kolmapäev, 21. aprill 2010

Kohvibiscottid


Biscotti – tähendab itaalia keeles, «kaks korda valmistatud», bis (kaks korda) ja cotto (valmistatud). Itaalias tähendab sõna biscotti väga sageli küpsist, mistõttu nimetatakse antud küpsist ka cantucciks. Vähese veesisalduse tõttu säilitasid nad pikaks ajaks söödavuse ning said seetõttu väga populaarseteks meremeeste seas, kes pidid kuude kaupa merel viibima. Maitseb oivaliselt kui kasta küpsist cappuccino või latte tassi.
Allikas: http://www.coffeetea.info

Biscottid maitsesid üle ootuste hästi. Väliselt tunduvad pigem hambamurdjatena, aga tegelikult ei ole nad üldse nii kõvad. Päris hea krõbistamine:) Teisest osast tainast valmistasin šokolaadi-mandlicantuccisid. Kui kohviküpsised oli pigem mõrkja kohvimaiguga, siis šokolaadi-mandliküpsised said väga mahedad.
Vaata ka Nami-Nami kooskokkamist Kohv köögis.



  • 250 g sõelutud jahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 130 g tumedat suhkrut
  • 3 spl kakaopulbrit
  • 2 spl lahustuvat kohvi
  • 130 g terveid eemaldatud kestadega mandleid või pistaatsiaid (Selleks vala mandlid keeva veega üle ja lase pisut seista, eemalda pruunid kestad sõrmede vahel. Mandlid jäävad kenasti valged)
  • 2 lahti klopitud muna
  • 1 tl vanillisuhkrut või – ekstrakti
  • Kaunistamiseks šokolaadi ja pähklipuru

Valmistamine:
Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Sega jahu, küpsetuspulber, suhkur, kakaopulber, kohvi ja mandlid. Lisa munad ja vanilje, sõtku tugevaks tainaks. Vormi sellest kaks pikliku kujuga pätsikest ning vajuta need kergelt lamedaks. Aseta pätsid küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile ja küpseta ahjus u 20 minutit. Lase veidike jahtuda ja viiluta siis u 1 cm paksuselt. Aseta viilud omakorda küpsetuspaberida kaetud plaadile ja küpseta neid ahjus mõlemalt poolt u 5 minutit. Biscottid peavad olema kuldset tooi ja kuivad ning krõbedad.
Soovi korral võid valmis biscottid ühte otsa pidi sulatatud šokolaadi kasta. Puista lisaks peale veel meelepäraseid pähkleid ja aseta paberile tahenema.



Allikas: Rimi retseptid

Kommentaare ei ole: