neljapäev, 29. aprill 2010

Leibjuustupirukad

Leibjuust on pärit Lapi köögist, kus seda on valmistatud juba umbes 200 aastat. Leibjuust on üks väheseid juuste, mida valmistamise käigus küpsetatakse ja mis toidu kuumutamisel ei sula.
Leibjuustu tuntakse veel Ahja juustu, küpsetatud juustu, ahjujuustu ja lapi juustu nime all.

Pirukate valmistamiseks kasutasin spetsiaalset pirukavormi, millega saad tainast kujundi välja lõigata, täidis keskele ja klõps kinni. Küpsetamise ajal lõid pirukad end siiski lahti, mistõttu jäid nad päris toreda välimusega. Algses retseptis oli kasutatud porrut, kuid asendasin selle hoopis sibula ja spinatiga. Retsept Nami-Namist.



  • 500 g lehttainast
Täidis:
  • 200 g leibjuustu
  • 1 sibul
  • 200 g külmutatud spinatit
  • 2 sl võid
  • 1 küüs purustatud küüslauku
  • soola ja pipart

Valmistamine:
Haki leibjuust väikesteks kuubikuteks. Haki sibul ja hauta väheses võis klaasjaks. Lisa sulatatud ja kuivakspigistatud spinat ning hauta peaaegu kuivaks. Lõpuks sega juurde küüslauk ja leibjuust, maitsesta soola ja tibakese pipraga.
Rulli tainas 5 mm paksuseks ja lõika pirukavormi abil välja sobiv tükk või lõika noaga taignast nelinurksed tükid. Aseta igale tainaruudule 1 sl täidist ja keera (kolmnurkseks) pirukaks. Suru servad kahvliga kinni.
Määri pirukad pealt munaga ja küpseta 225-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni pirukad on kaunilt kuldpruunid.
Lase restil krõbedaks jahtuda.

Kommentaare ei ole: