esmaspäev, 31. jaanuar 2011

Tarte Fine Aux Pommes

Maailma lihtsaim õunakook. Tõesti. Ja kogu selle lihtsuse juures üllatavalt maitsev. Siirupi keetmine läks küll miskipärast untsu, kuid selle-eest sain koogi peale mõnusad krõmpusvad karamellitükikesed.
Antud kogusest saab väikese koogi, mis on paras 2-le sööjale.




  • 250 g lehttaigent
  • 1 suurem hapukas õuna (Granny Smith)
  • 2 spl suhkrut (kuhjaga)
  • 2 spl võid

Rulli lehttaigen jahusel laual natuke laiali ning tõsta siis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Märgi õrnalt noaga taigna servadest 1 cm kaugusele joon. Raputa 1 lusikatäis suhkrut tainale.
Lõika õunad sektoriteks, eemalda südamik ja viiluta õhukesteks viiludeks. Lao õunaviilud üksteist osaliselt kattes ilusatesse rividesse tainale joonistatud raami sisse. Raputa lusikatäis suhkrut õuntele. Kuumuta potis või ja lisa suhkur ning kuumuta paar minutit kuni suhkur hakkab karamellistuma. Nirista siirup õuntele ja pane kook eelkuumutatud ahju 220 kraadi juurde 15-20 minutiks. Kook on valmis kui servad on kerkinud ja õunad kergelt kuldsed.

Allikas: Nigella Lawson "Nigella´s Express"

neljapäev, 27. jaanuar 2011

Moosipallid

Olen kogu aeg pidanud kodus moosipallide valmistamist võimatuks, kuni viimases Oma Maitses ilmus artikkel krõbekuldsetest talvehõrgutistest. Igaljuhul on moosipallide valmistamine väga lihtne ja kiire ning täidiseks sobib kasutada kodune vaarika- või õunamoos. Söömiseks parimad samal päeval.



Kogus: 20-25 tk

  • 1 dl suhkrut
  • 40 g värsket pärmi
  • 2 dl käesooja piima
  • 6-8 dl jahu
  • 1 tl soola
  • 2 muna
  • 50 g pehmet võid

  • paksemat moosi täidiseks
  • 5 dl õli frittimiseks
  • moosipallide veeretamiseks suhkrut

Valmistamine:
Hõõru pärm suhkruga vedelaks. Vala juurde käesoe piim ja lisa jahu, sool, munad ja pehme või. Sõtku, kuni saad pehme taina. Vormi palliks, puista peale veidi jahu ja lase rätiku all soojas kohas 30 minutit.
Rulli kerkinud pärmitainas umbes 0,5 cm paksuseks ja lõika sellest sobiva vormi või klaasiga umbes 5-6 cm läbimõõduga kettad. Pooled kettad määri servadest munaga ja tõsta keskele teelusikatäis moosi. Aseta moosita ketas peale ja suru servad tugevasti kokku.
Lase 10 minutit soojas kohas kerkida.
Kuumuta paksupõhjalises potis õli. Friti moosipalle, kuni need muutuvad kuldpruuniks. Tõsta vahukulbiga välja ja lase köögipaberil jahtuda.
Jahtunud moosipalle veereta suhkrus.

Allikas: Oma Maitse jaanuar 2011 ja Nami-Nami

laupäev, 22. jaanuar 2011

Kreveti-ananassikarri

Tänu Nami-Nami kooskokkamisele olen katsetanud mitmeid karrisid. See aga on neist kõige-kõigem olnud. Krevetid, ananass ja kookospiim on muidu ka sümpaatsed, aga kokkusegatuna ikka väga-väga head.
Kindlasti tahaksin kunagi proovida ka rannakarpidega originaalretsepti.




