neljapäev, 5. november 2009

Küpsekartulid täidisega

Terevisioonist nähtud retsept vajas kohe katsetamist.
Tuunikalatäidis tundus mulle siiski liiga kuiv (võib-olla oleks hea hapukoort juurde segada). Hakklihatäidist ma ise ei maitsnudki, kuid meespere sõi ja kiitis.


  • 7-8 suurt piklikku kartulit

Tuunikalatäidis:
  • 1 purk tuunikala vees (või õlis või meelepärases kastmes)
  • 1 muna
  • noaotsaga soola
  • meelepäraseid ürte (tilli, peterselli, murulauku)

Bolognese täidis (laste lemmik):

Eriti hästi sobib küpsekartulisse eelmisest päevast järgi jäänud hakklihakaste, aga selle puudumisel võib ka uue täidise teha!
  • 200 g meelepärast hakkliha
  • 1 sl õli
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 porgand
  • soovi korral natuke tšillit
  • musta pipart
  • vajadusel soola
  • 0,5 tl suhkrut
  • 1 tl palsamiäädikat
  • 1 purk purustatud tomateid
  • meelepäraseid ürte
  • 100 g riivitud tugevamaitselist juustu, näiteks emmentali

Pese kartulid hoolega, torgi pinnale kahvliga augud ja pane 200 kraadi juurde u tunniks ajaks ahju. Samal ajal valmista täidised.

Haki sibul, küüslauk, riivi porgand. Kuumuta pannil õli, hauta selles sibulat, kuni see on klaasjas. Lisa väikesteks tükkideks hakitud tshilli või pudenda näpu vahel kuivatatud tshillikaun. Lisa must pipar ja porgand, sega ja hauta veel. Lisa lahtinäpitud hakkliha, tõsta kuumust ja sega kiiresti. Nüüd pane pannile hakitud küüslauk, sega ning lisa suhkur ja äädikas. Sega, hauta, kuni liha on pea küps ning lisa purustatud tomatid. Lase tasasel tulel haududa 15-20 minutit, kuni maitse on täidlane ning kaste on paksenenud. Maitsesta vajadusel soolaga, haki hulka meelepäraseid ürte.

Nõruta tuunikala. Löö hulka muna, maitsesta soolaga, haki hulka meelepäraseid ürte.

Kui kartulid on valmis, võta need ahjust, jahuta veidi ja lõika pooleks. Uurista kartulipooltest umbes pool sisu välja, sega üks osa tuunikalaseguga, teine aga hakklihaseguga - nii püsib täidis paremini koos. Täida pooled kartulid hakklihatäidisega, pooled tuunikalatäidisega. Puista pinnale riivitud juustu. Küpseta ahjus 225 kraadi juures u 15 minutit. Serveeri meelepärase salatiga.

Sobivad suurepäraselt ka soojendada, samuti võib kartulid ja täidised eelmisel päeval valmis teha, enne söömist jääb siis vaid täitmine ja üleküpsetamine.



Allikas: Terevisiooni retseptid

1 kommentaar:

Pille ütles ...

Peaks ise ka üle tüki aja täidetud kartuleid tegema, "vanasti" väga maitsesid mulle.
Aitäh kooskokkamises kaasalöömise eest!