teisipäev, 30. märts 2010

Apelsinine riisikook müslipõhjal

Kook, kus saad ära kasutada varem valmiskeedetud riisi. Maitses üllatavalt hästi, isegi paremini kui ootasin ja seda isegi riisivihkajast mehele :)
Müslipõhi jäi eriti hea krõbe ja riis muutis apelsinimaigulise täidise mõnusalt teraliseks.
Retsept väikeste muudatustega Ragne blogist.



Põhi ja kate:
  • 1,5 dl suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 4 dl meega röstitud pähklimüslit (honeyroasted)
  • 1,5 dl jahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g võid

Täidis:
  • 5 dl piima
  • 100 g riisi
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 1 apelsini riivitud koor ja mahl
  • 0,5 tl kaneeli
  • 1 muna

Valmistamine:
Sega omavahel suhkur, sool, müsli, jahu ja küpsetuspulber. Lisa sulatatud või ning sega ühtlaseks massiks.
Täidise valmistamiseks pane riis koos piimaga keema (keskmisel kuumusel). Lisa suhkur, vanillisuhkur, sool, apelsini riivitud koor ning sellest pigistatud mahl. Aeg-ajalt segades keeda kõik ilusti pudruks. Kõige viimasena lisa riisipudru hulka kaneel ja muna ning sega kõik ühtlaseks massiks.
Vooderda 20 cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Suru 2/3 varasemalt valmistatud müslitainast vormi põhja. Vala peale riisitäidis ning kata ülejäänud müslitainaga. Küpseta ahjus 180kraadi juures 35-40 minutit. Lase jahtuda ning serveeri.

pühapäev, 28. märts 2010

Meekana pähklitega

Nädalavahetusel on hea küpsetada midagi tavalisest aeganõudvamat. Või vähemalt tundub kana küpsemise ootamine muidu nii pikk, eriti kui ahjust tuleb ülihead lõhna. Kana tuli väga maitsev - liha jäi mahlane ja küüslaugu-mee maitsebukett lausa super. Retsept Nami-Namist.



  • 4 sl mett
  • 4 sl sojakastet
  • 2 küünt purustatud küüslauku
  • 1 tl ingveripulbrit
  • 2 sl päevalilleõli
  • 1.25 dl apelsinimahla
  • 1 terve kana
  • 1 dl röstitud pähkleid

Valmistamine:
Sega mesi, sojakaste, küüslauk, ingver, õli ja apelsinimahl omavahel ning vala kanale. Lase vähemalt tund aega maitsestuda, soovitavalt kauem.
Pane kana ja marinaad ahjupannile ja küpseta 180-kraadises ahjus 45-60 minutit, kuni kana on läbi küpsenud. Kui kana hakkab pealt kõrbema, kata kana fooliumiga. Kasta kanatükke küpsetamise ajal meekastmega.
Puista peale kuival kuumal pannil röstitud pähkleid ning serveeri.

laupäev, 27. märts 2010

Apelsinikeeks kirssidega

Üks hea apelsinimaitseline keeks. Minu jaoks jäi pisut kuiv, aga maitses sellegipoolest väga hästi. Retsept Nami-Namist.


  • 200 g toasooja magedat võid
  • 2 dl suhkrut
  • 3 suurt muna
  • 1 apelsini riivitud koor ja 0,5 dl pressitud mahla
  • 4 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g kuivatatud kirsse või jõhvikaid

Valmistamine:
Hõõru toasoe või suhkruga kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval munad, kogu aeg tugevalt kloppides. Lisa apelsinimahl ja riivitud koor.
Sega küpsetuspulber nisujahu hulka. Vala neljandik jahusegust
kuivatatudkirssidele ja keera neid jahus ringi. Lisa tainale esmalt jahu ja seejärel jahused kuivatatud kirsid.
Kalla tainas võitatud ja riivsaiaga üle puistatud vormi (tainas on üsna paks, nii et pead lusikaga kaasa aitama).