Kogus: 4-le sööjale
  • 4 dl kookospiima
  • 1 sl punast karripastat
  • 2 sl kalakastet
  • 1 sl suhkrut
  • 250 g krevette
  • 175 g konservananassi
  • 1 laimi mahl

Serveerimiseks:
  • 1 seemnetest puhastatud ja hakitud punast tshillipipart
  • hakitud koriandrilehti

Lase pool kookospiimast potis keema tõusta. Kuumuta umbes 5 minutit. Lisa punane karripasta ja keeda veel tasasel tulel 5 minutit. Lisa kalakaste ja suhkur ning keeda paar minutit. Sega sisse ülejäänud kookospiim ja lase uuesti keema tõusta. Lisa krevetid, ananassitükid ja laimimahl. Kuumuta keemiseni, vähenda kuumust ja keeda tasasel veel mõned minutid.
Tõsta karri serveerimisnõusse, puista peale punane hakitud tshillipipar ja koriander. Serveeri riisi või muu meelepärase lisandiga.

Allikas: mugandatud raamatust "450 retsepti kogu maailmast"

teisipäev, 18. jaanuar 2011

Sealihakarri shampinjonidega

Piisavalt teravaid elamusi pakkuv ning samas kreemjas sealiha ja seentega karrikaste.



4 sööjale


  • 2 spl taimeõli
  • 2 sibulat
  • 1 küüslauguküüs
  • 500 g seafilee
  • 4 dl kookospiima
  • 0,5 laimi või sidruni mahl
  • 2 spl kollast (või rohelist) karripastat
  • 140 g shampinjone
  • 2 spl heledat sojakastet
  • 2 spl tai kalakastet
  • värskeid basiilikulehti

Kuumuta pannil õli ning küpseta peenelt viilutatud sibulat ja küüslauku paar minutit. Lõika sealiha kuubikuteks , lisa pannile ja kuumuta 3–4 minutit, kuni sealiha muutub kreemikasvalgeks.
Lisa kookospiim, laimimahl ja karripasta ning keeda vaikselt 10 minutit. Seejärel lisa seened ja keeda veel 5 minutit. Sega juurde sojakaste, kalakaste ja basiilikulehed.
Serveeri kuskussiga.

laupäev, 15. jaanuar 2011

Vaesed rüütlid

Ideaalne puhkepäeva hommikusöök.
Serveerides saiu vahukoorega saad rikkad rüütlid.


  • 2 kuni 3 viilu saia sööja kohta
  • 2 muna
  • 2-3 dl piima (sobib ka kookospiim)
  • 2 spl suhkrut
  • noaotsatäis soola
  • suhkruga segatud kaneeli

Praadimiseks:
  • võid

Valmistamine:
Klopi munad ja piim, maitsesta suhkru ja soolaga.
Kasta saiaviilud munasegusse ja prae kuumas võis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Aseta kuumad saiad mõlema poolega kaneeli-suhkrusegusse. Soovi korral serveeri moosiga või vahukoorega.

teisipäev, 11. jaanuar 2011

Kana tikka masala

Nami-Nami järjekordse kooskokkamise teemaks on soojendavad vürtsikad karrid. See kana tikka masala on küll igati soojaandev ja piisavalt vürtsikas. Kes nii vürtsikat ei armasta, võib karri lisamata jätta.



3-4-le sööjale
  • 2 kanafileed
  • praadimiseks killuke võid ja 1 spl õli
  • 1 sibulat
  • väike kimp värsket koriandrit
  • 0,5 pakki tikka masala maitseainesegu
  • 0.25 tl ingveripulbrit
  • 0,25 tl jahvatatud tšillit
  • 0,5 tl karrit
  • 200 g purustatud tomateid
  • 200 ml kookospiima
  • 200 ml vett
  • soola ja musta pipart

Lõika kanafilee paksusteks ribadeks.

Haki sibul ja koriandrivarred (lehed pane kõrvale) ning kuumuta neid pannil õli ja või segus. Lisa kanaribad ja maitseained ning sega hoolega.
Lisa tomatid, kookospiim ja vesi. Sega hästi ja lase keema.

Keera kuumus maha ja hauta kaane all madalal tulel 20 minutit. Vajadusel lisa vett.
Maitsesta soola ja pipraga.

Raputa peale koriandrilehti ja mandlilaaste, soovi korral lisa mõni lusikas maitsestamata jogurtit.
Serveeri riisiga.

Kohev riis

Jamie Oliveri riisi valmistamise õpetus. Tulemuseks on tõeliselt kerge ja õhuline riis.

Kohev riis


4-le sööjale


350 gr riisi
meresoola
vett

Lase suur potitäis soolaga maitsestatud vett keema. 

