reede, 25. november 2011

Gruusia pähklimaius ehk gozinaki

Üks minu lemmikmaiuseid, kuid ma polnud kunagi selle peale tulnud, et seda ise kodus valmistada. Õnneks Mari-Liis andis suuna kätte.
Maiust võid valmistada kas ainult ühest seemne- või pähklisordist või miksida erinevaid. Mulle maitseb just erinevate pähklitega. Gruusias on see traditsiooniline jõulumaius ja miks mitte sokutada mõni ilusasse paberisse keeratud tahvel ka meie jõuluvana kotti.



Gruusia pähklimaius ehk Gozinaki

500 g erinevaid pähkleid ja seemneid (kreeka pähkleid, sarapuupähkleid, mandleid, kõrvitsaseemneid)
250 g mett

veidi mahedamaitselist õli

Rösti pähkleid ja seemneid kuumal kuival pannil. Jahuta. Haki jämedalt.
Kuumuta potis mesi keemiseni. Tõsta pott tulelt ja lase rahuneda. Korda sama 2-3 korda. Sega hulka pähklid ja kuumuta segu pidevalt segades 8-10 minutit kuni mesi pakseneb.
Kata ahjuvorm küpsetuspaberiga ja määri paber kergelt õliga. Tõsta mee-pähklisegu ahjuvormi ja lase jahtuda. Lõika tükkideks.

Retsept: Nami-Nami

2 kommentaari:

Magusad fotod ütles ...

Mmmm, kui ahvatlev!See on midagi minu maitsele:)
Kas seda maiust sai ilusti lahti lõigata või kippus ka lagunema?

Liisi ütles ...

Väga hästi sai lõigata. Kasutasin gozinaki tegemiseks väiksemat ahjuvormi, nii et maiustus jäi nii 1 cm paksusega. Ainult toatemperatuuril seistes muutus pehmeks ja sulas kausis ühtlaseks tükiks. Seega tuleks kohe ära tarbida ;)