esmaspäev, 28. september 2009

Marineeritud aedoad

Siiani on meeles kui hästi maitsesid kunagi klassiõe sünnipäeval pakutud marineeritud aedoad. Siit ka minu esimene hoidis. Eks varsti näis, mis välja tuli ... kui tuli :)



  • 1 kg aedubasid
  • 0,5 l vett
  • 20 g soola

Marinaad:

  • 0,5 l vett
  • tilli
  • petersellilehti
  • 20g soola
  • 20 g suhkrut
  • 20 g 30% äädikat

Oakaunad puhastada ja keeta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, nõrutada ja panna purkidesse. Valmis keeta marinaad ja valada kuuma marinaadiga üle ja kuumutada purkidega kuumavee vannis 20 min 80 kraadi juures.


Retsept Naistemaailm.ee foorumist




pühapäev, 27. september 2009

Tomati-peekoni plaadipirukas

Pühapäeva soolane pirukas.
Maitses hea, kuid järgmisel korral lisaks peekonile veidike soola.



Põhi:
  • 700 g lehttainast
  • määrimiseks muna

Täidis:
  • 250 g suitsupeekonit
  • 4-5 suurt tomatit
  • 3 dl riivjuustu
  • 2 spl pitsamaitseainet
  • värsket basiilikut
Kata küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat lahtirullitud lehttainaga. Pintselda lahtiklopitud munaga. Torka kahvliga mõned augud sisse. Küpseta praeahjus 220°C juures 10 minutit. Vahepeal lõika peekon ribadeks ja pruunista pannil. Tõsta peekoniribad eelküpsetatud põhjale ning lao peale viilutatud tomatid. Puista peale pitsamaitseainet ja riivjuustu. Küpseta praeahjus 175°C juures veel 20 minutit. Kaunista värskete basiilikulehtedega. Retsept on mõeldud kaheksale sööjale.




Retsept on pärit raamatust "Pirukad"

kolmapäev, 23. september 2009

Õunamusid

Mõnus hapukas amps.
Pärlsuhkru asendasin tavalise suhkru ja pärliga :)



Umbes 20tk

Tainas:
  • 2,5 dl nisujahu
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • soovi korral pisut kardemoni või jahvatatud ingverit
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 80 g võid
  • 100 g Tere maitsestamata toorjuustu

Täidis
:
  • 2 õuna

Kaunistamiseks:
  • pärlsuhkrut
  • määrimiseks lahtiklopitud muna

Mikserda köögikombainis jahu, suhkur, kaneel, küpsetuspulber ja või sõmeraks. Lisa toorjuust ning lase masinal segada ühtlane tainas. Suru madalaks ning hoia toidukilesse mähituna ligi 1 tund külmikus.
Tükelda õunad 1 cm paksusteks viiludeks. Rulli tainas umbes 3 mm paksuseks ning lõika sellest rattad. Paiguta rattale õunaviil ning suru tainas õuna ümber kinni. Aseta ahjuplaadile ning pintselda pind munaga. Kõige peale puista pärlsuhkur. Küpseta 200 ˚C ahjus 20 minutit.




Retsept on pärit leheküljelt www.rimi.ee

esmaspäev, 21. september 2009

Austria pannkoogirullid kohupiimatäidisega


Pühapäevaste pannkookide magusam variant. Kuumade pannkookide kõrvale serveerisin vaniljejäätist. Järgmisel päeval aga tundusid külmalt nad isegi paremad.



