esmaspäev, 28. veebruar 2011

Ideid vabariigi aastapäeva lauale

Palju õnne Eestimaa 93. sünnipäevaks!



Musta leiva suupisted munavõi ja anšoovisega

Koorikleib heeringavahuga

Heeringavorm

Kohupiima-martsipanitort


Mustikane kohupiimatort


Vahvaid ideid tortidest vaata Nami-Nami isamaaliste tortide võistluselt.

Musta leiva suupisted munavõi ja anšoovisega



Keeda munad ja purusta need kausis kahvliga, lisades tükike võid ja soovi korral törts majoneesi, maitsesta soolaga. Lõika leivast ümmargused kettad (nt viinapitsi abil). Pritsi tordipritsi abil või tõsta väikese lusikaga munavõi leivakettale, aseta peale väiksemaks lõigatud anšoovisefilee ning kaunista tillioksa ja roseepiprateraga.

Koorikleib heeringavahuga



Valmista heeringavaht köögikombainis heeringafileest, toorjuustust, hapukoorest ning maitserohelisest. Lõika koorikleib sobivateks suurusteks ja kata tordipritsi abil heeringavahuga. Kaunista hapukurgiviilu, kuivatatud rukkilille õielehe ja roseepiprateraga.

Heeringavorm



  • 800 g kartulit
  • 200-300 g heeringafileed
  • 50 g võid
  • 1 muna
  • 3 dl piima
  • 1 sl riivleiba

Valmistamine:
Lõika toored või keedetud kartulid õhukesteks viiludeks. Pane võiga määritud vormi kihiti tükeldatud heeringaga.
Vala üle muna ja piima seguga. Puista peale riivleib.
Küpseta 200-kraadises ahjus 30-45 minutit (oleneb sellest, kas kasutad keedetud või tooreid kartuleid ja kui paksud on kartuliviilud).

Allikas: Nami-Nami

Martsipanikattega kohupiimatort "Rukkilill"

Mahlane kohupiimatort magusa martsipanikattega. Muuhulgas valmistasin esimest korda martsipanikattega torti ja proovisin martispanile maalimist. Tegelikult mulle joonistatud piltidega tordid ei meeldi, aga selline tagasihoidlik tort nägi kaunis välja. Ja oli väga maitsev :)




  • 1 tordipõhi
  • 1 kohupiimapastatoru
  • 2 dl vahukoort
  • 1 dl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • niisutamiseks vee-konjakisegu
  • 200 g martsipani

Lõika tordipõhi kolmeks kihiks. Vahusta koor ja sega kohupiimapastaga, lisa suhkrud. Niisuta esimest tordipõhja vee-konjakiseguga ja tõsta peale 1/3 vahukoore-kohupiimasegust. Toimi samamoodi järgmise kihiga. Kata ka kolmas tordipõhi ja tordi ääred kohupiimaseguga.
Rulli martsipan ja tõsta tordi peale. Vormi servad. Kaunistamiseks kasutasin toiduvärve, rukkilille südamed tegin mooniseemnetest.

Mustikane kohupiimatort

Kreemjas kohupiimatort šokolaadisel müslipõhjal. Põhja valmistamisel kasuta kindlasti mõrudat šokolaadi, sest tort ise sisaldab magusat valget šokolaadi.


Põhi:
  • 100 g müslit
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 25 g võid
  • 4 spl rõõska koort
Kate:
  • 200 g valget šokolaadi
  • 200 g kohupiimapastat
  • 200 g toasooja toorjuustu
  • 2 dl rõõska koort

Kaunistamiseks mustikaid

Aseta lahtikäivasse koogivormi põhja küpsetuspaber. Laota põhjale ühtlase kihina müsli (ühtlasema puru saamiseks jahvata müslit peenemaks). Sulata šokolaad, millele sega juurde või ja rõõsk koor. Vala šokolaadisegu müslipõhjale.
Sulata valge šokolaad ja sega toorjuustu hulka. Vahusta rõõsk koor tugevaks vahuks ja lisa koos kohupiimapastaga šokolaadi-toorjuustusegule. Vala segu tordipõhjale. Kata tort kilega ja tõsta ööseks külmkappi tahema.
Enne serveerimist kaunista mustikatega.

esmaspäev, 14. veebruar 2011

Šokolaadi-martsipani südamed

Ilusat sõbrapäeva!



  • 1 pk martsipani (mandlimassist)
  • šokolaadi (soovi korral kasuta erinevaid)
  • kaunistamiseks kuivatatud puuvilju, pistaatsia pähkleid, tordikaunistusi, jõhvikapulbrit vms

Sulata veevannil šokolaad ja lase veidike jahtuda*. Rulli martsipan kahe küpsetuspaberi vahel 0,5 cm paksuseks. Lõika piparkoogivormi abil sobivad kujundid ja kasta sulašokolaadi sisse. Ülejäänud martsipanist vormi ümmargused pallikesed ja kasta šokolaadi sisse. Kaunista meelepäraste kaunistustega ja tõsta maiustused külmkappi tahenema.


