pühapäev, 31. jaanuar 2010

Šokolaaditort tsitrusmarmelaadiga

Peale räimesid tundus šokolaaditort just see õige. Tort on seest pehme ja pealt krõbeda koorikuga. Küpsisepõhja asendasin šokolaadimüsliga, mis jäi mõnusalt krõmpsuv. Hapukas tsitrusmarmelaad sobib šokolaadi kõrvale väga hästi.



Põhi:
  • 200 g küpsist või müslit
  • 75 g võid

Tort:
  • 300 g tumedat šokolaadi
  • 150 g võid
  • 6 muna (kollane ja valge eraldi)
  • 50 g suhkrut
  • 150 ml vahukoort

Valmistamine:
Soojenda ahi 180 kraadini. Vooderda koogivorm küpsetuspaberiga, nii põhi kui ka ääred.
Põhja valmistamiseks purusta küpsised või müsli peeneks puruka ja sega sulatatud võiga. Suru küpsisemass vormi põhja.
Sulata või ja šokolaad metallkausis veevannil. Klopi munakollaseid vähese suhkruga ca 30 sekundit ja lisa šokolaadi sisse kogu aeg segades. Vahusta munavalged suhkruga kõvaks vahuks. Sega omavahel munavalge ja šokolaadsegu. Vala šokolaadisegu koogivormi ja küpseta ca 20 minutit. Tõsta kook välja ja lase jahtuda.
Serveeri vahukoore ja marmelaadiga.
NB! Seda kooki ei tohi kunagi panna külmkappi, kaotab oma pehmuse ja maitse.

Tsitrusemarmelaad:
  • 3 greipi
  • 3 apelsini
  • 4 sidrunit
  • 350 g suhkrut

Riivi pooled tsitruste koored ja fileeri kõik tsitrused. Pigista mahl kaussi ja keeda pool sellest alla. Lisa suhkur ja keeda veel natukene. Pane sisse tsitruste fileed ja riivitud koor. Keeda vaiksel tulel kuni paksenemiseni.



Allikas: Terevisioon

Praetud riivleiva-räimed

Vahelduseks riivleivaga praetud räimi. Sobivad hästi keedetud kartuli juurde kui ka võileivale koos tilli-hapukoorekastmega.



  • 1 kg räime
  • 1 muna
  • 2 dl riivleiba
  • 3 tl soola
  • 2 tl pipart
  • võid
  • tilli

Valmistamine:
Puhasta räimed, eemalda pead.
Klopi väikeses kausis muna lahti, teises kausis sega riivleib ja maitseained.
Kasta räimed esmalt munasse, siis maitsestatud riivleiva sisse ning prae seejärel võis krõbedaks. Samamoodi võib räimed valmistada ka ahjus.

pühapäev, 24. jaanuar 2010

Riisi-kohupiimakook marjadega

Andra ja Eva poolt kiidetud kohupiima-riisikook vaarikatega ajendas mindki seda proovima ja ei pidanud pettuma - väga maitsev kook sai! Vaarikate asemel kasutasin põldmarju.
Vaata ka Nami-nami kooskokkamist Riisidesserdid ja magusad küpsetised.



  • 400 g maitsestamata jogurtit
  • 2 dl riisihelbeid
  • 400 g kohupiima
  • 2 muna
  • 2 dl suhkrut
  • tassitäis marju
  • 150 g võid
  • 4 dl nisujahu

Sega riisihelbed jogurtiga ja jäta 30 minutiks seisma. Klopi munad 1 dl suhkruga lahti ja sega kohupiima ning riisi-jogurti seguga. Näpi külmad võitükid jahu ja 1 dl suhkruga purutainaks ja puista 2/3 tainast 26 cm-se läbimõõduga koogivormi põhjale. Kalla peale täidis, aseta täidisele marjad ja kõige peale ülejäänud purutainast. Küpseta 200-kraadises ahjus ca 40 minutit, kuniks kook on pealt kuldpruun. Lase jahtuda.



