pühapäev, 29. november 2009

Forelli-võileivatort

Seda võileivatorti on nii lihtne valmistada - ei mingit hakkimist, ainult kokkusegamise vaev.
Retseptis toodud röstleiba poest leida ei õnnestunud, seepärast kasutasin täisteraleiba. See aga jäi siiski natuke liiga kõvaks, seepärast soovitaks kasutada tavalist leiba. Muidu maitses väga hästi.
Kuumsuitsuforelli asemel võid kasutada ka mõnd teist suitsukala.



  • 1 pakk mitmevilja röstisaia
  • 1.5 pakki (rösti)leiba
  • niisutamiseks marineeritud kurkide vedelikku

Täidis:
  • 4 tk (keedetud) muna
  • 200 g (lahja) majoneesi
  • 350 g kodujuustu
  • 200 g lahjat küüslaugu toorjuustu
  • 300 g kuumsuitsuforelli
  • ühe sidruni mahl
  • 1 kimp aedtilli
  • soola
  • musta pipart

Kaunistamiseks:
  • salatilehti (lutsernidusid, hernevõrseid)
  • krevette või vähisabasid
  • kirsstomateid

Valmistamine:

Lõika leiva- ja saiaviiludel ääred ära. Sega omavahel hakitud munad, kodu- ja toorjuust, majonees, puhastatud kala, sidrunimahl ja hakitud till. Maitsesta soola-pipraga.
Aseta serveerimisalusele kõigepealt leivakiht, niisuta marineeritud kurgi leemega ja määri peale 1/3 täidisest. Lao peale kiht saiaviile, niisuta ning kata täidisega. Kõige peale lao leivakiht, niisuta ja kata toidukilega. Pane peale vajutis ( nt lõikelaud ) ja hoia külmas vähemalt 1 tund kuni üleöö.
Määri peale järelejäänud täidis. Kaunista tort salatilehtede, krevettide ja poolitatud kirsstomatitega.



Allikas: 100 rooga

reede, 20. november 2009

Lebkuchen

Seda traditsioonilist sakslaste jõulukooki palus teha töökaaslane, kes oli selle tarvis Saksamaalt isegi piparkoogipulbri kaasa toonud. Ta polnud kursis, et meil ka piparkoogimaitseainet müüakse ;)
Kook tuli piparkoogimaiguline ja küllalt hea, kuid jäi pisut liiga kuivaks (kuigi töökaaslased sõid ja (viisakusest :)) kiitsid). Ilmselt sai jahu liiga palju ja tuleks lisada rohkem vedelaid aineid. Sukaadi asemel võib lisada ka šokolaaditükke (150 g). Originaalis küpsetatakse seda kooki väiksemas kandilises koogivormis (33x23 cm), kuid ka ümmarguse vormiga saab kenasti hakkama.



Koostis:
  • 300 g nisujahu
  • 0.5 tl küpsetuspulbrit

  • 3 tl Lebkuchengewürz (saksa piparkoogipulber)
  • 1 tl nelgipulber
või
  • 1 tl ingveripulbrit
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 0.5 tl mixed spice vürtsisegu

  • 100 g jahvatatud mandleid
  • 50 g sukaadi
  • 3 muna
  • 125 g suhkrut
  • 150 g võid
  • 3 sl vedelat mett
  • 6 sl piima

Kaunistuseks:
  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 100 g valget šokolaadi
  • 36 tk terveid koorimata mandleid

Valmistamine:

Sõelu jahu, küpsetuspulber ja maitseained kaussi. Lisa jahvatatud mandlid ja sukaad.
Klopi eraldi kausis munad ja suhkur paksuks heledaks vahuks. Lisa munavaht, mesi, piim ja sulatatud või jahusegule ning sega ühtlaseks.
Kalla tainas võitatud ja küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi.
Küpseta 200kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni kook on kuldpruun ja katsudes nõtke tundub. Lase jahtuda.

Glasuuri valmistamiseks sulata tume šokolaad. Kalla lebkuchen'i peale ning silu palettnoaga ühtlaseks. Sulata valge šokolaad ja nirista koogile. Kaunista kook mandlitega. Kui šokolaad on peaaegu hangunud, lõika kook väikesteks ristkülikuteks.


