kolmapäev, 21. september 2011

Väikesed seenepirukad

Väikesed pärmitaignast seenepirukad on sobivad pakkuda näiteks piknikul, aga maitsevad imeliselt ka puljongi kõrvale. 




Väikesed seenepirukad

2 ahjuplaaditäit väikeseid pirukaid

5 dl käesooja piima
25 g värsket pärmi
veidi suhkrut
1 tl soola
1,2-1,5 l nisujahu
2-3 sl sulatatud võid

Seenetäidis:  
4 dl kupatatud seeni (pilvikuid, männiriisikaid vm) 
1 sl võid
1 väikene hakitud sibul
2 keedetud muna
2 keskmise suurusega keedetud porgandit
veidike hapukoort
soola 
pipart
hakitud värsket tilli

määrimiseks muna

Hõõru pärm vähese suhkruga vedelaks. Lisa käesoe piim, soolaga segatud jahu ning viimaks sulatatud või. Sõtku tainas ühtlaseks, vajadusel lisa jahu. Kata kauss rätikuga ja jäta tainas soojasse kohta kerkima, kuni taigna kogus on kahekordistunud.
Samal ajal valmista täidis. Haki kupatatud seened ja sibul väikesteks tükkideks. Kuumuta pannil või, lisa sibul ja hakitud seened. Prae 4-5 minutit ja jäta segu veidikeseks jahtuma. Haki keedetud munad ja porgandid kahvliga peeneks. Lisa seene-sibulasegule hakitud munad ja porgandid ning hapukoor, maitsesta soola, pipra ning hakitud tilliga.
Kui tainas on  kerkinud, kummuta see jahusele lauale ning sõtku veel veidike aega. Rulli tainas 2-3 mm paksuseks. Tõsta tainale teelusikatäis täidist, keera peale taignaserv, vajuta õrnat kinni ja lõika klaasiservaga pirukas välja. Toimi samamoodi ülejäänud pirukatega. Määri pirukaid pealt lahtiklopitud  munaga ja küpseta eelsoojendatud 200-kraadises ahjus ca 15 minutit kuni pirukad on pealt kuldsed.

Algretsept: Nami-Nami

1 kommentaar:

Liisi ütles ...

Kuivpärmiga tehes kasutasin 2 pk kuivpärmi ja 1 l jahu.

Olen teinud pirukaid ka soolaseentega. Selleks leota seeni eelnevalt kuni ööpäev külmas vees. Haki seened ja sega ülejäänud täidiseainetega.