Kogus: 5 tk

Tainas:
  • 2 dl nisujahu
  • 2 muna
  • 1,5-2 dl piima
  • 1,5 dl vett
  • 30 g võid
  • veidi soola

Täidis:
  • 50 g toasooja võid
  • 2 munakollast
  • 250 g kohupiima
  • 1 dl rosinaid
  • 3 munavalget
  • 1,5 dl suhkrut

Koorekaste:
  • 1 munakollane
  • 1,5 dl vahukoort
  • 1 sl suhkrut

Kaunistamiseks:
  • mandlilaaste

Sega jahu veidikese soolaga. Vahusta vispliga munad, piim ja vesi ning sega hulka jahu. Lase 15 min seista ja lisa siis sulatatud või. Küpseta õhukesed ülepannikoogid.
Täidise jaoks vahusta või, sega hulka munakollased, kohupiim ja rosinad. Vahusta ka munavalged kõvaks vahuks, lisa suhkur ja vahusta veidi veel. Sega munavalgevaht kohupiimasega hulka. Määri täidis pannkookidele, keera need rulli ja lao võitatud ahjuvormi. Vahusta omavahel kastme ained. Vala segu pannkookidele, puista peale mandlilaaste ja küpseta 200 kraadi juures 15 minutit.




Retsept on pärit raamatust "Pereköögi kokaraamat"

Tuunikala-võileivatort

Rattamaratoni puhul võileivatort :)

Väga mahlane tort, kus võid saia asemel kasutada ka röstleiba ning tuunikala asemel mõnd teist kalakonservi (räim või sardiin tomatis).


  • 1 pakk röstsaia
  • 2 purki tuunikala tomatis
  • 2 keedetud muna
  • 1 punane paprika
  • 200 g küüslaugumaitselist toorjuustu
  • hakitud murulauku
Kaunistamiseks:
  • 200 g sulatatud juustu
  • 2 dl hapukoort
  • hakitud murulauku
  • erivärvilisi paprikaid
  • sidruniviile
  • värsket basiilikut
Lõika röstsaia servad ära. Lao üks pikk rida saiaviile serveerimisalusele. Sega tuunikalakonservid, hakitud munad ja paprika, toorjuust ning murulauk ühtlaseks massiks. Määri kolmandik segust saiaviiludele. Tee nii veel 2 kihti. Lao kõige peale veel üks kiht saiaviile. Kata tort toidukilega ja aseta peale raskus. Hoia torti külmkapis vähemalt 5 tundi kuni üleöö.
Sega omavahel sulajuust ja hapukoor. Määri segu tordi peale ja külgedele. Puista üle hakitud murulauguga. Kaunista paprika- ja sidruniviilude ning värske basiilikuga.



Retsept on pärit "Tordiraamatust"

pühapäev, 20. september 2009

Hakkliha-sinihallitusjuustutäidisega pannkoogid


Toitvate pannkookide täidises on rikkalikult hakkliha ja põnevat maitset andmas sinihallitusjuust. Viimase võib asendada ka mõne teise juustuga.



Pannkoogid:

  • 1 l piim
  • 5 dl nisujahu
  • 3 tk muna
  • 1 tl sool

Täidis:
  • 400 g hakkliha
  • 1 tk sibul
  • 1 küüs küüslauku
  • 200 g tomatipüree
  • 1 tl (kuivatatud) tüümian
  • sool
  • must pipar
  • 100 g sinihallitusjuust

Peale:
  • 100 g riivjuust

Taina valmistamiseks sega kõik ained omavahel ja lase vähemalt pool tundi paisuda. Küpseta vähese õliga suured ülepannikoogid. Täidise tegemiseks pruunista pannil hakkliha. Lisa hakitud sibul ja küüslauk ning prae veidi. Lisa tomatipüree. Maitsesta tüümiani, soola ja musta pipraga. Kuumuta veel veidi ning lisa murendatud sinihallitusjuust. Sega läbi ja tõsta tulelt. Kuumuta ahi 200°C-ni. Tõsta pannkookidele täidist ning keera need rulli. Aseta pannkoogid tihedalt võitatud ahjuvormi ja puista üle riivjuustuga. Küpseta 5 minutit, kuni juust on sulanud. Retsept on arvestatud neljale portsjonile.



Retsept on pärit ajakirjast Kodukiri.

laupäev, 19. september 2009

Päikesekuivatatud tomatid

Viimase aja lemmikud - päikesekuivatatud tomatid.