Allikas: Blogi Kööginurk

Suitsukalamääre

Vaheldus argistele singi- ja vorstivõileibadele.



  • 100 g suitsukala nt suitsulõhet või -forelli
  • 1 keedetud muna
  • 100 g väherasvast margariini
  • hakitud tilli
  • sidrunipipart või veidi sidrunimahla


Valmistamine:
Puhasta suitsukala hoolega ja sega koos teiste ainetega nt köögikombainis ühtlaseks määrdeks.
Kaunista tilliga.


Allikas: Finfood (retsept Nami-namis)

kolmapäev, 20. jaanuar 2010

Lõhe kuumal taldrikul

Ülimalt lihtsalt ja kiiresti valmistatav roog. Tulemuseks väga maitsev kerge eine. Kindlasti üks lemmikuid.



  • 500 g lõhet
  • 1 tl hakitud murulauku
  • 2 sl hakitud tilli
  • 2 sl võid
  • soola, pipart
  • sidrunit
  • rosee pipart

Lõika kalafileest õhukesed viilud.
Sega hakitud maitseroheline ja sulata või.
Kuumuta taldrik 100-kraadises ahjus.
Võta taldrik ahjust. Aseta kalaviilud kuumale taldrikule, nii et kogu taldrik oleks kaetud. Raputa kalale maitserohelist ja vala üle sulatatud viga. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga.
Serveeri kohe värske salati ja sidruniga.


Allikas: 100 rooga (Harri Ilves)

Riisisuflee pähklite ja rabarberiga

Ikka veel riisidesserdid ja magusad küpsetised Nami-nami kooskokkamises :).
Katsetasin riisisufleed, kasutades õunte asemel rabarberit. Väga maitsev - hapukas rabarber sobib hästi magusa sufleega.



Kogus: kuuele

  • 6 dl piima
  • 1 dl võid
  • 1 dl suhkrut
  • 2 dl riisi
  • 3 muna
  • sidrunit (1 tl riivitud koort)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 0.75 dl hakitud pähkleid
  • 3 dl tükeldatud rabarberit (või 3 kooritud ja tükeldatud õuna)

Aja piim keema. Lisa 0,5 dl võid, 0,5 dl suhkrut ja riis. Keeda riis pehmeks (umbes 15 minutit). Jahuta.
Vahusta ülejäänud või suhkruga, lisa vahustades ükshaaval munakollased. Lisa sidrunikoor, vanillsuhkur, pähklid ja keedetud riis. Sega ettevaatlikult juurde vahustatud munavalged.
Vala pool segust võitatud sufleevormi. Laota peale rabarberitükid ja kata ülejäänud seguga.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 1 tund (väiksed vorme 15-20 minutit).



Allikas: Joza Brizova "Czechoslovak Cookbook" (retsept Nami-namis)

kolmapäev, 13. jaanuar 2010

Riisitarretis maasikakastmega

Nami-nami kooskokkamine riisidesserdid ja magusad küpsetised ... endiselt :)
Riisitarretis üksi just erilist maitseelamust ei andnud, kuid maasikakastmega oli siiski väga hea. Võib-olla oleks huvitavam kui riis püreestada ja tarretis saaks kreemisem.



Kogus: 4 portsjonile

  • 1 dl vett
  • 1 dl pudruriisi
  • 6 dl piima
  • 0.5 dl suhkrut
  • 1 sidruni koor ja mahl
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 3 tl želatiini
  • 0.5 dl vett
  • 2 dl rõõska koort 35 %

Aja vesi keema ning lisa riis, kalla juurde ka piim ning lase vaevalt keevana pehmeks haududa.
Tavaliselt kulub selleks 40 minutit.
Maitsesta suhkruga ja lase jahtuda.
Riivi pestud ja kuivatatud sidrunilt peene riiviga kollane kooreosa, lõika vili põigiti pooleks ja pressi mahl välja.
Paisuta zhelatiin vees ning sulata siis kuumas vesivannis.
Mikserda puder taignakonksudega läbi, lisa leige zhelatiinilahus, sidrunikoor ja -mahl.
Vahusta koor tugevaks vahuks, kalla pudru peale ning tõsta alt ülespoole kulgevate liigutustega segamini.
Jaga segu kas kuude magustoidupokaali või tõsta ühte suuremasse vormi.
Lase külmas hüübida 4 tundi või järgmise päevani. Serveeri marjakastmega.



