neljapäev, 25. veebruar 2010

Valge šokolaadi ja toorjuustu tort

Eesti Vabariigi 92. aastapäeva auks valmis valge šokolaadi-toorjuustu tort. Tort sai imehea sametise tekstuuriga, valge šokolaadi magusust tasakaalustas hapukas sidrun, krõmpsuvad kreeka pähklid põhjas. Väga maitsev!
Vaata ka Nami-namist isamaaliste tortide võistlust.




Põhi:
  • 2 dl hakitud kreeka pähkleid
  • 2 dl digestive küpsiseid
  • 2 spl tuhksuhkrut
  • 50 g võid

Täidis:
  • 300 g toorjuustu
  • 1,5 dl suhkrut
  • 250 g valget šokolaadi
  • 1 sidruni mahl
  • 2 tl želatiini
  • 400 ml vahukoort

Valmistamine:

Sega hakitud pähklid küpsisepuru ja suhkruga. Lisa sulatatud või. Suru segu 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Hoia täidise valmistamise aja jahedas.
Klopi toorjuust õhuliseks. Lisa vähehaaval suhkur. Sulata šokolaad, jahuta veidike ja lisa toorjuustule. Lisa sidrunimahl. Sulata želatiin vähese kuuma veega ja sega toorjuustu-šokolaadisegu hulka. Viimasena
vahusta vahukoor ja lisa õrnalt segades segule. Vala segu küpsisepõhjale ja tõsta külmkappi .
Lase tordil vähemalt 5 tundi või üleöö külmkapis tarretuda.
Kaunista soovikohaselt.

teisipäev, 23. veebruar 2010

Kanasalat tilli-sinepikastmega

See salat sai nii hea, et isegi meeslemmik sõi hea meelega. Salatikaste on küllalt sinepine, kuid see teebki väga hea maitse. Inspiratsioon Nigellalt.



  • erinevaid salateid (nt friseesalatit, jääsalatit ja punast sigurit)
  • 300 g kanafileed

Tilli-sinepikaste:
  • 2 spl Dijoni sinepit
  • 1 tl pruuni suhkrut
  • 150 ml hapukoort
  • 2 spl valge veini äädikat
  • 0,5 tl soola
  • 2 spl tilli

Valmistamine:
Tükelda kanafileed ja prae pruuniks. Tõsta praetud kanatükid jahtuma.
Rebi salatilehed tükkideks ja lao serveerimisalusele. Kastme valmistamiseks sega kokku sinep ja suhkur, lisa hapukoor ja äädikas, sool ja hakitud till. Laota kanatükid salatilehtedele ja nirista peale kastet.

Sidruni-toorjuustukook

Nami-namist selline tore sidruni-toorjuustukook. Tsitrulistest valmistatud koogid, kreemid jm magustoidud on üldse väga lemmikud.
Peale ööpäevast seismist saime maitsta tõeliselt kreemjat sidrunilist kooki. Kindlasti proovin kunagi ära ka Toidutegu sidrunikoogi.



Põhi:
  • 2 dl hakitud röstitud sarapuupähkleid või
  • hakitud kreeka pähkleid või
  • jahvatatud mandleid
  • 2 dl purustatud Digestive-küpsiseid
  • 3 sl tuhksuhkrut
  • 5 sl sulatatud magedat võid

Täidis:
  • 450 g pehmet (väherasvast) toorjuustu
  • 2.5 dl suhkrut
  • 3 suurt muna
  • sidrunit (4 sl mahla ja 1 sl riivitud koort)

Valmistamine:

Peenesta või jahvata pähklid, sega küpsisepuru ja suhkruga.
Lisa sulatatud või. Suru segu 22 cm läbimõõduga rõngasvormi servadele ja põhjale. Hoia jahedas.
Klopi toorjuust õhuliseks. Lisa vähehaaval suhkur. Lisa ükshaaval munad. Lisa sidrunimahl ja riivitud koor. Vala täidis vormi.
Küpseta 45 minutit 175-kraadises ahjus, kuni täidis on enam-vähem hüübinud ja pealt läikiv.
Lase restil jahtuda. Hoia kaetult terve öö jahedas.
Enne serveerimist kaunista sidruniviilude ja mündiokstega.



Allikas: Retsept ilmus USA ajakirjas Bon Appétit
(Märts 1997,Lemon Cheesecake with Hazelnut Crust)

pühapäev, 21. veebruar 2010

Ahjujuust murakamoosiga

Ongi viimane purgike murakamoosi otsas :(
Kuid tulemus oli ka seda väärt - ahjus küpsetatud juust murakamoosiga on väga hea ja äärmiselt lihtsalt ning kiirelt valmistatav magustoit.



