laupäev, 28. august 2010

Õuna-juustukook

Praeguseks teemaks on muidugi õunakoogid. Kuna külmkapis ootasid kasutamist mõned karbid toorjuustu, siis nii see idee sündiski. Kuskil olin ma varem näinud isuäratavat õuna-juustukooki, aga mitte ei suutnud meenutada, kus... Päeva lõpuks siiski mõtlesin välja, kus ma seda nägin - see oli blogis Toidutegu :)

Kook tuli mõnusalt mahlane. Toorjuust kaneeliste õuntega maitses väga hästi.
* valmistasin koogi 20-cm läbimõõduga vormis ja kasutasin pool antud kogustest.



Põhi:

  • 60 g kaerahelbeid
  • 1 tl kanelli
  • 1 tl suhkrut
  • 180 g vanilliküpsiseid
  • 70 g võid

Täidis:


  • 2 dl suhkrut
  • 3 sl jahu
  • 800 g maitsestamata toorjuustu
  • 2 muna
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 dl vahukoort

Õunasegu:

  • 3 õuna
  • 1,5 dl õunamahla
  • 1 sl maisitärklist
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl kaneeli

Peale:
  • 0,5 sidruni mahl
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl kaneeli

Valmistamine:
Põhja valmistamiseks rösti kaerahelbeid koos kaneeli ja suhkruga paar minutit. Lase jahtuda, peenesta koos küpsistega. Lisa sulatatud või ning suru segu 26 cm läbimõõduga küpsetuspaberigs vooderdatud vormi põhja. Täidise valmistamiseks sega kausis suhkur ja jahu, lisa toorjuust ning vahusta ühtlaseks. Klopi hulka munad ja vanillsuhkur, kõige lõpuks lisa kergelt vahustatud koor. Õunasegu jaoks koori ja viiluta õunad. Sega kastrulis õunamahl, tärklis, suhkur ja kaneel. Kuumuta ja keeda paar minutit, kuni segu pakseneb. Vala juurde õunaviilud ja sega ühtlaseks. Vala põhjale toorjuustutäidis ja kata õunaseguga. Pigista õunakihile peale sidrunimahla ja puista üle kaneeli ja suhkruga.
Küpseta 175-kraadises ahjus 1 tund ja 15 minutit. Lase ahjus täielikult jahutda ning hoia üleöö külmkapis.




Allikas: mugandatud “Juustukoogid” (õuna-karamelli juustukook)


kolmapäev, 25. august 2010

Puravikurisoto

Ükspäev metsas kolades ja kukeseeni otsides, sattusin 2 kivipuraviku otsa. Kuigi ma ei ole kunagi midagi puravikest ega muudest seentest (välja arvatud kukeseentest) valmistanud, korjasin ma need siiski ülesse. Ja õigesti tegin :) Puravikurisoto maitses imeliselt.



6-le sööjale

  • 6 sl õli
  • 200 g risotoriisi
  • 1 l värskeid puravikke (puhastatud, tükeldatud ja läbi kuumutatud)
  • 2 sibulat
  • 2 küünt küüslauku
  • 2 dl valget veini (kuiva)
  • 2-4 dl köögiviljapuljongit
  • 1 dl parmesani laaste
  • 1 dl petersellilehti (hakitud)
  • soola
  • musta pipart

Aja potis õli tuliseks, lisa riis ja kuumuta segades, kuni see on läbipaistev. Lisa tükeldatud seened ja hakitud sibulad, pruunista 2–3 minutit. Lisa ka purustatud küüslauk ja valge vein, sega läbi ning hauta madalal kuumusel. Kui kogu vedelik on riisi imendunud, kalla potti osa puljongist, nii et vedelik katab riisi. Hauta 30 minutit, lisades ülejäänud puljongi siis, kui eelnev on imendunud. Pärast riisi pehmenemist maitsesta risoto soolapipraga, sega hulka hakitud petersell ja Parmesan.




Allikas: 100 rooga

kolmapäev, 18. august 2010

Kanada õunakook

Viimastel päevadel on paratamatult sügise tunne - pilves taevas ja sagedased vihmahood, õnneks on õhk veel suviselt soe. Sügisõhtuse tee kõrvale sobib hästi üks mõnus õunakook. 