Allikas: Õhtulehe retseptikogumik "Lahedad kodupeod kitsastel aegadel", autor Maire Suitsu

teisipäev, 12. jaanuar 2010

Krõbedad riisi-šokolaadikuhjad

Endiselt Nami-nami kooskokkamise riisidesserdid ja magusad küpsetised laines :)
Seekord valmisid mõnusad krõmpsud paisutatud riisi maiustused, milles kasutasin šokolaadiga hommikusöögi riisihelbeid. Maitselt meenutas kass Arturi kooki.



  • 3 hakitud Marsi šokolaadi
  • 50 g võid
  • 75 g paisutatud riisi või maisihelbeid

Valmistamine:
Sulata või ja šokolaad mikroahjus või aeglaselt paksupõhjalises potis. Lisa riisikrõbuskid ja sega hoolega.
Jaota väikestesse pabervormidesse või väikesesse küpsetuspaberiga vooderdatud vormi.
Lase külmkapis hanguda - selleks kulub umbes 20 minutit.
Lõika Marsikook terava noaga väikesteks ruutudeks.


Allikas: Nigella Lawson

pühapäev, 10. jaanuar 2010

Pelmeenivorm

Kiiresti valmistatav argine õhtusöök. Kõrvale toorsalat ja külm kaste ning kõht saab korralikult täis. Kes paprikat ei armasta, proovi marineeritud paprikat või rösti paprikat enne ahjus, siis ei ole maitse nii intensiivne.



  • 1 pakk pelmeene
  • 1 paprika (või 0,5 purki marineeritud paprikat)
  • 3-4 muna
  • 2 dl piima
  • 2 spl hapukoort
  • punet
  • basiilikut
  • sidrunipipart
  • soola
  • (soovi korral pealeraputamiseks juustu)

Valmistamine:
Haki sibul ja tükelda paprika.
Prae pelmeenid pannil krõbedaks - ühtlasemaks tulemuseks sulata neid enne pisut. Lao pelmeeni ahjuvormi põhja.
Pruunista sibul ja soovi korral kergelt ka paprika. Pane samuti vormi.
Klopi munad piima, hapukoore ja maitseainetega lahti ning vala ahjuvormi (segu peab pelmeenid katma). Soovi korral raputa pinnale juustu.
Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Serveeri soojalt lehtsalatiga.


Allikas: Pereköögi kokaraamat

Nigella juustuküpsised

Väga lihtsalt ja kiiresti valmistatavad juustuküpsised.



  • 100 g riivjuustu (cheddar)
  • 25 g pehmet võid
  • 50 g jahu
  • 0,25 tl küpsetuspulbrit

Valmistamine:
Pane koostisained kaussi ja näpi tainas ühtlaseks, seejärel mätsi palliks. Või kalla kõik koostisained köögikombaini ja sega ühtlaseks. Tõsta tainapall 15 minutiks külma. Seejärel rulli tainas jahuga üle puistatud laual umbes 3 mm paksuseks ja lõika vormi abil välja väiksed küpsised. Tõsta ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadises eelkuumutatud ahjus 10-12 minutit. Väldi liigset pruunistumist, sest üleküpsenud juustuküpsised on väga mõrkjad! Tõsta küpsised restile jahtuma.


Allikas: Nigella Lawson (Cheese feet)

kolmapäev, 6. jaanuar 2010

Sidrunimaitseline riisikreem maasika-rabarberikisselliga

Nami-nami kooskokkamise riisidesserdid ja magusad küpsetised teemas valmis sidrunimaitseline riisikreem, mis serveerisin koos metsmaasika-rabarberikisselliga. Väga maitsev!



