neljapäev, 25. november 2010

Õunapommid

Väljas on juba nii ilus. Maa on valge, puud on valged ja vaikselt sajab lund juurde. Mulle väga meeldib, mistõttu on lähipäevadel plaan ka piparkoogi tainas valmis teha.
Senikaua aga kohevad õunapommid.



  • 400 g nisujahu
  • 25 g pärmi
  • 3 dl piima
  • 100 g võid
  • 0.5 tl soola
  • 0.5 dl suhkrut
  • 250 g kodujuustu

TÄIDIS
  • 1 õun
  • fariinisuhkrut

Pudenda pärm kaussi. Lisa külm piim, toasoe või, sool, suhkur ja enamik jahust ning sega ühtlaseks. Seejärel lisa kodujuust ja ülejäänud jahu ning sõtku korralikult läbi.
Tõsta tainas jahuga ülepuistatud töölauale ning jaga 25 osaks. Vormi need pallikesteks ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lase kerkida 1 tund.
Koori õun ja eemalda südamik, lõika viljaliha tükkideks. Pane iga pallikese keskele üks õunatükk ja 0,5 tl fariinisuhkrut.
Küpseta ahju keskosas 225 °C juures 8–12 minutit ning jahuta seejärel rätiku all.

Allikas: 100 rooga "Ahjusoojad saiad-leivad"

kolmapäev, 17. november 2010

Makaronid juustukastmega

Makarone juustukastmega (macaroni and cheese) peetakse ameeriklaste üheks lemmiktoiduks. Eriti populaarseks sai see roog 1802. aastal kui Thomas Jefferson serveeris seda Valges majas.
Makarone juustukastmega on lihtne valmistada ja kõik vajalikud toorained on pea alati kodus olemas.
Vaata ka Nami-Nami kooskokkamist "Makaronivormid"


  • 3.5 dl makarone
  • 1 sl võid
  • 2 sl jahu
  • 1 küüslaugu küüs
  • 3 dl väherasvast piima
  • 1 tl mahedamat sinepit
  • noaotsatäis musta pipart
  • 3 dl riivitud juustu
  • 3 sl riivitud parmesani

Valmistamine:
Keeda makaronid soolases vees pehmeks ja nõruta.
Keera ahi 220 kraadile soojenema.
Sulata pannil või, lisa jahu ja kuumuta segades 1 minut. Lõika küüslauk pooleks ja lisa või-jahu segu hulka. Lisa vähehaaval segades piim. Kuumuta kaste keemiseni ja keeda 1 minut.
Võta pott tulelt, eemalda kastmest küüslaugutükid ning sega juurde sinep. Maitsesta piparaga. Lisa riivitud juustud, sega sulamiseni.
Sega kaste ja makaronid omavahel ja vala ahjuvormi. Soovi korral võid peale veel juustu raputada.
Küpseta vormi ahjus 15 min kuni juust on pealt veidike pruuni tõmbunud.

teisipäev, 16. november 2010

Kana strooganov

See kanakaste on väga maitsev argine roog, mis valmib kiiresti ja vähese vaevaga. Sobib serveerida nii kartuli kui ka riisiga. Eriti mõnusa sõmera riisi saad selle õpetuse järgi valmistades.
















  • 2 kanafileed (u 400g)
  • 150 g šampinjone
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 2,5 dl kanapuljongit
  • 1,25 dl hapukoort
  • 1 kuhjaga sl jahu
  • 0,5 tl paprikapulbrit
  • soola
  • pipart
  • võid praadimiseks
  • serveerimiseks peterselli