 


Kanada õunakook 
 
3-4 keskmist õuna väikeste kuubikutena  
180 g nisujahu (3 dl) 
0,5 tl soola  
2 tl küpsetuspulbrit  
1 tl jahvatatud kaneeli  
85 g pruuni demerara suhkrut või fariinisuhkrut (1 dl) 
1 muna  
1,5 dl piima  
50 g sulatatud võid

Kate:
4 sl fariinisuhkrut 
3 sl nisujahu  
1 tl jahvatatud kaneeli  
2 sl võid
    Valmistamine:
    Lõika õunad väiksemateks kuubikuteks. 
    Sega omavahel kuivained.
    Klopi muna piimaga lahti, lisa juurde veidi jahtunud sulavõi. Lisa muna-piimasegu koos tükeldatud õuntega kuivainetele.
    Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 24-cm läbimõõduga koogivormi.
    Katte valmistamiseks näpi või haki noaga kõik koostisained sõmerjaks puruks ja pudista ühtlaselt koogile.
    Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30-40 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk jääb puhtaks ja kook on pealt kenasti kuldne.

    Allikas: Nami-Nami

    laupäev, 14. august 2010

    Porgandimuffinid toorjuustuglasuuriga

    Muffinid, mille tegemine võttis nädal aega. Ühel ilusal varajasel hommikul alustasin nende muffinite valmistamist, kuid kriitiliselt kella vaadates, tundus, et läheb siiski liiga kiirustamiseks. Suhkruga segatud või seisis päevi külmkapis. Järgmisel korral, kui võtsin uuesti kõik ained valmis, olid munad puudu. Jälle jäi võisegu seisma. Lõppude lõpuks said nad siiski tehtud ja maitsesid väga hästi.
    Porgand muudab muffinid hästi mahlaseks ja sidruniga toorjuustuglasuur on mõnusalt hapukas.




    • 125 g toasooja magedat võid
    • 125 g fariinisuhkrut
    • 3 muna
    • 125 g nisujahu
    • 1 tl küpsetuspulbrit
    • 0,5 tl riivitud muskaatpähklit
    • 0,5 tl jahvatatud kaneeli
    • 150 g riivitud porgandit
    • 30 g hakitud kreeka pähkleid

    Toorjuustuglasuur:
    • 200 g toorjuustu
    • 125 g tuhksuhkrut
    • sidrunit - 2 tl mahla

    Valmistamine:
    Hõõru või suhkruga pehmeks. Lisa ükshaaval vahustades munad.
    Lisa vähehaaval küpsetuspulbriga segatud jahu, muskaat ja kaneel ning sega ühtlaseks.
    Sega puulusikaga juurde porgand ja kreeka pähklid.
    Jaota tainas võitatud muffinivormidesse, nii et vormid oleksid 2/3 ulatuses täidetud.
    Küpseta 180-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni muffinid on kerkinud ja näpuga katsudes küpsed tunduvad.
    Toorjuustuglasuuri jaoks klopi kõik ained ühtlaseks ja määri jahtunud muffinitele.
    Soovi korral kaunista kreeka pähklitega.



    Allikas:mugandatult Briti ajakirjandus

    reede, 6. august 2010

    Ciabatta koduse pestoga

    Ciabatta valmistasin Mari-Liisi õpetuse järgi. Ühele pätsile lisasin peotäis värsket basiilikut ja päikesekuivatatud tomateid. Ciabattale võid peale määrida head taluvõid, niristada peale oliivõli või nautida hoopis värske pestoga.



    Pesto jaoks võta peotäis basiilikulehti, natuke seedermänniseemneid, parmesani, paar küüslauguküünt, oliivõli ja näpuotsatäis soola. Purusta kõik koostisained köögikombanis ja valmis ta ongi. Pesto peaks jääma määritava kontsisensiga ja pigem õline, kuna õli aitab pestol paremini säilida.


    esmaspäev, 2. august 2010

    Valge šokolaadi panna cotta

    Panna cotta (itaalia keelest kuumutatud koor) on klassikaline Itaalia magustoit, mille valmistamiseks kuumutatakse koor või piim suhkruga, segatakse juurde želatiin ning lastakse jahtuda.

    Panna cottat võid põnevamaks muuta erinevate lisanditega. Valge šokolaadi panna cotta on muidu küllalt magus, kuid hapukate sõstardega imehea.



    • 4 dl vahukoort
    • 0,5 dl suhkrut
    • 150 g valget šokolaadi
    • 2 tl želatiinipulbrit

    Serveerimiseks:
    • punaseid sõstraid või muid marju

    Pane želatiinipulber 1 dl vahukoore sisse paisuma. Kuumuta ülejäänud koor koos suhkruga keemiseni. Lisa koorele tükeldatud šokolaad ning kuumuta madalal tulel kuni šokolaad on sulanud. Lahusta madalal kuumusel segades ka želatiin ja nirista kuuma kooresegu hulka, sega läbi. Kalla pokaalidesse või magustoiduvormidesse ja aseta paariks tunniks külmkappi tarduma. Kaunista marjadega.




    Alllikas: 100 rooga "Magustoidud"