pühapäev, 30. august 2009

Toorsalat kuldse mee-sinepikastmega





Salat:
  • lehtsalat
  • kurk
  • kirsstomatid
  • konservmais

Kaste:
  • 4 sl dijoni sinep
  • 2 sl mesi
  • 75 ml sidrunimahl
  • 2,5 dl õli
  • 1 tl soolahelbeid

Lõigu salati koostisosad. Pane kõik kastme aied moosipurki, keera kaas kõvasti kinni ja raputa kõvasti. Vala kaste salatile ja serveeri.


Salatikaste retsept on pärit Nigella Lawson´ilt.

Pitsastritsel




Tainas:
  • 25 g presspärmi
  • 1 tl soola
  • 2 sl suhkrut
  • 2,5 dl sooja vett
  • 1 muna
  • 0,5 dl õli
  • 8 dl jahu

Täidis:
  • 300-400 g hakkliha
  • 2 tl pitsamaitseainet
  • soola
  • musta pipart
  • 1 väike konserv (227 g) purustatud ananassi
  • 200 g riivitus juustu
  • veidi ketšupit

Peale:
  • 100 g riivitud juustu

Hõõru toasoe pärm soola ja suhkruga vedelaks. Lisa soe vesi, muna, õli ja jahu. Sega segamini ja sõtku seni, kuni saad ühtlase tainapalli. Vajadusel lisa veel jahu. Jäta 1 tunniks sooja rätiku alla kerkima.
Täidise tegemiseks pruunista hakkliha pannil, maitsesta soola, pipra ja pitsamaitseainega. Rulli tainas ristkülikuks ja määri peale ketšupit. Laota õhukese kihina peale hakkliha, purustatud ananass ja 200 g riivjuustust. Keera tainas rulli ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale ülejäänud riivjuust. Küpseta 200 kraadi juures 40 minutit või kuni pitsarull on saanud kauni kuldkollase värvi. Pintselda pitsarull veega üle ja jäta hetkeks rätiku alla jahtuma.




Retsept on pärit raamatust "Pereköögi kokaraamat".

esmaspäev, 24. august 2009

Virsiku-kohupiimakook

Ilus kollane kohupiimakook, mille põhjaks krõbe muretainas. Kuna täidis on kohe pärast ahjust võtmist veel vedelavõitu, on parim seda serveerida järgmisel päeval täielikult jahtununa. 

Virsiku-kohupiimakook

Põhi:
125 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

        Täidis: 
        250 g kohupiimapastat
        250 g hapukoort
        1 dl suhkrut
        1 sidruni mahl ja riivitud koor
        2 muna
        2 sl tärklist
        1 suur purk konservvirsikuid  

        Valmistamine:
        Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna ja vahusta veel. Sega hulka küpsetuspulbri-jahu segu. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud 24-cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Et põhi üles ei kerkiks, torka taignasse kahvluga augud või kata põhi küpsetuspaberiga, millele vala peale kuivatatud herned või oad.
        Vahusta munad suhkruga, sega juurde ülejäänud ained. Vala segu taignale. Aseta ettevaatlikult kohupiimasegu sisse poolikud virsikud - ilusam jääb kui kollased virsikud jäävad kohupiimaseest paistma. 
        Kata kook pealt fooliumiga, mis eemalda 20 minutit enne valmimist.
        Küpseta 175 kraadi juures 1 tund. Lase jahtuda, parim serveerida järgmisel päeval.

        Idee: Pereköögi kokaraamat

        esmaspäev, 17. august 2009

        Mustikamustriga juustukook






        Originaalretseptis on kasutatud mustikate asemel kirsse.

        Põhi:
        • 50 g või
        • 140 g küpsiseid
        • 1 sl hele siirup

        Täidis:
        • 350 g mustikad
        • 225 g suhkur
        • 500 g maitsestamata toorjuust
        • 1 sl maisitärklis
        • 2 tk muna
        • 1 tl vanillsuhkrut
        • 1 tk apelsini koor
        • 2 dl hapukoor