Valmistamine:
Kuumuta pannil õli. Lõika kanafileed ribadeks ja prae mõõdukal kuumusel peaaegu pehmeks, aga ära pruunista! Tõsta kanafileed kõrvale.
Lisa pannile veidi võid ning kuumuta. Pese šampinjonid ning lõika viiludeks. Haki sibul. Vala mõlemad pannile ning kuumuta pehmenemiseni (mõni minut).
Lisa hakitud küüslauguküüned ning kuumuta veel minuti jagu.
Lisa pannile supilusikatäis jahu ning kuumuta umbes minut kõike koos.
Tõsta kanafileed pannile tagasi, vala peale kanapuljong ning hapukoor ja maitsesta paprikapulbri, soola ja pipraga. Lase kastmel keema tõusta ning hauta tasasel tulel umbes 5 minutit. Katsu noa või kahvliga, kas kanaliha on pehme ja maitse kastet. Vajadusel lisa maitseaineid või hauta mõni minut veel.

Serveeri riisi või kartulitega, raputa peale hakitud värsket peterselli.


Allikas: Pereköögi kokaraamat

esmaspäev, 8. november 2010

Mahlane ananassi-porgandi plaadikook


Kuna täna hommikuks oli meil maa juba peaaegu valge, siis värvilise sügise meenutuseks rõõmsalt kollane plaadikook. Kui suhkruglasuur tundub liiga magus, siis selle asemel võib teha ka toorjuustukatte.



  • 200 g võid
  • 2,5 dl suhkrut
  • 3 muna
  • 5 dl peenelt riivitud porgandit
  • 1 väike purk ananassitükke
  • 1 dl ananassikompoti vedelikku
  • 6 dl jahu
  • 3 tl küpsetuspulbrit

Suhkruglasuur:
  • 2,5 dl tuhksuhkrut
  • 1 dl ananassimahla
või

Toorjuustukate:
  • 150 g toorjuustu
  • 2 tl sidrunimahla
  • 1,5 dl tuhksuhkrut

Vahusta toasoe või suhkruga kohevaks ja lisa ükshaaval munad. Lisa munavahule riivitud porgand, tillukesteks tükkideks lõigatud ananass ja kompotivedelik. Lõpuks lisa ka omavahel segatud kuivained.
Laota tainas 30x35 cm suurusele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (kuna tavaline ahjuplaat on laiem, siis ära päris äärest-ääreni tainast laiali aja). Küpseta alumisel siinil 200 kraadi juures 20-25 minutit. Lase koogil leigeks jahtuda.
Glasuuri jaoks sega tuhksuhkur mahlaga (toorjuustukattega jaoks sega toasoe toorjuustu sidrunimahla ja tuhksuhkruga), kata kook suure noa abil glasuuriga. Lõika kook tükkideks keeva vette kastetud noaga vahetult enne serveerimist.

Allikas: Suur küpsetamisraamat

teisipäev, 2. november 2010

Kana-makaronivorm karrikastmega

Inspireerituna Nami-Nami kooskokkamise teemast "Makaronivormid" valmis see kana-makaronivorm. Karrine kanakaste sobib ideaalselt ka riisi või kartulite kõrvale.



  • 300 g makarone
  • 2 kanafileed
  • 0.5 tšillipipra kauna
  • 2.5 dl kanapuljongit
  • 1 dl hapukoort
  • 1 sl sidrunimahla
  • 300 g külmutatud herned, maisi, porgadeid
  • 1 sl maisijahu
  • 0.5 tl soola
  • 1 tl karrit
  • 200 g riivjuustu (nt Gouda)

Keeda makaronid soolases vees peaaegu pehmeks, kurna ja tõsta kõrvale.
Lõika kanafileed tükkideks ja pruunista. Maitsesta soola, karri ja hakitud tšillipipraga. Lisa puljong, hapukoor, sidrunimahl, külmutatud juurviljad, hauta vähemalt 5 minutit. Roa paksendamiseks sega maisijahu vähese veega ning kalla kastme hulka, ise pidevalt segades. Lase korraks keema tõusta.
Vala makaronid kõrgemasse võitatud ahjuvormi, kalla peale kaste ja kõige peale raputa riivjuust. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit kuni juust on kenasti sulanud.