neljapäev, 29. oktoober 2009

Kohvi-mousse

Kerge ja hõrk magustoit, kuid oleks tahtnud rohkem vahusemat või kreemjamat tekstuuri.
Järgmisel korral aga teen väiksematesse nõudesse - terve kausitäis on liiga palju isegi mulle.



Mousse:
  • 2 dl piima
  • 0,5 dl espressot või väga kanget kohvi
  • 2 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 4 želatiinilehte või 2 tl želatiinipulbrit
  • 2 dl vahukoort
Kaunistuseks:
  • pähkleid
  • küpsisepuru

Kuumuta kastrulis piim ja kohvi keemiseni, sega ühtlaseks ning tõsta tulelt. Sega kausis omavahel munarebud ja suhkur, vala pidevalt segades juurde piimakohv. Kalla kastrulisse tagasi ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Tõsta tulelt ja jahuta.
Pane želatiinilehed külma vette pehmenema või sega želatiinipulber veega ja lase paisuda 5 minutit. Pigista želatiinilehtedest vesi välja ja sega vähese kuuma veega. Paisutatud želatiin sulata kuumaveevannis. Jahuta želatiinisegu.
Mikserda koor ja munavalged eraldi kaussides kohevaks vahuks. Nirista želatiinisegu piima-munasegusse ning töötle ühtlaseks. Sega õrnalt juurde vahukoord ja kõige lõpuks munavalged. jaga mass pokaalidesse või ühte suuremasse kaussi ning hoia külmkapis 2 tundi. Raputa kaunistuseks peale hakitud pähkleid.
Retsept on mõeldud neljale kuni kuuele.



Allikas: "Kohviraamat"

teisipäev, 27. oktoober 2009

Sametine kõrvitsasupp

Tõeliselt sametine püreesupp, millele annab maitset sulatatud juust.



  • 2 sl õli
  • 400 g kõrvitsat
  • 2 kartulit
  • 1 porgand
  • 1 sibul
  • 6 dl kanapuljongit
  • poole sidruni mahl
  • 1 karp sulatatud juustu
  • musta pipart
  • riivitud muskaatpähklit

Serveerimiseks:
  • röstitud kõrvitsaseemneid

Tükelda köögiviljad. Kuumuta potipõhjas õli, vala sisse köögiviljad. Kuumuta neid õlis u 5 minutit. Sega vahepeal mitu korda. Vala köögiviljadele peale kuum puljong ja keeda nad pehmeks. Lisa sidrunimahl ja püreeri. Sega hulka sulatatud juust. Maitsesta musta pipraga ja riivi sisse muskaatpähklit. Serveerimiseks tõsta supp taldrikutesse ja puista peale röstitud kõrvitsaseemned. Soovi korral võid peale niristada ka rõõska koort. Kõrvale mõnus krõbe sai.



Allikas: Blogi Siit nurgast ja sealt nurgast

reede, 23. oktoober 2009

Pähkli-šokolaadiküpsised

Mõnusad pehmed küpsised. Ahjust võetuna viivad keele alla!
Retseptis ettenähtud tatrajahust valmistatud küpsised on kindlasti tervislikumad, kuid tatrajahu puudumisel pidin kasutama tavalist nisujahu. Kuna šokolaadi ka niipalju ei jagunud, lisasin natuke Kalevi piimašokolaadi pähklitega, mis lõppkokkuvõttes tegi ainult head.



  • 125 g võid
  • 0,75 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 2,5 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 100 g šokolaadi
  • 1,5-2 sl õunamahla

Valmistamine:
Hõõru või ja suhkur vahule, lisa muna ja vahusta veel. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja hakitud šokolaad. Lisa enamus jahusegust tainale ja sega hoolikalt. Võimalikult vähese segamisega lisa õunamahl ja ülejäänud jahusegu.
Tõsta lusikaga tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta keskmisel kõrgusel 8-10 minutit 200-kraadises ahjus.



Allikas: Pereköögi kokaraamat

neljapäev, 22. oktoober 2009

Ahjukõrvits pikantse juustuga

Kõrvitsat olen ma vist söönud küll ainult marineeritult, seega tundub ahjukõrvits katsetamiseks päris huvitav.
Kõrvitsal oleks võinud veidike rohkem maitset olla, aga juustuga oli tulemus siiski täitsa maitsev. Igaljuhul läheb retsept kordamisele.




Vaja läheb:
  • 1/4 kõrvitsat
  • 4 küüslauguküünt
  • kimp salveid
  • 70 g pikantset (Otepää piimaühistu) või Vene juustu
  • soola, pipart
  • külmpressitud oliiviõli

Valmistamiseks:
Poolita kõrvits, eemal­da seemned ja koor. Ettevaatust! Kuna pähkelkõrvitsa koor on kõva, siis on vaja koorimisel noaga ettevaatlikult tegutseda. Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Piserda ahjuvormile pisut oliiviõli ja lao kõrvitsakaared vormi. Piserda veel oliiviõliga ja pista ahju. Küpseta 200° juures umbes 20 minutit. Sel ajal viiluta küüslauk ja tükelda juust (võid selle ka riivida või viilutada, see on maitseasi). Võta vorm ahjust välja ja puista kõrvitsad üle küüslaugu, salvei ja juustuga. Maitsesta soola ja pipraga ning pista veel 10 minutiks ahju. Kõrvits on valmis, kui juust on sulanud ning kõrvitsakaared on pehmed ja pruunid. Retsept on mõeldud kahele sööjale.


Retsept on pärit Anni Arro raamatust "Sepa talu köök"

esmaspäev, 19. oktoober 2009

Teokarbid kooreses päikesekuivatatud tomati kastmes

Esimene katsetus oma päikesekuivatatud tomatitest, mis andsid pastale väga hea maitse.



  • 400 g teokarbikujulist või mõnda muud pastat
  • 2 küünt küüslauku
  • 7-8 päikesekuivatatud tomatit
  • 2 dl vahukoort
  • 1 sl päikesekuivatatud tomatite õli
  • soola
  • musta pipart

Serveerimiseks:
  • basiilikut (värsket)
  • parmesani

Pane pasta rohkesse soolaga maitsestatud vette keema. Kuumuta purustatud küüslauku kastruli põhjas päikesekuivatatud tomatite õlis 1-2 minutit. Lisa tükeldatud päikesekuivatatud tomatid ja koor, kuumuta üheskoos veel kord läbi. Maitsesta soola-pipraga. Nõruta pasta ning vala peale kaste, sega segamini. Serveerimisel puista roale riivitud Parmesani juustu ja värskeid basiilikulehti. Retsept on mõeldud neljale inimesele.


Retsept on pärit raamatust "Pereköögi kokaraamat"

Karamellimaitseline pirnikook

Pirnikook - seest kreemjas, krõbeda põhja ja kreeka pählitega kattega. Väga maitsev!



Põhi:
  • 4 dl nisujahu
  • väheke soola
  • 150 g külma võid
  • 1,5 sl sidrunimahl
  • 1-2 sl külma vett

Täidis:
  • 1 dl karamellkastet
  • 2 muna
  • 0,5 dl suhkrut
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 1 sl nisujahu
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 6 pirni (700 g)

Kate:
  • 100 g võid
  • 1 dl tumedat suhkrut
  • 2 dl nisujahu
  • 2 dl kreeka pähkleid

Karamellkaste:
  • 2 dl rõõska koort 35%
  • 2 sl pruuni suhkrut
  • 3 sl valget suhkrut
  • 1 sl võid
  • 1 tl vanillsuhkrut

Näpi koogipõhja ained tainaks. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivorm põhja ja äärtele. Hoia vormi kuni täidise valmimiseni külmkapis.
Täidise jaoks sega karamellkaste, munad, suhkur ja toorjuust. Lisa nisujahu ja maitseained. Seejärel sega hulka kooritud, puhastatud ja kuubikuteks lõigatud pirnid. Vala täidis põhjale ja küpseta 200kraadises ahjus 20 minutit. Vähenda temperatuuri 175 kraadini ning küpseta veel 10 minutit.
Samal ajal valmista kate: sulata või ning sega suhkruga, lisa jahu ja tükeldatud pähklid. Pudenda kate koogile ja küpseta veel 20 minutit.
Serveeri jahtunult.
Karamellkaste: Sega koor pruuni ja valge suhkruga. Tõsta kastrul pliidile ning keeda madalal temperatuuril aeg-ajalt segades 10–15 minutit või kuni segu paksenemiseni. Lisa või ja vanillsuhkur ning sega läbi. Lase jahtuda.



Retsept on pärit raamatust "100 rooga"

pühapäev, 18. oktoober 2009

Krõbedad vahvlid

Krõbedad vahvid ... ikka selle vanaaegse vahviküpsetajaga tehtud. Vahvlid võib täita jäätise või kohupiimakreemiga, kuid meil kaovad need niisamagi taldrikult.



Krõbedad vahvlid

ca 20 tk

100 g võid
3 muna
2 dl suhkrut
2,5 dl jahu
2,5 dl tärklist
1,5 dl vett

Sulata või ja lase veidi jahtuda. Vahusta munad suhkruga. Lisa sulatatud või, jahu, tärklis ja vesi. Sega ühtlaseks ja lase 20 minutit seista. Kuumuta vahvliküpsetaja ja küpseta õhukesed krõbedad vahvlid (vahvel on valmis kui küpsetaja vahelt enam auru ei tule).

