laupäev, 25. september 2010

Sidruni-moonikeeks

Külluslikult mooniseemneid sisaldav keeks on mõnusalt sidruniline. Mulle sidrun küpsetistest väga maitseb, nii ka see keeks. Samuti sai teistelt sööjatelt hulgaliselt kiidusõnu!
PS. Peale söömist võiks igaks juhuks naeratust peeglist kontrollida, et mitte välja näha nagu ilma kiivrita sõitev rõõmus mootorrattur :D



  • 150 g võid
  • 2,5 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 1,5 dl jahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soola
  • 100 g jahvatatud mandleid
  • 2 dl mooniseemneid
  • 1 dl vett
  • 1 dl pressitud sidrunimahla
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • riivsaia

Glasuur:
  • 50 g maitsestamata toorjuustu
  • 50 g sulatatud võid
  • 0,5 dl tuhksuhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 sp piima
  • 1 sp heledat siirupit
  • 3 sl pressitud sidrunimahla

Toasoe või vahustada suhkruga, lisada ühekaupa munad. Segada omavahel jahu, küpsetuspulber, sool, mandlijahu, mooniseemned, lisada õrnalt võivahule. Kõige lõpuks lisa vesi, sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor. Tõsta tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud keeksivormi ja küpseta 175-kraadises ahjus 50 minutit.
Lase keeksil vormis paar minutit jahtuda ja kummuta lauale. Jahuta restil. Glasuuri jaoks vispelda kõik ained ühtlaseks ja nirista keeksile.


Allias: Oma Maitse 2010 märts

teisipäev, 7. september 2010

Pommupüree

Seda pommupüreed* serveerituna krõbedal röstsaial pakkus esimest korda mulle töökaaslane. Nädal aega painas mind mõte tollest ülimaitsvast kooslusest kuni lõpuks retsepti kätte sain. Hiljem leidsin sarnase retsepti ka Nami-Namist.
Püree tuleb üsna küüslaugune, kes aga küüslauku ei armasta, võib seda mahedama maitse saamiseks eelnevalt ahjus röstida. Püree sobib ka purki hoidistamiseks, kuid siis jäta küüslauk esialgu lisamata, vaid haki see serveerides juurde.

*Pommu ehk baklažaan



Koostis:
  • 500 g pommut ehk baklažaani
  • 50 g peenestatud šalottsibulat
  • 1 küüs peenestatud küüslauku
  • 100 g värsket hästi küpset tomatit
  • 1 kuhjaga sl värsket hakitud siledalehist peterselli
  • 0.5 dl külmpressitud oliiviõli
  • veidi sidrunit
  • meresoola
  • purustatud musta pipart
Valmistamine:
Grilli pommusid (tervelt!) kuumas grillahjus, kuni need mustavad. Eemalda kergelt söestunud koor ning haki viljaliha hästi peeneks. Koori tomatid, eemalda seemned ja tükelda.
Pane hakitud viljaliha kaussi, lisa hakitud sibul, küüslauk, hakitud tomatid ja maitseroheline.
Sega juurde oliiviõli ja sidrunimahl, maitsesta soola ja pipraga.