Sidruni- või laimimaitseline riisikreem:


  • 1 dl pikateralist riisi
  • keetmiseks vett ja näpuotsatäis soola
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • sidrunit või laimi - 2 sl mahla
  • 2 dl 35% rõõska koort

Valmistamine:
Keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kalla keedetud riis sõelale, loputa külma veega ja nõruta hoolega.
Kalla riis kaussi, maitsesta suhkru, vanillisuhkru ja sidruni- või laimimahlaga.
Vahusta vahukoor ja sega riisi hulka.
Jaota riisikreem magustoidupokaalidesse, serveeri nt koos maasika-rabarberikisselliga.

Allikas: Soome Valio retsept (Sitruunainen riisivaahto) (retsept Nami-Namis)


Maasika-rabarberikissell:

  • 1 l vett
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 l rabarberit
  • 400 g maasikaid
  • 2 sl tärklis

Valmistamine:
Kuumuta vesi ja suhkur potis keemiseni.
Keeda tükeldatud rabarbereid ja külmunud maasikaid 10 minutit, kuni rabarber on pehmenenud.
Sega väike kogus külma vett tärklisega ja nirista keevasse rabarberisegusse.
Lase korraks keema tõusta ja tõsta tulelt.
Serveeri jahutatult.


Allikas: Kodukiri (Angeelika Kang) (retsept Toidutares)

esmaspäev, 4. jaanuar 2010

Granaatõunajäätis

Sellest sai esimesest ampsust mu üks lemmikmagustoite - või tegelikult juba valmistamisel maitsmise käigus ;).
Granaatõun on muidu ka täielik lemmik, aga see jäätis on ikka superhea.



8 portsjonit
2 granaatõuna + kaunistamiseks pisut granaatõunaseemneid
1 laim
175 g tuhksuhkrut
500 ml rõõska koort

Valmistamine:
Pressi granaatõuntest ja laimist mahl välja.
Lisa tuhksuhkur ja sega, kuni see on lahustunud.
Sega juurde rõõsk koor ning vahusta mikseriga, kuni saad ühtlaselt roosa pehmete tippudega vahukoore.
Pane saadud segu kaanega plastkarpi ning aseta sügavkülma. Lase vähemalt 4 tundi või üle öö sügavkülmas taheneda.
Serveerimisel puista jäätisele granaatõunaseemneid.



Allikas: Nigella Lawson "Nigella ekspress"

pühapäev, 3. jaanuar 2010

Krõbedad vahukommibatoonid "Rocky road"

Jõuluvana tõi mulle uue miksri ja Nigella kokaraamatu "Nigella ekspress". Miksrit selle retsepti juures küll vaja ei lähe, retsept on aga pärit justnimelt Nigellalt. Nii et Nigella retsepte saab siin kindlasti ka edaspidi näha ;)

Rocky road ehk kruusatee on mõnus maiustus krõmpsuvate küpsiste ja pehmete vahukommidega.



  • 125 g võid
  • 300 g tükeldatud šokolaadi
  • 60 ml suhkrusiirupit
  • 250 g kõvasid krõbedaid küpsiseid
  • 5 dl väikeseid vahukomme

Kaunistamiseks:
  • 2 tl tuhkstuhkrut

Valmistamine:
Sulata paksu põhjaga kastrulis või, šokolaad ja siirup. Tõsta umbes 125 ml saadud segu välja ja pane kõrvale.
Pane küpsised kilekotti ja tao tainarulliga puruks, nii et oleks nii puru kui ka suuremaid tükke.
Sega küpsisetükid ja -puru sulatatud šokolaadi juurde ja lisa vahukommid.
Kalla segu ruudukujulisele (23 cm läbimõõduga) fooliumalusele ja määri spaatli abil laiali. Kalla peale varem kõrvale pandud šokolaadisegu ja tasanda.
Pane segu 2 tunniks või terveks ööks külmkappi.
Lõika mass 24 piklikuks batooniks ja raputa peale läbi väikse sõela pressitud tuhksuhkur.



Allikas: Nigella Lawson