esmaspäev, 27. detsember 2010

Sulanud lumememmed

Nende lahedate lumememmede idee on pärit blogist Mansikkamäki. Lisaks leiab sealt blogist fantastiliselt kaunistatud küpsiseid ja kooke.



Sulanud lumememmed

1 pk ümmargusi marmelaadikomme (kasutasin Marmitoni komme "Trulla")
1 munavalge
3-4 dl tuhksuhkrut
2-3 tl kakaod
mõni tilk punast ja kollast toiduvärvi (võib proovida ka looduslike värvidega, milleks leiad ideid siit)
lumehelbekujulisi vm muid kaunistusi

Küpseta piparkoogitainast umbes 7 cm läbimõõduga kettad. Lase jahtuda.
Glasuur jaoks vahusta munavalge ja lisa 3-4 dl tuhksuhkrut kuni saavutad soovitud konsistentsi.
Aseta igale piparkoogikettale marmelaadikomm ja tõsta sellele valget glasuuri. Jäta tahenema. Ülejäänud glasuuri säilita külmkapis.

Võta 2 supilusika jagu valget glasuuri ja sega juurde nii palju kakaod kui pruuni värvi soovid. Joonista kilekotist tehtud pritsiga lumememmele nägu ja käed.
Võta 1 teelusika jagu glasuuri ja sega sellele juurde punast ja kollast toiduvärvi, et moodustuks oranž porgandivärv. Pigista kilekotist pritsi abil lumememmele nina.
Aseta lumememmele ette nööbid, need võid kinnitada siirupitilgaga.


Piparkoogid

Olen viimased paar aastat kasutanud seda piparkoogitaigna retsepti. Mõnusalt vürtsikas ja üldse mitte nii magus nagu enamus poodides müüdavaid taignaid.  Vürtsid võib asendada piparkoogimaitseainega või lisada kõike lisada täpselt oma maitse järgi. Siirupit ma ise ei ole viitsinud keeta, vaid kasutan poes müüdavaid suhkrusiirupeid. 
Kaunistamiseks olen kasutanud Meira küpsetuskindlaid kaunistusi. Glasuuridest eelistan tavalist valget munavalge-tuhksuhkru glasuuri.


Piparkoogid

Kogus: ca 1,5 kg tainast

250 g suhkrusiirupit
170 g suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
1 tl ingveripulbrit
250 g võid
2 muna
600 g nisujahu
tl söögisoodat

Kuumuta potis siirup, suhkur ja jahvatatud vürtsid kuni keemiseni. Tõsta pott tulelt, lisa tükeldatud või. Sega kuni või on sulanud ja lase veidi jahtuda.
Lisa pidevalt segades juurde munad. 
Lisa järk-järgult juurde söögisoodaga segatud jahu.
Paki tainas kilesse ja tõsta vähemalt järgmise päevani külmkappi tahenema.
Rulli tainas jahusel laual õhukeseks, lõika vormidega kujundid. Tõsta kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 6-8 minutit.

Retsept: Nami-Nami

Kreeka pähklitega iirised

Kellele meeldivad lehmakommid, sellele meeldivad kindlasti ka need iirised. Väga-väga magusad, ühest tükikesest piisab magusaisu täitmiseks.



  • 100 g valget šokolaadi
  • 110 g kreeka pähkleid
  • 250 g võid
  • 3,75 dl piima
  • 500 g suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut

Vooderda 25 x 20 cm ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Sulata potis või, lisa piim suhkur ja vanillsuhkur ning kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades. Keeda kuni segu hakkab paksenema, aeg-ajalt segades.
Kontrolli, kas iirisesegu on valmis. Kalla tilk segu veeklaasi sisse. Segu ei tohiks laiali valguda, vaid peaks peene nirena põhja vajuma ning vesi ei tohi liiga sogaseks muutuda. (tegelikult mul see väga hästi ei õnnestunud, kuigi keetsin segu umbes tund aega. Pikast keetmisest muutusid ka iirised pruuniks)
Tõsta tulelt ja lisa tükeldatud valge šokolaad, sega kuni šokolaadi sulamiseni. Puista hulka ka jämedalt hakitud kreeka pähklid.
Vala segu ettevalmistatud ahjuplaadile ja tõsta paariks tunniks kuni üleöö külma tahenema. Lõika tahkunud mass väikesteks kuubikuteks.

Allikas: Kuldne Šokolaadiraamat

Dajm-ruudud

Dajm-šokolaadi meenutav maius. Krõmpsuvate manditükikestega, kuid küllaltki magus.


  • 100 g võid
  • 2 dl suhkrut
  • 4 sl heledat siirupit
  • 4 tl kakaopulbrit
  • 4 sl nisujahu
  • 1 dl hakitud mandleid

Valmistamine:
Sulata potis või. Sega juurde suhkur, siirup, kakaopulber ja jahu. Keeda 5 minutit. Sega juurde hakitud mandlid.
Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud plaadile.
Lase jahtuda, siis lõika tükkideks.

Allikas: Nami-Nami

Kookostrühvlid

Kreemja sisuga Raffaello komme meenutavad trühvlid. Või siis mannapudrukommid nagu Eva neid nimetas :)



  • 100 g võid
  • 200 g (pool purki) magusat kondenspiima
  • 100 g kookoshelbeid + 50 g trühvlite veeretamiseks
  • 100 g toasooja maitsestamata toorjuustu
  • 1 spl mett
  • 2 vaniljevahvlit (50 g)
  • kuivatatud jõhvikaid

Kuumuta potis võitükke ja kondenspiima, kuni või on sulanud.
Lisa 100 g kookoshelbeid, sega hoolikalt ja kuumuta segu paar minutit.
Tõsta pliidilt ja lase jahtuda.
Sega omavahel hoolikalt toorjuust ja mesi.
Haki vahvlid peeneks puruks.
Sega jahtunud segu mee-toorjuustu ja vahvlipuruga.
Tõsta trühvlimass mõneks tunniks või üleöö külmkappi tahenema.
Võta väike ports segu ja vormi pallikesed. Veereta trühvleid kookoshelvestes.
Soovi korral kaunista kookostrühvel jõhvikatükikesega.
Hoia serveerimiseni külmkapis. Sellest kogusest saab u 30-40 kommi, oleneb, kui suured pallikesed teha.


Allikas: Blogi Siit nurgast ja sealt nurgast

Domino trühvlid

Domino-küpsise sisuga suussulavad trühvlid, mille valmistamine on väga lihtne.


Domino-trühvlid



umbes 50 tk
  • 350 g Domino küpsiseid
  • 175 g toorjuustu
  • 200 g tumedat šokolaadi
Purusta küpsised köögikombainis peeneks puruks.
Hõõru toasoe toorjuust kreemjaks ja sega juurde küpsisepuru.
Tõsta segu külmkappi tahenema.
Vormi segust kuulid ning aseta need mõneks ajaks külmikusse tagasi.
Sulata šokolaadi vesivanni kohal ning kasta iga trühvel šokolaadisse, siis tõsta uuesti külma tahenema.

Allikas: Bounteous bites