teisipäev, 29. juuni 2010

Kohupiima-rabarberikook

Kuigi rabarber on selleks hooajaks juba unustatud, siis see oli minu lemmikkook - tegin seda vähemasti 3 korda. Tegemist on väga maitsva koduse koogiga, mille valmistamine käib kiiresti ja ei nõua erilist vaeva.




Kohupiima-rabarberikook


Põhi ja kate:
  • 3 dl jahu
  • 0,5 dl suhkrut
  • 100 g võid
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
Katteks:

  • 200 g rabarber
  • suhkrut
  • kaneeli
Täidis:

  • 3 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 1,5 dl hapukoort
  • 400 g kohupiima
  • 1 spl mannat

Sega jahu, küpsetuspulber, sool ja suhkur ning näpi koos külma võiga purutaoliseks massiks. Vala 3/4 purust küpsetuspaberiga kaetud 24 cm koogivormi põhjale ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.
Haki rabarber tükkideks ning sega natukese suhkru ja kaneeliga läbi.
Klopi munad suhkruga vahule, lisa juurde hapukoor, kohupiim ja manna. Vala saadud eelküpsetatud põhjale ja aseta taigna peale rabarberitükid. Raputa peale ülejäänud taignapuru. 

Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Lase jahtuda.


Retsept: Selveri retseptid


pühapäev, 20. juuni 2010

Krehvtised lõhevardad

Kui šašlokist villand, proovi grillida vahelduseks näiteks kala. Antud retsept on saanud minu uueks lemmikuks. Lõhe maitseb magus-hapukalt ja tsipake vürtsikalt. Kõrvale serveeri värsket salatit.



  • 800 g lõhefileed

Marinaad:
  • 3 sl magusat tšillikastet
  • 2 sl sojakastet
  • 1 sl valget veiniäädikat või õunaäädikat
  • tükk riivitud ingverijuurt või 0.5 tl ingveripulbrit
  • 1 sl fariinsuhkrut

Valmistamine:

Lõika lõhefilee suuremat sorti piklikeks kangideks.
Sega marinaadiained omavahel, lisa lõhekangid ja lase umbes tund aega maitsestuda.
Lükka lõhetükid leotatud puuvarraste või õlitatud metallvarraste otsa. Määri veel marinaadiga.
Grilli või küpseta valmimiseni, vardaid aeg-ajalt keerates.

Allikas: Ruokamaailma (Tuliset lohitikut) (retsept Nami-namis)

esmaspäev, 14. juuni 2010

Lihtsad leivavormid kondenspiima ja jogurtiga


Väga maitsev kooslus leivast ja banaanist. Soojalt tundus magustoit liiga magus, mistõttu maitsestamata jogurt sobis kõrvale väga hästi, jahtunult aga oli hoopis lahedam.
Retsept pakub ohtralt katsetamisvõimalusi - asenda näiteks banaan kohalike marjade või puuviljadega ning kasuta leiva asemel sepikut või saia.




Kogus: kaheksale (mina valmistasin pool antud kogustest ja sain 3 väikest vormimagustoitu)

  • 400 g purk suhkruga kondenspiima
  • 200 g maitsestamata jogurtit
  • 2 muna
  • 1 banaani
  • 6 viilu tumedat rukkijahust leiba
  • pisut võid
  • soovi korral kardemoni või kaneeli
  • serveerimiseks maitsestamata jogurtit

Valmistamine:
Sega munad kondenspiima ja jogurtiga ühtlaseks. Lisa banaaniviilud ja kuubikuteks lõigatud leib. Sega ühtlaseks, soovi korral maitsesta jahvatatud kaneeli või kardemoniga. Vala väiksematesse või ühte suuremasse ahjuvormi. Pane peale võitükikesed.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit.
Serveeri soojalt või jahtunult koos maitsestamata jogurtiga.



Retsept mugandatud ajakirjast Oma Maitse (märts 2009, Kaie Mei)