Küpseta 175-kraadises ahjus umbes tund aega, kuni keeksi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.
Lase keeksil algus vormis jahtuda, siis kummuta serveerimisalusele.

reede, 26. märts 2010

Kohupiimamuffinid kirsside ja šokolaadiga

Kohupiimapasta muudab muffinid mõnusalt pehmeks ja mahlaseks. Ja kuna küll küllale liiga ei tee, lisasin taignasse veel šokolaadi ja kirsse. Väga head said!


  • 2 suurt muna
  • 100 g suhkrut
  • 100 g sulatatud võid
  • 2 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g kuivatatud kirsse
  • 100 g hakitud šokolaadi
  • 200 g kohupiimapastat

Valmistamine:
Klopi munad suhkruga vahule. Sega juurde jahtunud sulavõi.
Sega jahu ja küpsetuspulber omavahel, lisa koos šokolaaditükkide, kuivatatud kirsside ning kohupiimaga munavahule. Sega õrnalt läbi.
Jaota tainas võitatud muffinipannile.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15-18 minutit, kuni muffinid on kenasti läbi küpsenud.

pühapäev, 21. märts 2010

Kondenspiima-toorjuustukook

Lihtsalt pidin järele proovima koogi, mida Toidutares on kommenteeritud 119 korda :).
Kook tuli tõesti väga maitsev - kõik sööjad võtsid kaks tükki :P. Maheda toorjuustukoogi kõrvale sobis hästi hapukas vaarika-toormoos.



  • 100 g võid
  • 2 pakki küpsiseid (nt Selga kondenspiimamaitselisi)
  • 500 g toorjuustu
  • 3 muna
  • 1 purk suhkruga kondenspiim

Valmistamine:
Purusta küpsised, lisa sulatatud või, sega segi ja suru koogivormi põhja.
Vahusta toasoe toorjuust, lisa ükshaaval (toasoojad) munad, sega segi ja lisa kõige lõpus kondenspiim. Vala juustukoogi sisu koogipõhjale.
Küpseta 160-kraadises ahjus 70 minutit. Juustukook armastab küpseda tavapärasest niiskemas keskkonnas, mistõttu aseta küpsetamise ajaks ahju ka veega täidetud anum. Lase koogil esmalt ahjus jahtuda (lülita ahi välja ja jäta uks paokile) ning pärast toatemperatuurini tahenemist hoia kooki külmkapis. Maitseb kõige parem järgmisel hommikul külmkapist võetuna.



Allikas: Eva Palu

reede, 12. märts 2010

Kirsi-šokolaadikeeks

Selle keeksi leidsin Kiilikese blogist, tehes retsepti mõned omapoolsed muudatused.
Pärast ööpäevast seismist maitsed intensiivistusid ja tulemuseks oli mahlane keeks kirsside ja šokolaadiga. Sobib hästi õhtuse teetassi kõrvaseks.



  • 150 g võid
  • 125 g suhkrut
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 1 pudel rummi essentsi (15 ml)
  • 3 muna
  • 150 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 80 g hakitud šokolaadi
  • 350 g kivideta (kompoti-)kirsse

Valmistamine:
Vahusta või suhkruga, lisa vanillsuhkur ja rummi essents, sega. Lisa ükshaaval munad ja vahustada ühtlaseks massiks. Lisa taignasse küpsetuspulbriga segatud jahu, sega hulka hakitud šokolaad ning viimasena kirsid. Vala tainas võiga määritud vormi ja küpsetada 160 kraadises pöördõhuga ahjus u 50 minutit (vahepeal katsu tikuga keeksi küpsust).

neljapäev, 11. märts 2010

Inglise sidrunikreem (lemon curd)

Hõrgutav magushapu sidruni-keedukreem.



  • 2 suurt sidrunit
  • 100 g magedat võid
  • 2,5 dl peent valget suhkrut
  • 3 muna
Valmistamine:
Riivi sidrunitelt peenikese riiviga kollane koor, poolita viljad ja suru mahl välja. Sulata või keedunõus madalal kuumusel. Mikserda munad suhkruga vahule, lisa sidrunimahl ja sidrunikoor. Aja suuremas madalas keedunõus vesi keema, reguleeri pliidikuumus minimaalseks. Mikserda munasegu sulavõiga kokku, tõsta nõu keevaveeanumasse. Klopi segu vispliga põhjast üles või mikserda aeglasel kiirusel 5...6 min jooksul, kuni muna kuumuse mõjul kalgendub ja kreem paksuks muutub. Tõsta keedunõu otsekohe välja, aseta külma vette ja mikserda segu leigeks. Tõsta kreem kohe kaanega purki ja säilita külmkapis.