        Kaunistamiseks:
        • mustikaid
        • tuhksuhkrut
        Kuumuta ahi 160 kraadini. Kata 20 või 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja määri ääred võiga. Purusta köögikombainis küpsised. Sulata või koos siirupiga ja sega küpsistega. Suru lusika abil koogipõhjale ja küpseta 10 minutit. Tõsta jahtuma. Keera ahju kuumus 150 kraadile.
        Vala 200g mustikaid koos 85 g suhkruga köögikombaini. Püreesta ühtlaseks, vala potti ja lase keema minna. 
Hauta 5–6 minutit, et tekiks siirupjas mass. Jahuta.
        Puhasta vahepeal köögikombain ja vahusta selle abiga toorjuust, tärklis, munad, ülejäänud suhkur, vanillsuhkur, apelsinikoor ja pool hapukoorest ühtlaseks massiks. Vala sellest pool koogipõhjale, lisa pool mustikapüreed ja kata jälle toorjuustuga. Liiguta õrnalt puutikku koogi sees, et mustikapüree tekitaks kauneid mustreid. Küpseta 
45 minutit, lülita ahi välja ja lase koogil kinnises ahjus 30 minutit jahtuda.
        Määri koogile ülejäänud hapukoor ning tõsta lusikaga keskele mustikapüree. Tee jälle tikuga mustikapüreest mustreid. Kaunista tervete mustikatega ning raputa peale tuhksuhkrut.


        Retsept on pärit ajakirjast Oma Maitse.

        kolmapäev, 12. august 2009

        Šokolaadi-kaeraküpsised




















        • 125 g küpsetusmargariini
        • 1,5 dl fariinsuhkrut
        • 2 muna
        • 2,5 dl jahu
        • 2 tl küpsetuspulbrit
        • 1 tl vanillsuhkrut
        • 4 dl kiirkaerahelbeid
        • 100 g tumedat šokolaadi
        Lõika šokolaad lõikelaual suure noaga väikesteks tükikesteks. Mikserda korralikult margariin(sulatatud) ja fariinsuhkur (u. 5 min.) Lisa ükshaaval munad ja vahusta segu võimalikult kohevaks. Sega jahu, šokolaaditükikesed, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja kaerahelbed omavahel. Lisa kuivained segule. Sega korralikult (võid kasutada miksri taignasegamisotsikuid). Tõsta supilusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjakesed ning vajuta need veidi lamedamaks. NB! Jäta küpsiste vahele laienemisruumi. Küpseta ahju keskmisel siinil 175 kraadi juures 15 minutit. Tõsta küpsised siledale alusele jahtuma.



        Retsept on pärit raamatust "Suur küpsetamisraamat 1.osa"






        teisipäev, 11. august 2009

        Vahemere pirukas



















        Põhi:
        Täidis: Peale: Sega omavahel või ja jahu, lisa vesi ja sool ning sega kiiresti tainaks. Suru tainas võitatud 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele ning küpseta 10 minutit. Haki sibul ja küüslauguküüned ning kuumuta õlis, kuni sibul muutub läbipaistvaks. Lisa kurnatud tuunikala, maitsesta 1 tl basiiliku, soola ja pipraga ning kalla segu tainale. Viiluta tomatid ja oliivid ning lao kalasegule. Puista peale ülejäänud basiilik ja pool riivjuustust. Sega koor, munad, sool ja pipar. Kalla segu täidisele ning puista peale ülejäänud juust. Küpseta ahjus 225°C juures 30 minutit.




        Retsept on pärit raamatust "100 pirukat".

        teisipäev, 4. august 2009

        Mustsõstrane beseekook










        Põhi:
        • 150 g võid
        • 300 g jahu
        • 2 sl vanillisuhkrut
        • 120 g suhkrut
        • 4 munakollast
        Kate:
        • 250-350 g marju
        • 200 g suhkrut
        • 4 munavalget
        Valmista põhja jaoks tainas. Sega koostisained kokku ja suru ahjuplaadile. Küpseta põhja 180-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Samal ajal vahusta munavalged ja vahustamisel lisa suhkur aeglaselt ühtlase peene joana. Peale vahustamist sega sõstrad ettevaatlikult munavahu hulka. Kui soovid, võid peoga marju lisaks eelküpsetatud põhjale puistata. Vala munavaht põhjale ja küpseta kooki 150-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni besee on pealt peaaegu kuldne. Lülita ahi välja ja tee ahjuuks lahti, aga ära kooki veel välja võta. Lase koogil lahtise uksega ahjus veel tunnikene seista, et besee ei kukuks kokku.

        Retsept pisut muudetud kujul on pärit raamatust "Sepamaa talu köök 2. osa".