algretsept: Suur küpsetamisraamat 2. osa




pühapäev, 13. märts 2011

Seemneruudud

Neid huvitavaid seemneküpsiseid sain maitsta eile õhtul külas viibides. Tänagi aga mõlkusid küpsised ikka veel meeles - mõeldud-tehtud ja nüüd pühapäevaõhtuks mõnus maius valmis!



  • 200 g võid
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 3,5 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspubrit
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • erinevaid seemneid

Vahusta toasoe või suhkruga kohevaks. Lisa muna ja vahusta uuesti kohevaks. Sega jahu küpsetuspubriga ja sega vahu hulka. Lisa vanillsuhkur.
Vajuta taigen lamedaks kettaks, paki toidukilesse ja hoia 0,5 tundi külmas.
Rulli taigen küpsetuspaberi lehtede vahel 2...3 mm paksuseks ja lõika õrnal ruutudeks. Kata tainas seemneseguga, vajutades seemned õrnalt taignasse. Tõsta tainas koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja küpseta ahju keskosas 200° juures helekollasteks ja läbiküpseteks (8...10 min.) Tõsta pannkoogilabidaga tasasele pinnale jahtuma.

laupäev, 5. märts 2011

Kihiline kausitort virsikute ja banaanidega

Efektse välimusega kausitort sobib hästi pidulikuma söömaaja lõpetuseks. Valmistamine on väga lihtne, sest küpsetama ei pea ja soovitan katsetada isegi neil, kes koogivalmistamisest veel midagi ei tea. Puuvilju saab soovikohaselt varieerida või asendada hoopis marjadega, suvisel ajal tasub kindlasti proovida värskete maasikate-vaarikatega.



  • 1 biskviitpõhi
  • 1 suur purk virsikukompotti
  • niisutamiseks 1 dl kompotivedelikku (soovi korral võid vedelikule lisada tilgakese konjakit)
  • 2 küpset banaani
  • 2 dl karamellkastet
  • 500 g kohupiimapastat
  • 0,5 dl sidrunimahla
  • 1,5 dl tuhksuhkrut
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 2 dl vahustatavat vaniljekastet

Kaunistamiseks:
  • füüsaleid

Nõruta virsikud ja mõõda välja 1 dl kompotileent. Tükelda virsikud ja banaanid väiksemateks tükkideks.
Mikserda kohupiimapasta sidrunimahla, tuhksuhkru ja vanillsuhkruga. Vahusta vanillkaste. Murra biskviitpõhi tükkideks ja lao serveerimisnõu põhja ning immuta kompotivedelikuga. Laota biskviidikihile pool virsiku- ja pool banaanitükkidest. Nirista peale karamellkastet ning selle peale 1/2 vanillkastet. Laota kõige peale 1/2 kohupiimasegust. Korda sama järgmise kihiga. Pealmiseks peab jääma kohupiimasegu kiht.
Kata kauss toidukilega ja pane 3-4 tunniks külma. Enne serveerimist kaunista füüsalistega.