Allikas: Suur küpsetamisraamat

Sidruniküpsised

Šokolaadiküpsiste kõrval minu järgmised lemmikud. Mõnusalt hapukad, mille vahel magushapu sidruni-keedukreem. Sidrunikreem on samuti järgmine suurepärane avastus - nii hea, et käin seda aegajalt otse purgist limpsimas...



Tainas:
  • 200 g margariini
  • 1 dl suhkrut
  • 3,5 dl jahu
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 2 sl sidrunimahla
  • 1 muna

Inglise sidrunikreemi valmistamist vaata siit


Küpsiste valmistamine:
Taignaks mõõda jahu, suhkur ja kaussi, lisa külmalt tükeldatud, toatemperatuuril pehmenenud margariin. Näpi sõrmedega või töötle mikseri taignakonksudega, kuni segu on ühtlaselt tükiline. Lisa lahtiklopitud muna, sidrunikoor ja mahl, sega sõrmede või taignakonksudega taignaks, vältides liigset sõtkumist. Vajuta taigen lamedaks kettaks, paki toidukilesse ja hoia tund aega külmas.
Rulli taigen 2...3 mm paksuseks ja vormi soovikohase kujuga küpsiseid. Lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahju keskosas 200° juures helekollasteks ja läbiküpseteks (8...10 min.) Tõsta pannkoogilabidaga tasasele pinnale jahtuma, pane seejärel sidrunivõide abil paarikaupa kokku.




Allikas: Suur küpsetamisraamat

laupäev, 6. märts 2010

Virsikupirukad

Väga lihtsalt ja kiirelt valmivad pirukad näiteks ootamatutele külalistele pakkumiseks, aga sobivad ka pühapäevahommiku maiuseks. Ei ole väga magusad, aga magusasõbrad võivad peale raputada tuhksuhkrut.



  • 500 g lehttainast
  • 1 suur purk virsikukompotti
  • 200 g kohupiimapastat
  • serveerimiseks tuhksuhkur
  • määrimiseks muna

Valmistamine:

Nõruta virsikupoolikud vedelikust ja patsuta köögipaberiga kuivaks. Lõika virsikute läbimõõtude järgi tainaruudud . Pane iga ruudu keskele supilusikatäis kohupiimapastat ja aseta peale virsikupoolik. Määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta ahjus 200°C juures 15 minutit. Jahtunud pirukad puista üle tuhksuhkruga.

reede, 5. märts 2010

Šokolaadiküpsised

Taevalikud šokolaadiküpsised....



  • 200 g võid
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 dl fariinisuhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 muna
  • 4 dl jahu
  • 3 spl (kuhjaga) kakaopulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 75 g metsapähklit
  • 200 g valget šokolaadi

Valmistamine:
Vahusta või ja suhkrud ning lisa muna. Sega omavahel jahu, kakaopulber, sool ja küpsetuspulber. Sega jahusegu võivahu hulka. Tükelda valge šokolaad. Lisa šokolaaditükid ja röstitud pähklid taignale ja sega läbi. Mätsi märgade kätega.
Umbes 15 taignapalli aseta piisavalt suurte vahedega ahjuplaadile ja vajuta kätega kergelt lamedaks. Küpseta 160° C juures 10 -12 min. Küpsised peavad jääma seest veidi niiskeks ja pehmeks. Lase vähemalt 5 minutit jahtuda ja serveeri.



Allikas: Šokolaadiraamat


kolmapäev, 3. märts 2010

Sibula-kodujuustupirukas

Hea tummine sibulapirukas, kus sibula kibedusest pole jälgegi. Sobib hästi lõunaks või kergemaks õhtusöögiks.
Minu pirukas valmis poole väiksemana kui retsept ette näeb.



