neljapäev, 31. detsember 2009

Pohla-karamellirull

Viimaseks selle aasta küpsetiseks jääb pohla-karamellirull.

Käesoleval aastal avastasin enda jaoks kokkamise ja olen küpsetanud-keetnud kokku ilmselt rohkem kui eelneva elu jooksul. Igajuhul mulle väga meeldib ja rida retsepte ootab katsetamist järgmisel aastal.

Head vana aasta lõppu ja uue algust!



Biskviitpõhi:
  • 3 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 3 sl nisujahu
  • 3 sl kartulitärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillisuhkrut

Täidis:
  • 4 dl pohli ja 1 sl suhkrut või 2 dl vähemagusat pohlamoosi
  • 2 dl 35% rõõska koort
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 tl kaneeli

Karamellikaste:
  • 2 dl 35% rõõska koort
  • 2 dl fariinsuhkrut
  • 0.5 dl suhkrut
  • 3 sl (nt Dansukker) siirupit
  • 1 tl võid
  • 1 tl vanillisuhkrut

Valmistamine:
Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sõelu juurde omavahel segatud kuivained. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 225-kraadises ahjus 7-10 minutit.
Tõsta küpsenud biskviit suhkruga üleraputatud küpsetuspaberile. Keera paberi abil rulli ja
lase jahtuda.

Sega tädiseks püreeritud pohlad, suhkrud ja toorjuust.
Vahusta koor, lisa vanillsuhkur ja kaneel.
Määri täidis jahtunud biskviitpõhjale.
Keera biskviit rulli ja hoia kuni serveerimiseni külmkapis, soovitatavalt vähemalt pool tundi kuni üleöö.


Karamellikastme valmistamiseks sega potis rõõsk koor, suhkrud ja siirup. Keeda keskmisel kuumusel 20 minutit, kuni kaste on veidi paksenenud. Tõsta tulelt, sega juurde või ja vanillsuhkur.
Lase karamellikastmel jahtuda, siis vala rulltordile.
Kaunista pohladega.



Allikas: Kodukiri 2005. detsembrinumber

esmaspäev, 28. detsember 2009

Piparkoogikuusk



Seda kuusekest nägin juba ühes ajakirjas, kuid kui Helen oma blogis piparkoogikuuske demonstreeris, siis oli kindel, et pean ka ise selle teo ette võtma.

Joonestasin Wordis vastavate mõõtmetega tähekesed ja kleepisin need kõvemale papile. Piparkoogitaigna valmistasin Wiltoni soovitatud retsepti Grandma's Gingerbread Recipe järgi. Lõikasin šabloonide järgi tähekesed välja, küpsetasin ja lasin jahtuda. Kaunistasin valge glasuuri ja pärlsuhkruga. Igaljuhul päris vahva ettevõtmine ja ilus pealegi ;)

esmaspäev, 14. detsember 2009

Tiramisu

Väga maitsev ja lihtsalt valmistatav Itaalia magustoit. Savoiardi küpsiste leidmisega oli muidugi tükk tegemist, nimelt Põlva kaubandusest neid küll ei leia. Seepärast tuligi uuesti Tartust Räni Selverist läbi sõita. Aga tulemus oli seda igati väärt.



Koostis:
  • 350 g Savoiardi küpsiseid

Immutamiseks:
  • 5 dl kanget espresso kohvi
  • 1 dl Amaretto mandlilikööri (või mõnda muud likööri, nt Vana-Tallinna kohvilikööri)

Kreem:
  • 3 suurt munakollast
  • 1 dl peenikest suhkrut
  • 500 g mascarponet toorjuustu
  • 2 dl 35% rõõska koort
  • 1 tl vanillisuhkrut
Peale:
  • kakaopulbrit
  • soovi korral nt füüsaleid

Valmistamine:
Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sega juurde toasoe mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor.
Sega immutamiseks mõeldud kuum kohv ja liköör, lase jahtuda.
Kasta pooled küpsised ükshaaval kohvisegusse (kasta ainult küpsise ülemine pool, muidu imendub liiga palju vedelikku) ning laota serveerimisalusele teineteise kõrvale. Määri peale pool kreemist. Nüüd laota ristipidi peale ülejäänud küpsised (kasta need esmalt kohvisegusse) ning kata ülejäänud kreemiga. Lase 6-8 tundi jahedas maitsestuda.
Sõelu valmis tordile kakaopulbrit, kaunista nt füüsalitega.


Allikas: Nami-Nami Retseptikogu

kolmapäev, 9. detsember 2009

Bränditrühvlid

Hästi tummised, tõelise šokohooliku maiustused. Tassi kohvi kõrvale ideaalsed.


  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 2 dl 35% rõõska koort
  • 1 sl brändit

Peale:

  • pähklipuru

Kuumuta koor keemiseni ja tõsta pliidilt. Lisa tükeldatud šokolaad ja lase 2-3 minutit sulada. Vahusta saumikseriga, lisa brändi ja töötle, kuni segu on ühtlane ja läikiv. Pane järgmise päevani külmkappi.
Vormi tahkunud segust lusika abil pallikesed, veereta pähklipurus. Tõsta pallid küpsetuspaberiga kaetud pinnale ja pane siis külma.


Allikas: Šokolaadiraamat

Šokolaadi-pähklikuhjad

Mõnusad krõmpsuvad kommid. Algses retseptis oli kasutatud digestive küpsiseid, aga mina lisasin segusse müslitükke.