Suitsulõhe-pastavorm

Maitsev ja toitev suitsukala vormiroog. Peale söömist teatas M, et vormiroad on tegelikult tema lemmikud :)



  • 5 dl makarone või muud pastat
  • 1 l vett
  • 1 kalapuljongikuubik
  • 2 sibulat
  • 300 g (kuum)suitsulõhet
  • 1 sl hakitud tilli
  • 1 tl sidrunipipart
  • 1 dl riivitud juustu

Munapiim:
  • 2 muna
  • 5 dl piima
  • 0,5 tl soola

Pinnale:
  • 1 dl riivitud juustu

Keeda pasta vähese soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Nõruta ja vala rasvainega määritud ahjuvormi.
Prae sibul pannil õlis madalal kuumusel klaasjaks, lisa pastale.
Sega pasta hulka ka tükeldatud kala, maitseained ja riivitud juust. Klopi munad piima ja soolaga lahti, vala vormi. Raputa üle riivitud juustuga.
Küpseta 200° juures 40–50 minutit, kuni roog on pealt kuldkollane ja munapiim hüübinud.
Retsept on mõeldud 6-le sööjale.


Retsept on pärit raamatust "Pereköögi kokaraamat"

reede, 16. oktoober 2009

Tomati-sinihallitusjuustu muffinid

Eile saatsin M-i poodi vahukoort ostma, kuna juba ammu mõlkus mõttes teha ühte pirnikooki. Koju jõudes selgus, et ta oli ostnud küll kotitäie asju, kuid mitte vahukoort :(
Aga kui küpsetamistuhin juba peale tuleb, siis peab ikka midagi küpsetama. Niisiis otsustasin külmkapi sisu inventeerides tomati ja sinihallitusjuustu muffineid teha.
Muffinid tulid igatahes mõnusalt seest pehmed ja pealt krõbedad.



  • 2 dl keefiri või maitsestamata jogurtit (paksemat)
  • 100 g toorjuustu
  • 3 muna
  • 3 tl küpsetuspulbrit
  • 5 dl jahu
  • 75 g sinihallitusjuustu
  • 1 dl päikesekuivatatud tomatid

Mikserda jogurtit, toorjuustu ja mune energiliselt paar minutit. Lisa omavahel segatud kuivad ained, seejärel ka pudendatud juust ja peenestatud tomatid. Küpseta 200° juures 20 minutit.




Retsept on osaliselt pärit raamatust "100 rooga"

pühapäev, 11. oktoober 2009

Juustu-puuviljasalat

See salat on kujunenud tõeliseks peolaudade hitiks. Koosneb vähestest komponentidest ja on väga lihtne valmistada.



  • 300 g Eesti juustu
  • 200 g tumedaid viinamarju
  • 2 õuna
  • 2 pirni

Kaste:
  • 2 dl majoneesi (kasutan Provansaal majoneesi)
  • 2 dl hapukoort
  • 1 tl sidrunimahla
  • sidrunipipart

Lõika juust kangideks. Poolita viinamarjad (ja eemalda seemned). Koori õunad ja pirnid ning tükelda kangideks. Sega kokku kaste ja vala juustule-puuviljadele. Sega kergelt läbi ning serveeri kohe.



Allikas: Pereköögi kokaraamat

Pirni-sinihallitusjuustupirukas

Pirn ja sinihallitusjuust sobivad omavahel ülihästi. Seda veidi magusat ja veidi soolast pirukat pakun sageli ootamatutele külalistele, sest valmistamine on ülilihtne ja kiire. Sobib süüa nii soojalt kui ka jahtunult.
Piruka saab muuta jõulusemaks kui puistata peale piparkoogimaitseainet.


Pirni-sinihallitusjuustupirukas

6-8 sööjale

Põhi:
500 g muretainast

Täidis:
2 dl hapukoort
3 muna
2 dl piima
100 g sinihallitusjuustu
soola
musta pipart
1-2 suurt küpset pirni
soovi korral piparkoogimaitseainet

kaunistamiseks peotäis kreeka pähkleid

Suru tainas 20x30 cm lahtikäiva pirukavormi põhja ja äärtele. Torka taignasse kahvliga mõned augud ja küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit.
Täidise jaoks sega hapukoor, lahtiklopitud munad, piim ning murendatud sinihallitusjuust.
Maitsesta täidis soola-pipraga. Vala segu eelküpsetatud põhjale. 
Lõika pirnid õhukesteks viiludeks ja lao täidisele. Puista peale kreeka pähkleid ja soovi korral ka piparkoogimaitseainet.
Küpseta 200 kraadises ahjus 20-30 minutit või kuni munasegu on hüübinud. Enne serveerimist lase hetk taheneda.

reede, 9. oktoober 2009

Ühe panni lõheroog

Hästi lihtsalt valmistatav õhtusöök.