  • Kõige parem on päikesekuivatatud tomateid valmistada kirsstomatitest, ent sobivad ka tavasuuruses tomatid.
  • Kui kasutad kirsstomateid, siis lõika need pooleks. Suuremate tomatite puhul lõika tomat pooleks ning siis veel omakorda 2ks või 3ks sektoriks. Puhasta tomatid seemnetest.
  • Lao tomatid lõikepind ülespool küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale pisut soolahelbeid või tavalist peensoola. Soovi korral võid lisada ka värskeid või kuivatatud ürte (basiilikut, tüümiani). Kes soovib vürtsikamaid tomateid, võib lisada pisut tšillipipart.
  • Pane ahjuplaat kas saunalavale või praeahju 90 kraadi juurde kuivama. Sõltuvalt suurusest kuivavad tomatid 6-9 tundi. Aeg ajalt võib tomatitel külge keerata, et nad ühtlasemalt kuivaksid. Tomatid on valmis, kui nad on kaunilt krimpsu tõmmanud, ent mitte läbinisti kuivad, vaid parasjagu nahkse moega ja elastsed. Kui mõned tomatid on väiksemad ning valmivad varem, võib nad lihtsalt varem ahjuplaadilt ära võtta.
  • Kuivamise käigus kahaneb tomatite kaal ca 10 korda.Päikesekuivatatud tomatite säilitamiseks on 2 varianti: paki tomatid tihedalt suletavasse kilekotti ning pane sügavkülma. Võid säilitada ka tavalises külmikus, ent siis tuleks tomatid ära tarbida 1 kuu jooksul. Teise variandina võid tomatid panna purki ning lisada meelepäraseid ürte ja küüslauku ning kallata üle oliivõliga.
  • Tõsta kuivatatud tomatid ahjust ja jahuta.
  • Eemalda tomatid ettevaatlikult restilt ja tõsta kuivadesse, steriliseeritud purkidesse.
  • Kalla peale oliiviõli, nii et tomatid oleksid kaetud.
  • Koputa purke paar korda vastu lauda, nii et neisse jääks võimalikult vähe õhku.
  • Tomatite vahele võid puistata värsket või kuivatatud basiilikut.



Õpetus www.perenaine.ee

kolmapäev, 16. september 2009

Luksuslik õunapirukas

Väga maitsev ja mahlane õunapirukas. Kuna kasutasin antoonovkaid, sai võibolla veidike liiga hapu, kuid suhkrut siiski juurde ei lisaks.



Põhi:

  • 3 dl nisujahu
  • 0,75 dl suhkur
  • 2 tk muna
  • 100 g või
  • 1 sl piim

Täidis:
  • 4 tk õun
  • 1 dl suhkur
  • 0,5 dl vesi
  • 2 tl vanillsuhkur
  • 2 sl brändi
  • 50 g või

Kate:
  • 4 tk õun
  • 2 sl sulatatud või
  • 3 sl suhkur
  • 2 tl kaneel (jahvatatud)
Valmistamine:

Sega kõik taina komponendid köögikombainis ühtlaseks tainaks. Vajuta 26 cm läbimõõduga lahtikäiva pirukavormi põhja ja äärtele. Pane külma. Täidise valmistamiseks koori ja puhasta õunad ning lõika väikesteks kuubikuteks. Pane koos suhkru ja veega potti. Keeda tasasel kuumusel 5 minutit. Sega hulka vanillsuhkur, brändi ja sulatatud või. Küpseta põhja 200°C juures ahjus 12 minutit. Toesta tainast fooliumga, et ääred küpsedes alla ei vajuks. Vala peale keedetud õunakuubikud. Katte jaoks koori õunad ja viiluta, laota kauni mustrina koogile. Nirista peale sulatatud või, raputa üle suhkru ja kaneeliga. Küpseta veel 30 minutit, kuni kook saab kauni värvi. Retsept on mõeldud kümnele sööjale.