Retsept on kokku miksitud Saksamaalt pärit retseptist ja Nami-Nami retseptikogust.

laupäev, 14. november 2009

Ekleerid kohupiimatäidisega

Imemaitsvad ekleerid kohupiima-vahukooretäidisega.



1 portsjon keedutainast (valmistamisõpetust vaata siit)

Täidis:
  • kohupiimapastat
  • vahukoort
  • 1 tl vanillsuhkrut

Glasuur:
  • 150 g tumedat šokolaadi
  • 50 g võid

Suru niiskele ahjuplaadile umbes 3 cm vahedega läbi kondiitrikoti otsaku 10 cm pikkused ja 2 cm laiused ribad. Küpseta 25 minutit.
Kohe pärast ahjust võtmist lõika külge pragu, kus aur välja pääseb ja saab sisse panna täidise.
Sulata šokolaad väikesel kuumusel koos võiga ning kata koogikesed saadud seguga. Kui glasuur on tardunud, võid ka täidise sisse panna.




Allikas: Suur küpsetamisraamat II osa

Tuuletaskud tuunikalatäidisega

Esimene kooskokkamine nami-namikatega - teemaks keedutaignast küpsetised.
Mulle oli see esimene kord keedutainast teha, kuid tulemusega olen väga rahul. Valmisid tuuletaskud tuunikalatäidisega ja kohupiimatäidisega ekleerid.



Keedutainas:
  • 2 dl jahu
  • 2,5 dl vett
  • 0,5 tl soola
  • 125 g võid
  • 1 terve muna
  • 4 munavalget

Tagavaraks:
  • 1 muna lahtiklopituna

Täidis:
  • 2 karpi tuunikalakonservi
  • 150 g toorjuustu
  • peenestatud tilli
  • valget pipart
  • vajadusel soola
  • 1 väike tomat või päikesekuivatatud tomateid
  • petersellilehti

Mõõda vesi, sool ja tükeldatud või keedunõusse. Lase korraks keema tõusta ja tõsta siis tulelt. Lisa pidevalt segades jahu, kuni tainas tuleb poti külgedelt lahti.
Kui tainas on moodustanud tombu, tõsta anum kohe tagasi pliidile madalale kuumusele ja jätka taigna energilist töötlemist veel 2 minutit. Tõsta tulelt ja enne munade lisamist lase vähemalt 5 minutit jahtuda.
Mikserda tainasse üks terve muna ja töötle tainas täiesti ühtlaseks. Lisa siis korraga kõik munavalged ja mikserda jälle väga põhjalikult läbi.
Määri ahjuplaat õhukeselt küpsetusmargariiniga. Pritsi plaadile jääkülma veega.
Valmistainas on õige paksusega, kui see valgub lusikalt aeglaselt maha. Vajadusel lisa väikeste koguste kaupa lahtiklopitud muna, mikserdades iga kord taigna korralikult läbi ja kontrollides saavutatud voolavust.
Tõsta lusikaga või kasuta taignapritsi, et teha ahjuplaadile ühtlase suurusega taignakuhjad.
Küpseta 200 kraadi juures 10 min, seejärel ca 25 minutit 180 kraadi juures. Ära ahjuust ava kõpsetamise käigus. Lase veidi jahtuda ja torka noaotsaga iga tasku külje sisse ava, kust aur välja pääseb. Lase restil täielikult jahtuda.

Täidise valmistamiseks mikserda kalakonserv toasooja toorjuustu ja maitserohelisega ühtlaseks ning maitsesta.

Lõika taskul kaas pealt , tõsta täidis õõnsusesse ja pane kaas tagasi peale.



Allikas: Suur küpsetamisraamat II osa

esmaspäev, 9. november 2009

Viineripirukad

Viineripirukad on meil kindlasti ühed lemmikud. Neid on ju nii lihtne valmistada ja maitsevad nii suurtele kui ka väiksematele sööjatele. Mina kasutan üldjuhul külmutatud pärmi-lehttaignast, millel lasen enne umbes paar tundi toatemperatuuril sulada. Viineritest eelistan suitsutatud kanaviinereid.