  • 400 g kartuleid
  • 3 sl oliivõli
  • 300 g lillkapsast
  • 2 peotäit kirsstomateid
  • 1 sl palsamiäädikat
  • 300 g lõhefileed
  • soola

Kuumuta ahi 220 kraadini. Lõika suuremad kartulid pooleks, sega kõik 1 sl õliga ja tõsta 20 minutiks ahju röstima. Sega lillkapsas 1 sl õliga ja lisa kartulite juurde ning küpseta veel 15 minutit. Kata roog kirsstomatite ja palsamiäädikaga ning kaheks tükiks lõigatud lõhega, millele on niristatud 1 sl õli. Hoia veel10-15 minutit ahjus. Riputa valmis roale soola.
Retsept on mõeldud 2-le sööjale.


Retsept on pärit ajakirja "Oma Maitse" numbrist mai 2009.

Ahjulõhe sinihallitusjuustu- ja ananassikattega

Meie lemmikuim viis ahjulõhe valmistamiseks. Hapukoorekate muudab roa mahlaseks, sinihallitusjuustu-ananassi kooslus annavad maitset.


Ahjulõhe sinihallitusjuustu- ja ananassikattega
2-le sööjale

300 g lõhefileed

Kate: 
150 g sinihallitusjuustu
1 väike purk konservananassi
50 g hapukoort
soola
Puhasta kala luudest ja aseta ahjuvormi. Lõika sinihallitusjuust ja ananass väiksemateks tükkideks (1 ananassirõnga võid jätta kaunistuseks). Sega sinihallitusjuust ja ananass hapukoorega ning laota segu kalale. Küpseta  200 kraadises ahjus  20-25 minutit kuni kala on küps. Serveeri rohelise salati või riisiga.



neljapäev, 8. oktoober 2009

Martsipani-õunakook

Väga hea õunakook.



  • 100 g martsipanimassi
  • 3 muna
  • 150 g suhkrut (magusatele õuntele veidi vähem)
  • 180 g jahu
  • 1 tl küpstuspulbrit
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 1 dl piima
  • 50 g võid
  • 300 g haput õuna (kooritult-tükeldatult)

Koori õunad, eemalda südamed ja seemnekojad ning lõika õhukesteks viiludeks või pisemateks tükkideks.
Sulata või ja jahuta.
Riivi martsipan kaussi, lisa suhkur ja munad ning vahusta.
Sega jahu küpsetuspulbri ja vanillisuhkruga, sega ettevaatlikult munamassi hulka. Lisa piim ja sulavõi. Sega ühtlaseks.
Lao pooled õunatükid 24 cm diameetriga lahtikäiva koogivormi põhja. Vala peale pool tainast, seejärel jälle õunad ning siis jälle tainas. Küpseta 180-kraadises ahjus 35-40 minutit kuni kook on pealt kaunilt kuldne.



Retsept on pärit blogist "Pisike ja Pisut Segi"

kolmapäev, 7. oktoober 2009

Lõhe-carpaccio

Hästi mõnus võileiva peale panna või niisama suupisteks.



  • lõhet
  • oliiviõli
  • sidrunimahla
  • rose pipart
  • kalamaitseainet sidruniga
  • meresoola

Fileeri kala õhukesteks viiludeks ja lao karpi. Iga kalakihi vahele puista soola, kalamaitseainet, rose pipart ja sidrunimahla. Nii seni, kuni kogu kala on kihiti kaussi laotud. Peale vala veidike oliivõli. Sulge karp kaanega ja lase 15 min seista. Serveeri röstsaial.



teisipäev, 6. oktoober 2009

Lillkapsavorm juustukastmega

Väga maitsev lillkapsavorm, milles kasutasin nii lillkapsast kui ka spargelkapsast. Juustukastmes olen pool riivjuustust asendanud sinihallitusjuustuga ja koore puudumisel olen kasutanud ka piima.



Lillkapsavorm juustukastmega

2-4 sööjale

2 väiksemat lillkapsapead (või spargelkapsast)

Juustukaste:
3 spl võid
4 spl jahu
2,5 dl kapsakeeduleent
1,5 dl 10% koort või piima
2 dl riivitud juustu
veidi soola

Tükelda kapsas väikesteks õisikuteks ning keeda neid 5-10 min õrnas soolvees. Nõruta õisikud ja talleta 2,5 dl kapsakeeduleent. Tõsta kapsas ühte suuremasse võitatud ahjuvormi või väiksematesse portsjonvormidesse.

Kastmeks sulata pannil või, puista peale jahu ja sega hoolikalt. Lisa kapsakeeduleem ja koor ning lõpuks ka riivitud juust, sega hoolsasti läbi. Vala kaste ahjuvormi(desse) kapsa peale. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Allikas: Pereköögi kokaraamat