Loputa riisi jooksva vee all umbes 1 minut, et see hiljem kleepuv ei jääks. 
Pane riis keevasse vette, oota kuni terad hakkavad vees ringi „tantsima" ja keeda sellest hetkest 5 minutit. Kurna riis sõela sees. Pane nüüd poti põhja 2,5 cm vett, aja uuesti keema ning jäta aeglasele tulele podisema. Kata sõel kas kaane või fooliumiga ja aseta poti peale. Auruta nõnda 8-10 minutit. Tõsta pliidilt ja soovi korral võid riisi enne serveerimist umbes kuni 20 minutit sedasi kaane all hoida.

Retsept: Jamie Oliver Ministry of Food

pühapäev, 9. jaanuar 2011

Martsipani ja jõhvikatega pidusai

Ma ei ole pärmitainast peaaegu üldse küpsetanud, kuid peale Elise pohla-martsipanipärga, lihtsalt pidin selle ette võtma. Õnnestus väga hästi - pidusai tuli pehme ja mahlane ning seda ka järgmisel päeval.

*Antud kogused on arvestatud väiksema pidusaia jaoks, mida küpsetasin 20 cm läbimõõduga rõngasvormis



Tainas:
  • 25 g pärmi
  • 2 sl käesooja vett
  • 3 sl suhkrut
  • 1/4 tl soola
  • 1,5 dl toasooja piima
  • 50 g sulatatud võid
  • 150 g jahu (umbes 3 dl)

Täidis:
  • 50 g sulatatud võid
  • 200 g martsipani
  • 100 g jõhvikaid
  • 1 muna pintseldamiseks

Valmistamine:
Lahusta pärm soojas vees.
Sulata või väikeses kausis. Lisa piim ja vala käesoe segu pärmi hulka.
Sega juurde sool ja suhkur. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina.
Kata tainakauss rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida. Taigen peaks umbes kahekordseks kerkima, vajadusel hoia kauem soojas.

Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Rulli taigen jahusel pinnal ristkülikuks. Pintselda taigen üle sulavõiga, raputa ühtlase kihina peale
riivitud martsipan ja jõhvikad.
Lõika rull 5 cm paksusteks viiludeks ja aseta saiad rõngasvormi teineteise kõrvale. Klopi muna väikeses kausis lahti ning pintselda saiad sellega üle.
Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni pidusai on küpsenud ja pealt kuldne.


Allikas: põhiretsept Nami-Namist

laupäev, 1. jaanuar 2011

Tuuletaskurullid kaaviariga

Maitsvat uue aasta algust! Seda aastat alustan soolase postitusega :)

Keedutaignast saab lisaks ekleeridele või tavapärastelt väikestele tuuletaskudele hästi ka suupisterulli valmistada.
Kaaviariga tuuletaskurulle sobib pakkuda just pidulikemal puhkudel.



Keedutainas:
  • 4 dl piima
  • 100 g võid
  • 3 dl nisujahu
  • soola
  • 4 muna
Täidis:
  • 200 g toorjuustu
  • 3 tl rõõska koort
  • musta pipart
  • 3 sl hakitud tilli
  • 200 g kaaviari või kalamarja

Valmista keedutainas:
Lase potis või ja piim keema. Keera kuumust väiksemaks, vala jahu keevasse vedelikku, kogu aeg segades (mina kasutasin segamiseks taignakonksudega miksrit) Kuumuta pidevalt segades kuni tainas lööb seinte küljest lahti. Lase jahtuda.
Sega hulka sool ja ükshaaval lahtiklopitud munad. Iga muna lisamise järel sega tainas ühtlaseks.
Määri tainas õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (märgade katega õnnetub see paremini).
Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit. Võta ahjust välja ja kummuta küpsetuspaberiga kaetud lauale. Lase kahtuda.

Valmista täidis:
Sega toasoe toorjuust rõõsa koorega, maitsesta pipraga, sega hulka haktitud till ja kalamari.

Määri täidis jahtunud põhjale. Lõika tainas pikuti pooleks ja keera rullideks. Enne serveerimist lõika rullid viiludeks.



Allikas: Kodukirja Parimad palad 2007