neljapäev, 29. aprill 2010

Leibjuustupirukad

Leibjuust on pärit Lapi köögist, kus seda on valmistatud juba umbes 200 aastat. Leibjuust on üks väheseid juuste, mida valmistamise käigus küpsetatakse ja mis toidu kuumutamisel ei sula.
Leibjuustu tuntakse veel Ahja juustu, küpsetatud juustu, ahjujuustu ja lapi juustu nime all.

Pirukate valmistamiseks kasutasin spetsiaalset pirukavormi, millega saad tainast kujundi välja lõigata, täidis keskele ja klõps kinni. Küpsetamise ajal lõid pirukad end siiski lahti, mistõttu jäid nad päris toreda välimusega. Algses retseptis oli kasutatud porrut, kuid asendasin selle hoopis sibula ja spinatiga. Retsept Nami-Namist.



  • 500 g lehttainast
Täidis:
  • 200 g leibjuustu
  • 1 sibul
  • 200 g külmutatud spinatit
  • 2 sl võid
  • 1 küüs purustatud küüslauku
  • soola ja pipart

Valmistamine:
Haki leibjuust väikesteks kuubikuteks. Haki sibul ja hauta väheses võis klaasjaks. Lisa sulatatud ja kuivakspigistatud spinat ning hauta peaaegu kuivaks. Lõpuks sega juurde küüslauk ja leibjuust, maitsesta soola ja tibakese pipraga.
Rulli tainas 5 mm paksuseks ja lõika pirukavormi abil välja sobiv tükk või lõika noaga taignast nelinurksed tükid. Aseta igale tainaruudule 1 sl täidist ja keera (kolmnurkseks) pirukaks. Suru servad kahvliga kinni.
Määri pirukad pealt munaga ja küpseta 225-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni pirukad on kaunilt kuldpruunid.
Lase restil krõbedaks jahtuda.

kolmapäev, 28. aprill 2010

Omaküpsetatud leib

Kui mõni aeg tagasi teatas Tuuli, et ilmselt oli ta viimane leiba mitte-küpsetav eestlane, siis tegelikult olin viimane hoopis mina :) Aga nüüd sain mina ka selle teoga hakkama...

Juuretise eest suur tänu Evele, valmistamisel juhindusin Ragne õpetustest.


kolmapäev, 21. aprill 2010

Kohvibiscottid


Biscotti – tähendab itaalia keeles, «kaks korda valmistatud», bis (kaks korda) ja cotto (valmistatud). Itaalias tähendab sõna biscotti väga sageli küpsist, mistõttu nimetatakse antud küpsist ka cantucciks. Vähese veesisalduse tõttu säilitasid nad pikaks ajaks söödavuse ning said seetõttu väga populaarseteks meremeeste seas, kes pidid kuude kaupa merel viibima. Maitseb oivaliselt kui kasta küpsist cappuccino või latte tassi.
Allikas: http://www.coffeetea.info

Biscottid maitsesid üle ootuste hästi. Väliselt tunduvad pigem hambamurdjatena, aga tegelikult ei ole nad üldse nii kõvad. Päris hea krõbistamine:) Teisest osast tainast valmistasin šokolaadi-mandlicantuccisid. Kui kohviküpsised oli pigem mõrkja kohvimaiguga, siis šokolaadi-mandliküpsised said väga mahedad.
Vaata ka Nami-Nami kooskokkamist Kohv köögis.



  • 250 g sõelutud jahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 130 g tumedat suhkrut
  • 3 spl kakaopulbrit
  • 2 spl lahustuvat kohvi
  • 130 g terveid eemaldatud kestadega mandleid või pistaatsiaid (Selleks vala mandlid keeva veega üle ja lase pisut seista, eemalda pruunid kestad sõrmede vahel. Mandlid jäävad kenasti valged)
  • 2 lahti klopitud muna
  • 1 tl vanillisuhkrut või – ekstrakti
  • Kaunistamiseks šokolaadi ja pähklipuru

Valmistamine:
Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Sega jahu, küpsetuspulber, suhkur, kakaopulber, kohvi ja mandlid. Lisa munad ja vanilje, sõtku tugevaks tainaks. Vormi sellest kaks pikliku kujuga pätsikest ning vajuta need kergelt lamedaks. Aseta pätsid küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile ja küpseta ahjus u 20 minutit. Lase veidike jahtuda ja viiluta siis u 1 cm paksuselt. Aseta viilud omakorda küpsetuspaberida kaetud plaadile ja küpseta neid ahjus mõlemalt poolt u 5 minutit. Biscottid peavad olema kuldset tooi ja kuivad ning krõbedad.
Soovi korral võid valmis biscottid ühte otsa pidi sulatatud šokolaadi kasta. Puista lisaks peale veel meelepäraseid pähkleid ja aseta paberile tahenema.