  • 200 g küpsetatud juustu
  • 4 sl murakamoosi
  • 1 dl vahukoort
  • jahvatatud kaneeli

Valmistamine:
Lõika juust tükkideks. Pane iga nelja väikse vormi sisse 1/4 juustust, selle peale 1 sl murakamoosi ja 1 sl vahukoort. Küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit. Raputa peale kaneeli ja lase jahtuda.

neljapäev, 18. veebruar 2010

Magus mustsõstrasupp kohupiimaklimpidega

Seekord proovisin Nami-Nami kooskokkamise teemas gnocchid, kneelid jm väikesed ja suured klimbilised magusaid kohupiimaklimpe ehk knöödleid. Sobisid suurepäraselt muidu üsna tugevamaitselise mustsõstrasupiga, kuid sünnivad süüa ka iseseisvana.




Mustsõstrasupp:
  • 400 g puhastatud musti sõstraid
  • 2 dl suhkrut
  • 1 sl kartulitärklist
  • 1.2 l vett

Kohupiimaklimbid:
  • 300 g kohupiima (kasutasin ricotta kohupiima)
  • 4 muna
  • 4 tl suhkrut
  • 6 sl nisujahu

Valmistamine:
Vala sõstrad sõelale ja suru puulusikaga katki, nii et eraldub võimalikult palju mahla. Pane kõrvale.
Vala ülejäänud kestad potti, kalla peale vesi, kuumuta keemiseni ja kurna. Vala vedelik potti ja aja keema. Sega hulka suhkur ja vähese veega segatud kartulitärklis. Kuumuta keemiseni, aga ära enam keeda, vaid tõsta pott tulelt.
Sega juurde kuumutamata sõstramahl ja jäta jahtuma.

Samal ajal valmista kohupiimaklimbid. Sega kohupiim munade, suhkru ja jahuga korralikult läbi.
Aja vähese soolaga maitsestatud vesi keema, tõsta sinna teelusikaga väikesed klimbid ja keeda seni, kuni need tõusevad pinnale. Tõsta vahukulbiga välja ja lase jahtuda.
Serveeri kohupiimaklimpe mustsõstrasupiga.



Allikas: 100 rooga "Sõstraraamat" (retsept Nami-Namis)

pühapäev, 14. veebruar 2010

Siiruviirulised karusellküpsised



Liivatainas:
  • 180 g võid
  • 120 g suhkrut
  • 1 muna
  • soola
  • 300 g nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl kakaod

Valmistamine:
Kui kasutad köögikombaini, siis pane kõik ained köögikombaini ning sega ühtlaseks.
Kui käsitsi, siis sega esmalt pehme või suhkruga, lisa muna ning alles siis küpsetuspulbriga segatud jahu.

Valmista liivatainas kahes osas (maitsesta pool 2 sl kakaopulbriga). Rulli mõlemad tainad õhukesteks nelinurkadeks. Hele tainas määri lahtiklopitud munavalgega, tume tainas tõsta selle peale. Rulli tihedalt kokku, keera pärgamentpaberisse ja aseta 1-2 tunniks külmkappi.
Seejärel lõika rull õhukesteks ketasteks, mis pane plaadile ja küpsetata 180 kraadi juures 12-15 minutit.

Niiviisi saab vöödilisi ehk karusellküpsiseid valmistada järgmistest tainastest:
- lehttainas ja piparkoogitainas
- hele muretainas ja piparkoogitainas
- kakaomuretainas ja lehttainas



Allikas: Nami-nami

kolmapäev, 10. veebruar 2010

Kartuli-gnocchid

Nami-Namis käimas uus kooskokkamine - gnocchid, kneelid jm väikesed ja suured klimbilised. Ausalt öeldes polnud ma enne selle teemaga tutvumist midagi kuulnud gnocchidest või kneelidest :S, mistõttu tundub nende katsetamine eriti huvitav.
Tegutsemisjuhised sain Thredahlia blogist Pisike ja Pisut Segi ja Mari-Liisi blogist Siit nurgast ja sealt nurgast. Valmistamine oli üsna lihtne. Esimesed gnocchid läksid maitsmisele oliivõli, musta pipra, parmesani ja värske peterselliga, hiljem praetult mädarõikakastmega. Maitselt midagi erilist siiski ei olnud - klimbid nagu klimbid ikka :) . Kindlasti katsetan veel mõnda retsepti.