15 tükki

  • 200 g valget šokolaadi
  • 100 g Digestive küpsiseid või müslit
  • 100 g metsapähkleid
  • 200 g tumedat šokolaadi

Sulata veevannis tükeldatud šokolaad. Murenda küpsised kausikesse ja sega valge sulatatud šokolaadiga. Sega hulka tükeldatud pähklid. Tõsta kuhjakesed lusika abil küpsetuspaberile tarduma. Sulata veevannis tume šokolaad. Kasta kuhjakesed kahe lusika abil tumedasse sulatatud šokolaadi ja tõsta taas küpsetuspaberile tarduma. Maiused on valmis 1-2 tunni pärast.




Allikas: Šokolaadiraamat

Mandlitrühvlid

Need trühvlid said küllatki pehmed ja näpuvahelt neid süüa eriti ei saa. Seepärast on otstarbekas need pabervormi sisse panna. See-eest maitselt esialgu mõru kakao all peitub siidine mandlisisu.



35 tükki
  • 250 g võid
  • 2 muna
  • 3 dl tuhksuhkrut
  • 1 dl kakopulbrit
  • 4 sl jahvatatud mandleid

Peale:
  • Kakopulbrit

Vahusta munad ja tuhksuhkur kohevaks vahuks. Lisa sõelutud kakopulber ja vanillsuhkur. Sega ühtlaseks. Lõpuks vahusta juurde pehme või. Jahuta segu külmkapi, kuni sellest on võimalik vormida pallikesi. Vormi hangunud massist pallikesed ja veereta neid kakopulbris. Hoia külmkapis veel vähemalt pool tundi kuni serveerimiseni.


Allikas: Šokolaadiraamat

Martsipani-pähklimaiused

Kuna plaan on nii mõnesegi kingikotti sokutada ka isetehtud maiustusi, tegin kõigepealt proovitöö. Valmistasin 4 sorti maiuseid - martsipani-pähklimaiused, mandlitrühvlid, šokolaadi-pähklikuhjad ja bränditrühvlid. Tulemusega igati rahul - esiteks polnud nende valmistamine üldsegi nii keeruline kui alguses arvasin ja loomulikult maitsesid väga hästi - minu lemmikud olid šokolaadi-pähklikuhjad.



15 tükki

  • 50 g (röstitud ja kooritud metsa) -pähkleid
  • 200 g martsipani
  • 200 g tumedat šokolaadi
Sulata tume šokolaad.
Vormi iga pähkli ümber martsipani.
Veereta käte vahel ümmargusteks pallideks.
Kasta kommid ükshaaval šokolaadi sisse ja aseta küpsetuspaberiga kaetud taldrikule või suuremale liuale. Tõsta 15 minutiks külma.


Allikas: Šokolaadiraamat

reede, 4. detsember 2009

Muraka-juustukook

Imemaitsev juustukook.
Valmistamine on ka väga lihtne, kuna saab eelmisel õhtul valmis teha. Poemoosidega kuuldavasti saab kate väga magus, kuid kuna mul oli varuks suvel rabast korjatud murakatest kodumoos (aitähh emmele!), siis sai minumeelest just parajalt magus. Igaljuhul üks parimaid kooke!


Muraka-juustukook

Põhi:
100 g Digestive küpsiseid
50 g võid
1 tl fariinsuhkrut

Täidis:
400 g maitsestamata toorjuustu
2 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut

Peale:
500 g paksu hapukoort
0,5 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut

Kate:
2 dl murakakeedist
0,5 dl murakalikööri
0,5 dl apelsinimahla
3 želatiinilehte

Purusta küpsised peeneks jahuks. Sulata või ja lisa fariinsuhkur. Sega juurde küpsisepuru. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja.
Täidise tegemiseks sega omavahel toorjuust, munad, suhkur ja vanillsuhkur.
Vala segu põhjale ja küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. Tõsta välja ja jahuta pool tundi. 
Sega omavahel hapukoor, suhkur ja vanillsuhkur. Määri segu koogile ja küpseta veel 10 minutit. Võta ahjust ja jahuta täielikult.
Sega murakakeedis ja -liköör. Pehmenda želatiinilehti 5 minutit külmas vees, pigista kuivaks, sulata kuumas apelsinimahlas ja lisa murakasegule. Sega ühtlaseks ja vala koogile.
Hoia kooki enne serveerimist vähemalt 5 tundi kuni üle öö külmas.

Allikas: Toidutare

kolmapäev, 2. detsember 2009

Kilupirukad

Tänasele sarikapeole sai tehtud kilupirukaid. Ma pole ise neid kunagi söönud ega saanud kahjuks ka seekord, aga meespere küll kiitis. Väljanägemiselt olid igal juhul äärmiselt isuäratavad ...



  • 0,5 kg lehttainast
  • 1 pakk (marineeritud) kilufileesid
  • 3 muna
  • soola

Rulli lehttainas 0,5 cm paksuseks, lõika u 8 x 8 cm ruutudeks. Suru ruudud muffinipanni avadesse. Aseta igale põhjale kilufilee. Klopi muna vahtu ja tõsta munavahtu igasse korvikesse (mina kasutasin jäätisekulpi ja umbes 1 kulbitäis mahtuski ühte korvikesse). Soovi korral keera korvikeste nurgad keskele kokku. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit kuni pirukad on pealt kuldpruunid.