Allikas: Rimi retseptid

reede, 16. aprill 2010

Banaani-kohvikeeks

Eile õhtul valmistasin magusaks banaani-kohvikeeksi. Lasin keeksil öö otsa seista ja täna maitses superhästi. Tõeliselt mahlane ja maitserikas keeks. Kõik sööjad kiitsid :).
Vaata ka Nami-Nami kooskokkamist -
kohv köögis.



  • 150 g toasooja võid
  • 3 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 5 dl nisujahu (300 g)
  • 1 tl söögisoodat
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 kuni 3 küpset keskmise suurusega banaani
  • 0.5 dl kanget külma kohvi

Valmistamine:
Määri 26 cm rõngasvorm või suurem piklik keeksivorm võiga.
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval vahustades munad. Jätka vahustamist, kuni kogu segu on õhuline.
Sega eraldi kausis nisujahu sooda ja küpsetuspulbriga.
Suru banaanid kahvliga püreeks, lisa koos kohvi ja kuivaineseguga ülejäänud tainale. Sega ühtlaseks (ära enam vahusta!)
Kalla tainas ettevalmistatud vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus 45-60 minutit (küpsemisaeg sõltub vormi suurusest).
Lase keeksil enne serveerimist jahtuda.




Allikas: Kohviraamat

esmaspäev, 12. aprill 2010

Kahe šokolaadi kook

Nami-namis taaskord uus kooskokkamine - sedapuhku on teemaks kohv köögis.
Ise ma praktiliselt üldse kohvi ei joo, kuid see-eest meeldib mulle kohutavalt värske kohvi aroom ning samuti kohvimaitselised (magus)toidud.
Antud koogi retsept on pärit Kohviraamatust, põhja tegin vaid oma viimase aja lemmiku, röstitud mee- ja pähklimüsliga. Kook tuli väga hea - šokolaadiselt kreemjas sisu, milles on tunda kohvi maitset, kusjuures mõrkjas kakaopulber tasakaalustab hästi magusat šokolaadi.



Põhi:

  • 150 g röstitud müslit mee ja pähklitega
  • 0,5 tl soola
  • 4 spl fariinisuhkrut
  • 50 g võid

Täidis:

  • 5 spl maisitärklist
  • 250 ml väga kanget kohvi
  • 2 dl piima
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 3 muna
  • 100 g valget šokolaadi
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 5 spl suhkrut
Peale:

  • kakaopulbrit

Valmistamine:
Põhja jaoks peenesta müsli. Sega müslipuru soola ja fariinisuhkruga. Lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks. Suru saadud segu 20 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele. Pane täidise valmistamise ajaks külmkappi tahenema.
Täidise jaoks seda kastrulis tärklis kohviga. Lisa piim ja kuumuta väiksel tulel pidevalt segades kuni paksenemiseni. Klopi hulka vanillsuhkur ja munakollased. Jaga segu pooleks ja pane kahte potti. Tükelda ühte neist tume, teise valge šokolaad. Kuumuta tasasel tulel, kuni šokolaad on sulanud, ning lase veidi jahtuda. Vahusta munavalged, lisades lõpu poole suhkru. Sega pool munavalgesegust ühte potti ja pool teise.
Kalla tume kreem eelnevalt valmistatud koogipõhjale ja hele selle peale, sega kreemid kahvliga kergelt läbi. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 40 minutit. Lase jahtuda ja enne serveerimist raputa peale kakaopulbrit.


pühapäev, 11. aprill 2010

Shampinjonirisoto

Antud shampinjonirisoto sobib hästi tänase kevadilma lõpetuseks. Kerge ja väga maitsev roog. Parmesanilaastud muutsid roa eriti hõrguks. Retsept Nami-Namist.