Põhi:
  • 250 g võid
  • 250 g kodujuustu
  • 4 dl jahu
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
  • 3 sibulat
  • 1 tl tüümiani
  • 300 g kodujuustu
  • 200 g riivjuustu
  • 2 muna
  • soola
  • musta pipart

Valmistamine:

Taina valmistamiseks näpi või, kodujuust ja omavahel segatud kuivained ühtlaseks tainaks. Keera tainas kilesse ja pane 30 minutiks külmikusse. Kuumuta ahi 200°C-ni. Suru tainas suure küpsetusplaadi põhja. Küpseta pirukapõhja 5 minutit.
Täidise valmistamiseks kuumuta pannil õli ja või. Lisa viilutatud sibul ning tüümian ja hauta tasasel tulel 5 minutit. Tõsta tulelt ning sega juurde kodu- ja riivjuust ja munad. Maitsesta soola-pipraga. Kata eelküpsetatud põhi täidisega, küpseta veel 30-40 minutit kuni pirukas on pealt kuldpruun.





Allikas: Kohupiima- ja kodujuusturaamat (100 rooga)

teisipäev, 2. märts 2010

Jõhvika-šokolaadikoogid

Sügavkülmas seisid juba ammu ühed kurvameelsed jõhvikad. Nendest valmis suussulav jõhvika-juustukoogid, mida süües terved jõhvikad plõksuvad mõnustasti hamba all. Maitselt on kook hapukas, kuid tasakaalu loob šokolaadiküpsistest põhi.
Retseptis ettenähtud toorjuustu asemel kasutasin mascarponet.



Põhi:
  • 350 g šokolaadiküpsiseid (näit. Selga)
  • 150 g võid

Kate:
  • 5 tl želatiini
  • 1 dl vett
  • 400 g maitsestamata toorjuustu või mascarponet
  • 4 dl vahukoort
  • 3.5 dl jõhvikaid
  • 2 dl suhkrut

Kaunistuseks:
  • 1-2 dl jõhvikaid

Valmistamine:

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Vooderda neljakandiline vorm (nt 22 x 32 cm) küpsetuspaberiga, nii saad hiljem koogi hõlpsalt kätte. Suru küpsisesegu vormi põhja ning lase paar tundi külmkapis seista. Mõõda želatiin külma vette, paisuta 5 minutit ja sulata siis kuumaveevannil.
Jäta jahtuma. Samal ajal vahusta koor ja eraldi suuremas kausis toasoe toorjuust või mascarpone. Püreesta saumikseri abil pool kattesse minevatest jõhvikatest suhkruga, sega toorjuustuvahusse. Sega ettevaatlikult hulka ka vahukoor ja terved jõhvikad. Lisa peene joana jahtunud želatiinisegu, ise samal ajal segades. Laota kate küpsisepõhjale ning puista kaunistuseks peale jõhvikad.
Lase külmas tarduda 4 tundi kuni üleöö. Tõsta paberi abil vormist välja ja lõika ruutudeks.




Allikas: Pereköögi kokaraamat

esmaspäev, 1. märts 2010

Vahtrasiirupised kanatiivad

Mahlased, pigem magusamaitselised kanatiivad. Sobivad suurepäraselt suupisteks või kergeks eineks. Ja valmivad tõesti kerge (kokkusegamise) vaevaga.



  • 12 tk kanakints (naha ja kontidega)
  • 2.5 dl haput õunamahla
  • 4 sl vahtrasiirupit
  • 2 sl õli
  • 2 sl sojakastet
  • 0,5 tl kaneeli
  • 6 küünt koorimata küüslauku

Valmistamine:

Pane kanatükid suurde kilekotti või kaussi. Lisa kõik ülejäänud ained, mulju kõik korralikult läbi ja sulge kotid või kata kauss. Jäta ööseks või kuni kaheks päevaks külmkappi marineerima. Võta kilekott/kauss külmkapist välja ja eelkuumuta ahi 200 kraadini. Kalla kottide sisu ahjupannile (nii et kana nahaga kaetud osa jääks ülespoole), pista eelkuumutatud ahju ja küpseta umbes 1 tund ja 15 minutit, kuni kõik on mõnusalt kleepuv ja kastanpruuniks tõmmanud.




Allikas: Nigella ekspress