Kogus: 4-le

  • 600 g koorega kartuleid
  • 200 g nisujahu
  • 1 muna
  • 1 tl soola

Pane pestud koorimata kartulid külma vette ja keeda pehmeks. Kurna (hoia alles sortsuke keeduvett), keera kuumus kinni ja lase kartulitel minut-kaks kuumal pliidil kuivalt aurata. Jälgi, et potipõhi poleks liiga kuum ja kartulid sinna kinni ei jääks. Niimoodi saab lahti liigsest niiskusest.Nüüd tähelepanu: tuleb kiirelt toimetada, sest kartulite purustamise juures on oluline see, et nad oleksid kuumad. Koori kartulid ja kas riivi või siis pressi läbi sõela või kartulipressi. Tampimist ei soovitata.
Sega kartuli hulka sool ja 3/4 jahu. Lisa muna. Sega tainaks. Kui tainas tundub liiga kleepjas ja vedel, lisa vähehaaval jahu. Kui aga liiga kuiv ja kõva, vedelda veidikese kartulikeeduveega. Tainas peab olema veidi kleepjas, aga siiski vormitav. Ära sega liiga palju, see muudab gnocchi sitkeks.
Kummuta tainas jahusele lauale ja jaga kolme ossa. Nüüd tee ükshaaval kõigi kolme osaga nii:
1. Rulli jahuste kätega tainast u 2 cm läbimõõduga vorstike.
2. Lõika see 2,5 cm pikkusteks "padjakesteks".
3. Vajuta kahvli harudega gnocchile sellele iseloomulikud triibud ja vormi nad sõrmedega veidi kausjaks - sellise kausikesena koguvad nad endale hiljem rohkem kastet või mis iganes lisandit.
Kui padjakesed vormitud, lase potis vähese soolaga maitsestatud vesi keema ja keeda selles gnocchisid nagu klimpe. Pane nad vette parajate portsudena, liiga palju korraga ära keeda. Keeda niikaua, kuni gnocchi tõuseb pinnale - u 2 minutit. Õngitse valmis gnocchi veest vahukulbiga välja. Serveeri.














Allikas: Blogi Siit nurgast ja sealt nurgast


Meekook

Hommikul Terevisioonist nähtud meekook. Kogused on mõeldud väikese, umbes 20x30 cm, suuruse koogi tegemiseks. Maitselt oli hea mesine, kuid veidike kuiv.



Põhi:
  • 2 muna
  • 2 sl mett
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g võid
  • 400 g jahu

Soojenda mesi või ja küpsetuspulbriga veevannil, aga ära lase liiga kuumaks. Jahuta nii, et käega saaks segada, lisa munad jahuga, sega korralikult ja lase kerkida. Rulli õhukesed taignatükid ja küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 10 minutit.

Määrimiseks:
  • 50 ml õunamahla
  • 1 sl mett

Lahusta mesi mahlas ja määri küpsetatud taignakihtidele.

Kreem:
  • 200 g 30% hapukoort
  • 50 g tuhksuhkrut

Vahusta hapukoor suhkruga vahuks ja pane kihtide vahele.



Allikas: Terevisioon

reede, 5. veebruar 2010

Mango lassi

Imemaitsev värsendav jook hommikuks, kuid sobib hästi ka kergeks vahepalaks. Võib valmistada nii värsketest mangodest kui ka valmis mangopüreest.



  • 1 mango
  • keefiri ja/või maitsestamata jogurtit (mahult võrdselt mangoga)
  • soovi korral suhkrut või mett

Mangopüree tegemiseks koori ja tükelda mango, püreesta ja kurna läbi sõela.
NB! Sõelumine on äärmiselt oluline, kuna püreesse jääb paratamatult mingi hulk karvaseid mangokiudusid ja need on süües väga ebameeldivad.
Mikserda mangopüree ülejäänud koostisosadega. Serveeri kohe!

kolmapäev, 3. veebruar 2010

Kohupiimaküpsised

Need kohupiimaküpsiseid võib valmistada nii magusate kui soolastena. Maitsesid igati head, kuna kadusid laualt hetkega. Kaneelikattega küpsistest ei jõudnud piltigi teha ;)



  • 3 dl jahu
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl soodat
  • 250 g kohupiima
  • 250 g võid
  • 1 dl suhkrut (kui valmistad magusaid küpsiseid)

Magusaks katteks:

  • 1 muna
  • kaneelisuhkrut või suhkru – kaneelisegu
Soolaseks katteks:
  • 1 muna
  • sinihallitusjuustu, köömneid, paprikapulbrit vms
Sega omavahel jahu, sool ja sooda. Lisa kohupiim, pehme või ja magusate küpsiste puhul suhkur. Sega ühtlaseks taignaks. Soovitavalt hoia taigen 1 tund külmikus. Rulli taigen kergelt jahusel laual küpsetusplaadi suuruseks tükiks ja tõsta taignarulli abil küpsetusplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja puista üle meelepärase kattega. Lõika taigen noa abil piklikeks tükkideks. Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit. Eralda küpsised soojana üksteisest.



Allikas: Selveri retseptid

Sidrunipasta

Lihtne ja eriti kiirelt valmiv pastaroog. Sidrun annab maitsele huvitavat särtsu.



  • 500 gr spagette või linguinesid
  • 1 sidruni riivitud koor ja mahl
  • 1-2 munakollast
  • 2 dl vahukoort
  • 50 gr parmesani
  • 1 spl võid
  • hakitud värsket peterselli

Sega omavahel muna, koor, sidruni koor ja mahl, riivitud juust.
Keeda pasta soolases vees al dente. Kurna, pane pasta potti tagasi. Lisa või ja sega kuni kogu pasta on võine. Sega kohe juurde ka enne valminud segu. Kuum pasta küpsetab muna läbi.
Serveeri kohe koos hakitud peterselli ja riivitud parmesaniga.

Retsept: Nigella Lawson