  • 500 g värskelt kasutatavaid seeni (kukeseened, šampinjonid vms)
  • 4 sl oliiviõli
  • 1 keskmist sibulat
  • 1 kuni 2 küünt küüslauku
  • 400 g risoto riisi
  • 5 kuni 6 dl heledat (liha-) puljongit
  • 1 dl kuiva valget veini
  • 50 g spinatit
  • soola
  • musta pipart
  • peterselli

Valmistamine:
Tükelda seened, peenesta sibul.
Purusta küüslauguküüned.
Kuumuta õli paksupõhjalises potis.
Lisa seened ja hauta paar minutit.
Lisa sibul ja küüslauk.
Veidi aja pärast lisa riis ja kuumuta minut aega segades.
Lisa kuum lihapuljong.
Hauta risotot tasasel tulel kaane all 20 minutit. Sega aeg-ajalt.
Lisa valge vein ja vajadusel veel puljongit.
Kontrolli maitset ja küpseta, kuni riis on 'al dente'.
Enne serveerimist lisa hakitud spinat ja puista peale peterselli.
Serveeri kohe koos riivitud parmesaniga.

esmaspäev, 5. aprill 2010

Keedukreemiga pasha

Lihavõttepühadeks valmistasin esimest korda pashat. Mingi mälestus on kunagi ammu pasha söömisest, kuid meie peres selle valmistamise traditsioon igaljuhul puudub. Ehk nüüd saab see siiski alguse :)


Keedukreemiga pasha sai väga hea, kuid järgmisel korral jätaksin pähklid ja puuviljad pisut suuremate tükkidena. Pasha valmistamiseks kasutada lisaks pashavormile ka lillepotti või muud nõud, millel on auk põhjas, et vedelik saaks välja nõrguda.

Keedukreemiga pasha

  • 50 g võid
  • 2 dl rõõskkoort
  • 3 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 tl vaniljesuhkrut
  • 1 dl kuivatatud aprikoose
  • 1 dl apelsinisukaadi
  • 1 dl mandleid
  • 400 g kohupiima

  • Pese mandlid ja kuivatatud aprikoosid kuuma veega. Vahusta munad suhkruga kohevaks. Sulata potis või, lisa koor. Seejärel lisa munavaht ning kuumuta pidevalt vispeldades, kuni segu tiheneb (ära keeda!). Lisa vaniljesuhkur ning lase kreemil jahtuda.
  • Sega kohupiim sukaadi, kuivatatud aprikooside, mandlite ning keedukreemiga.
  • Vooderda pashavorm marliga ja vala kohupiimasegu vormi. Aseta vormi peale raskus ja tõsta külmkappi üleöö nõrguma. 

Retsept: Oma Maitse aprill 2006


neljapäev, 1. aprill 2010

Lehttaina-kanapirukas

Nami-namist üks imemaitsev mahlane pirukas, kuhu läksid sisse viimased meekana tükid. Piruka tegemiseks kasutasin väikest pirukavormi, millesse mahtus 250 g lehttainast ja teised kogused ka vastavalt selle võrra väiksemad kui retseptis antud. Tomatile ja paprikale lisaks läks pirukasse veel ka brokoli.
Pirukas tuli tõesti väga maitsev. Aedviljad muutsid piruka tõeliselt kevadiseks - nii maitselt kui väljanägemiselt.



1 kg lehttainast

Täidis:
500 g kanafileed või juba küpsetatud kana
2 sl õli kanafilee praadimiseks
1 kg tomatit
1 suurt kollast paprikat
1 brokoli

Kate:
3 muna
1 dl vedelat majoneesi
1 dl maitsestamata jogurtit või piima
300 g riivitud juustu
2 tl paprikapulbrit
2 tl sidrunipipart
2 tl ürdisoola
peterselli

Valmistamine:

Kui kasutad toorest kanafileed, lõika kanafilee pisikesteks tükkideks ja prae õlis kiiresti läbi.
Keeda õisikuteks lahutatud brokolit soolvees mõned minutid ja sõelale nõrguma tõsta. Lõika tomatid põigiti 5 mm paksusteks viiludeks, paprika pisikesteks tükkideks.
Kata ahjuplaat või pirukavorm lehttainaga. Laota tainale kanatükid, kata tomativiiludega, mille peale väiksemad brokoliõisikud ja puista üle paprikatükikestega.
Mikserda munad lahti, lisa majonees, jogurt õi piim, riivjuust, maitseained ja petersell. Kalla segu ühtlaselt pirukatäidisele.
Küpseta 200-kraadise ahju alaosas 35-40 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun.
Tõsta pirukas koos plaadiga restile jahtuma.