Need pirukad on veidike lõbusama väljanägemisega kui tavaliselt.



Viineripirukad


ca 20 tk (olenevalt viinerite suurusest)

500 g (külmutatud) pärmilehttainast
500 g viinereid
määrimiseks muna

Valmistamine:
Rulli tainas laual ristküliku kujuliselt lahti. Lõika taigna pikemast servast terava noaga 0,5-cm laiune riba ja keera ümber viineri nii, et riba algus ja lõpp jääksid piruka alla. Keeramisel võib taignariba vahele jätta kitsad vahed, aga võib ka servaga eelmise riba peale jätta.
Tegutse samamoodi järgmiste pirukatega.
Tõsta pirukad ahjuplaadile, liitekoht allpool.
Pintselda pirukad pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus kuldseks (umbes 10-15 minutit).

Ühe ampsu kaneelisaiakesed

Viineripirukatest ülejäänud taignast said hästi pisikesed kaneelirullid.



  • pärmi-lehttainast
  • suhkrut
  • kaneeli

Rulli tainas lahti ja raputa peale suhkru-kaneelisegu. Küpseta ahjus 200-kraadi juures umbes 10-15 minutit.

neljapäev, 5. november 2009

Küpsekartulid täidisega

Terevisioonist nähtud retsept vajas kohe katsetamist.
Tuunikalatäidis tundus mulle siiski liiga kuiv (võib-olla oleks hea hapukoort juurde segada). Hakklihatäidist ma ise ei maitsnudki, kuid meespere sõi ja kiitis.


  • 7-8 suurt piklikku kartulit

Tuunikalatäidis:
  • 1 purk tuunikala vees (või õlis või meelepärases kastmes)
  • 1 muna
  • noaotsaga soola
  • meelepäraseid ürte (tilli, peterselli, murulauku)

Bolognese täidis (laste lemmik):

Eriti hästi sobib küpsekartulisse eelmisest päevast järgi jäänud hakklihakaste, aga selle puudumisel võib ka uue täidise teha!
  • 200 g meelepärast hakkliha
  • 1 sl õli
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 porgand
  • soovi korral natuke tšillit
  • musta pipart
  • vajadusel soola
  • 0,5 tl suhkrut
  • 1 tl palsamiäädikat
  • 1 purk purustatud tomateid
  • meelepäraseid ürte
  • 100 g riivitud tugevamaitselist juustu, näiteks emmentali

Pese kartulid hoolega, torgi pinnale kahvliga augud ja pane 200 kraadi juurde u tunniks ajaks ahju. Samal ajal valmista täidised.

Haki sibul, küüslauk, riivi porgand. Kuumuta pannil õli, hauta selles sibulat, kuni see on klaasjas. Lisa väikesteks tükkideks hakitud tshilli või pudenda näpu vahel kuivatatud tshillikaun. Lisa must pipar ja porgand, sega ja hauta veel. Lisa lahtinäpitud hakkliha, tõsta kuumust ja sega kiiresti. Nüüd pane pannile hakitud küüslauk, sega ning lisa suhkur ja äädikas. Sega, hauta, kuni liha on pea küps ning lisa purustatud tomatid. Lase tasasel tulel haududa 15-20 minutit, kuni maitse on täidlane ning kaste on paksenenud. Maitsesta vajadusel soolaga, haki hulka meelepäraseid ürte.

Nõruta tuunikala. Löö hulka muna, maitsesta soolaga, haki hulka meelepäraseid ürte.

Kui kartulid on valmis, võta need ahjust, jahuta veidi ja lõika pooleks. Uurista kartulipooltest umbes pool sisu välja, sega üks osa tuunikalaseguga, teine aga hakklihaseguga - nii püsib täidis paremini koos. Täida pooled kartulid hakklihatäidisega, pooled tuunikalatäidisega. Puista pinnale riivitud juustu. Küpseta ahjus 225 kraadi juures u 15 minutit. Serveeri meelepärase salatiga.

Sobivad suurepäraselt ka soojendada, samuti võib kartulid ja täidised eelmisel päeval valmis teha, enne söömist jääb siis vaid täitmine ja üleküpsetamine.



Allikas: Terevisiooni retseptid