teisipäev, 26. oktoober 2010

Suitsulõherisoto

Risoto on kindlalt üks minu lemmikuid toite, mis sobib nii argiõhtusse kui ka pidulikumale lauale. 

Suitsulõherisoto maitseb eriti hõrgult. Risoto valmistamine on tegelikult väga lihtne, sest tuleb ju koostisained vaid pannile visata ja aeg-ajalt segamas käia. Tulemuseks on mõnusalt kreemine riisiroog.


Suitsulõherisoto


4-le sööjale

1 peenelt hakitud sibulat
2 sl oliiviõli
350 g risotoriisi (nt Arborio)
1 peenelt hakitud küüs küüslauku
1,5 l aedviljapuljongit
170 g suitsulõhet (haki 2/3 viiludest)
85 g toorjuustu
3 sl hakitud siledalehist peterselli
sidrunit (veidi riivitud koort ja natuke mahla)
musta pipart

Valmistamine:

Prae sibulat kuumas õlis umbes 5 minutit. Lisa riis ja küüslauk ning prae veel 2 minutit, pidevalt segades. Lisa 1/3 puljongist ning keeda tasasel tulel 15 minutit, aeg-ajalt segades, kuni puljong on imendunud.
Lisa pool ülejäänud puljongist ja kuumuta, jälle aeg-ajalt segades, kuni puljong on imendunud.
Liusa ülejäänud puljong, sega ja hauta, kuni risoto on küps (riis peaks olema al dente) ja kreemjas.
Tõsta pott tulelt, sega juurde tükeldatud suitsulõhe, toorjuust, petersell ja riivitud sidrunikoor.
Maitsesta musta pipraga (soola ära lisa, sest suitsulõhe on juba soolane). Lase 5 minutit seista, siis maitsesta vajadusel sidrunimahlaga.
Serveerimisel kaunista alleshoitud suitsulõheviiludega.


Retsept: Oma Maitse, september 2008

teisipäev, 5. oktoober 2010

Kaneeline õunakeeks

Sügisõhtuse piparmünditeetee kõrvale sobib oivaliselt viil õunakeeksi. Kaneelisesse keeksi passivad hästi suuremad õunaviilud ja pähklitükid, mis sööjale väikse üllatuse pakuvad.



  • 7 dl jahu
  • 1 spl kaneeli
  • 1 tl soodat
  • 1 tl soola
  • 3 dl õli või 150 g võid
  • 4 dl suhkrut
  • 3 suurt muna
  • 7 dl üsna suuri õunakuubikuid (3-4 suurt õuna)
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 2 dl tükeldatud (kreeka) pähkleid

Valmistamine:
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega kokku jahu, kaneel, sooda ja sool. Tõsta kõrvale.
Pane mikserikaussi õli (või toasoe või), suhkur ja munad ning vahusta suurel kiirusel sidrunkollaseks. Sega mikseri keskmisel kiirusel vähehaaval hulka kuivained. Kalla taigna hulka õunad ja soovi korral pähklid, sega läbi. Lõpuks lisa vanilliekstrakt ning sega läbi.
Pane taigen ümmargusse ettevalmistatud 26-cm läbimõõduga keeksivormi ja küpseta ahjus umbes 60-70 minutit. Katsu valmisolekut tikuga (tikk peab jääma täiesti kuivaks). Juhul, kui pealt liigselt pruunistub, kata fooliumiga.
Lase jahtuda.




Allikas: www.marthastewart.com