pühapäev, 23. oktoober 2011

Mandlikattega õuna-martsipanikook

Õunahooaeg on enam-vähem läbi - enamus õunu mahlaks pressitud, teine osa moosiks keedetud ja punaseimad keldrisse riiulile laotud. Kel vähegi veel õunakoogi isu on, siis soovitan proovida seda mandlikattega õuna-martsipanikooki. Kreemjas martsipanitäidis viib lausa keele alla.


Mandlikattega õuna-martsipanikook

Põhi:
180 g nisujahu
1 dl suhkrut
125 g võid
1 väike muna

Kate:
50 g võid
150 g martsipani
1 sl nisujahu
1 laimi mahl (võib asendada ka muu hapukama mahlaga, nt õunamahlaga)
4 suurt õuna
25 g mandlilaaste

Põhja jaoks haki jahu, suhkur ja külm või purutaoliseks massiks. Lisa muna ja sega ühtlaseks. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja külgedele. Hoia koogipõhja 30 minutit külmkapis.
Küpseta põhja 200 kraadi juures 10 minutit.
Täidise jaoks riivi martsipan jämeda riiviga. Sulata potis või, lisa riivitud martsipan, jahu ja laimimahl. Kuumuta segades kuni moodustub ühtlane mass. Jäta jahtuma.
Riivi õunad jämeda riiviga ja laota eelküpsetatud põhjale. Nirista peale martsipanisegu ja puista peale mandlilaastud.
Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit kuni kook on pealt kuldne.

Retsept: Nami-Nami

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Proovisin ka siis seda kooki...maitsnud veel pole,jahtub alles.Aga martsipani ma peale niristada ei saanud,kuigi tegin retsepti järgi:(Martsipani mass sai peale pudistatud,nagu purukoogile.Loodame,et maitseb hea:)

Liisi ütles ...

Jaanika, ega sa kogemata mahla ei unustanud lisada martsipanimassile? Valasid kuumalt ikka peale?
Muud seletust ei oska pakkuda, sest mul muutus küll martsipanimass kuumutades paksuks vedelaks massiks.

Anonüümne ütles ...

Liisi...lisain laimi mahla pudelist ja silma järgi e. siis ühe laimi jagu.Palju seda siis umbes milliliitrites tuleb?Võib-olla lisasin liiga vähe,aga kuumalt ma seda tegin:)Kohe saan ka maitsma kooki hakata:)

Liisi ütles ...

Ühest sidrunist peaks saama umbes 4-5 spl mahla, laimist siis ehk 3 spl?
Kindlasti tükkis martsipan maitset ei riku ja kui veel kook hästi maistes, siis katseta kindlasti veelkord.