* kasutasin šokolaadi temperatuuri mõõtmiseks lihatermomeetrit. Kui eriti täpne olla, siis
  • valge šokolaadi sobiv temperatuur on 29 kraadi
  • piimašokolaadi temperatuur 30 kraadi
  • tumeda šokolaadi temperatuur 31 kraadi
kui termomeetrit käepärast ei ole, tunneta lihtsalt vastu huult, et šokolaad väga kuum ei oleks




Allikas: Terevisoon

laupäev, 12. veebruar 2011

Toidublogijate TOP

Siiani ei suuda ma uskuda, et minu blogi on hinnatud 10 parema eesti toidublogi hulka :) Vaatasin igaks juhuks veel mitu korda üle. Igaljuhul on see minu jaoks ikka väga suur tunnustus ning andis palju energiat ja tahtmist edaspidiseks blogimiseks. Loomulikult palju-palju õnne ka teistele blogijatele!

Vaata toidublogijate TOPi Perenaine.ee-s


esmaspäev, 7. veebruar 2011

Krõbe kana magushapus kastmes

Need krõbedad kanapalad peaksid küll meeldima kõigi aasia köögi austajatele, sest tegemist on ühe populaarseima roaga kohaliku hiina restorani Tsink-Plekk-Pange menüüs. Vaata ka Nami-Nami hiina köögi teemalist kooskokkamisest.

Toekama eine valmistamiseks võib kõrvale pakkuda riisi või munanuudleid, kuid sobivad söömiseks ka niisama. Kindlasti läheb kordamisele.





Krõbe kana magushapus kastmes

4-le sööjale

Krõbeda kana jaoks (neljale):

2 kanafileed (kokku 500 g)
2 munavalget
2 küüslauguküünt
4 spl sojakastet
200 grammi tärklist
õli praadimiseks

Magushapu kastme jaoks:

2 spl õli
1 sibul
3 rohelist sibula valget varreosa
1 suur paprika
1 tl riivitud värsket ingverit
4 spl ketšupit
2 spl riisiäädikat
4 spl suhkrut
3 spl sojakastet
1 tl soola
200 ml kanapuljongit
1 tl tärklist


Tükelda kanafilee 1-2 cm suurusteks tükkideks. Vispelda munavalged, purustatud küüslauk ja sojakaste ning marineeri kanatükke minimaalselt 1 tundi, parem oleks 2-3.

Lõika sibulast ja paprikast ribad, haki ingver peeneks. Valmista puljong. Sega omavahel kastmeks kokku ketšup, riisiäädikas, sojakaste, tuhksuhkur ja tärklis. Kuumuta pannil õli ja prae sibulaid 3-4 minutit, lisa ingver, roheline sibul ja paprika ning prae umbes 5 minutit. Vala peale kastmesegu ja puljong. Vajadusel maitsesta vähese soolaga ja tõsta kõrvale paksenema.
Veereta kana tärklise sees nii, et tükid oleks ühtlaselt kaetud. Kuumuta pannil võrdlemisi suur kogus õli ja prae selles kanatükid, kuni pealt krõbedad ja seest mahlased (umbes 8-10 minutit). Vahetult enne serveerimist lisa kaste. Kõrvale sobib riis või munanuudlid.

Retsept: www.heatoit.ee

neljapäev, 3. veebruar 2011

Hiina sidrunikana

Aasiapäraste toitude valmistamisega ma varem kokku puutunud ei ole, mis aga ei tähenda, et need mulle huvi ei pakuks. Eeldasin, et nende valmistamiseks on vaja mingeid erilisi toiduaineid. Olles aga sattunud selle äärmiselt toreda blogi peale, eriti isuäratavate fotode tõttu, otsustasin proovida kohe kahte retsepti korraga.

Kõigepealt krõbedad kanatükid hapukas kastmes. Välimus ei ole ehk kõige apetiitsem, kuid maitseb siiski hästi.

Vaata ka Nami-Nami kooskokkamist Hiina köök.



Vaja läheb (neljale):

  • 4 kanafileed
  • 1 spl sojakastet
  • ½ tl soola
  • päevalille õli praadimiseks

TAINAS
  • 2 suurt muna
  • 30 g maisijahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • näputäis valget pipart

KASTE
  • 65 g suhkrut
  • 250 ml kanapuljongit
  • 1 ½ spl maisijahu
  • 1 sidruni mahl
  • ¾ tl soola
  • 3 kooritud sidruniviilu
  • 2 spl päevalilleõli

Lõika kanafileed 2,5 cm suurusteks tükkideks. Sega soja ning soolaga ja marineeri külmkapis 30 minutit.
Taigna valmistamiseks klopi munad, maisijahu, küpsetuspulber ja valge pipar omavahel. Tõsta kanatükid taignasegusse ja vaata, et kõik tükid oleks taignaga kaetud.

Kuumuta õli wokpannil hästi kuumaks ja prae kanatükke osade kaupa kuni kana on küps (paar minutit mõlemalt poolt). Tõsta vahukulbiga köögipaberile, et üleliigne rasv välja nõrguks ning hoia soojas kuni ülejäänud kanatükke praed.

Kastme valmistamiseks sega hästi suhkur, kanapuljong, maisijahu, sidrunimahl ja sool. Kui kasutad toiduvärvi, siis lisa ka see. Lisa ilma kooreta sidruniviilud. Kuumuta pannil 2 spl õli ja lisa kastme koostisained. Kuumuta mõned minutit kuni kaste pakseneb ja selgeks muutub.

Serveri riisiga.


Allikas. Blogi www.heatoit.com