Retsept on pärit sarja 100 rooga raamatust "Pirukad"

esmaspäev, 14. september 2009

Kala lehttainas

Lihtne kala-spinatipirukas, kus võib kasutada nii forelli kui ka lõhet . Sobib nii ahjustvõetuna kergeks lõunasöögiks salati kõrvale kui ka jahtunult suupistena kohvilauale.



Kala lehttaignas


6-8-le sööjale

500 g lehttainast
1 väiksem forelli- või lõhefilee
1/2 sidruni mahl
1 tl sidrunipipart
0,5 tl soola

Täidis:
200 g (külmutatud) spinatit - eelnevalt sulatada
1 porru
200 g hapukoort
soola-pipart

praadimiseks võid, pintseldamiseks 1 muna

Eemalda kalafileelt luud ja eemalda nahk. Hõõru fileed mõlemalt poolt sidrunimahla ja maitseainetega.
Viiluta õhukeselt porru valge osa ja hauta mõned minutid võis. Lisa sulatatud ja kuivaks pigistatud spinat, hapukoor, maitseained ja hauta peaaegu kuivaks.
Rulli tainas kalafileest suuremaks ristkülikuks. Tõsta ühte serva kalafilee, millele laota peale spinatitäidis. Tõsta teine taignapool kala peale ja näpi servad kinni. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga.
Lõika kääridega ühele piruka küljele sälgud, et aur pirukast küpsetamise ajal välja pääseks. Küpseta pirukat  225 kraadi juures 10 minutit, edasi 175 kraadi juures 20 minutit või kuni pirukas on pealt kuldseks küpsenud.

Retseptiidee: Suur küpsetamisraamat II osa

Roheline rissonisalat





Kuigi välja paistab see nagu riisiroog, on tegelikult tegu maitsva pastasalatiga, mis sisaldab krevette, pestot, rediseid ja rukola salatit. Sobib söömiseks nii soojalt kui ka külmalt ning on hea kaaslane ka grill-lihale.

  • 4 dl risson või muu pasta
  • 100 g redis
  • 50 g rukola salat
  • 150 g krevetid soolvees
  • 1 dl pesto
  • sool
  • must pipar

Valmistamine:
Keeda rissoni kergelt soolases vees pehmeks, kurna sõelal. Kui soovid külma salatit, loputa pasta külma vee all. Pese ja lõika redised sektoriteks, nõruta krevetid ning pese rucola salat. Sega pasta hulka pesto, salatilehed, krevetid ja redisetükid, maitsesta soola-pipraga. Serveeri kohe. Retsept on mõeldud neljale inimesele.





Retsept on pärit raamatust "100 rooga"

laupäev, 5. september 2009

Tiramisu-juustukook




  • 200 g Lady’s Fingers küpsiseid
  • 2 dl kanget kohvi
  • 4 sl kohvilikööri või brändit või likööri Vana Tallinn

Täidis:

  • 1 sl kuuma vett + 1 sl lahustuvat kohvi
  • 800 g maitsestamata toorjuustu
  • 2 dl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 0,75 dl maisitärklist
  • 3 muna
  • 3 dl vahukoort

Peale:

  • tumedat šokolaadi
  • kakaopulbrit

Täidise valmistamiseks sega lahustuva kohvi pulber kuuma veega. Mikserda juurde 200 g toorjuustu, pool suhkrust, vanillsuhkur ja maisitärklis. Lisa ülejäänud toorjuust ja suhkur, munad ning kergelt vahustatud koor.

Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Vala kolmandik toorjuustukreemi vormi põhja. Kasta küpsised kohvi ja likööri segusse ning lao kreemi peale üks küpsisekiht. Vala peale teine osa toorjuustukreemi ning lao peale teine küpsisekiht. Vala peale ülejäänud toorjuustukreem. Küpseta 180-kraadises ahjus tund ja 10 minutit. Lase üleöö külmas seista ning kaunista šokolaadi ja kakaopulbriga.



Retsept on pärit raamatust "Juustukoogid".