laupäev, 19. september 2009

Päikesekuivatatud tomatid

Viimase aja lemmikud - päikesekuivatatud tomatid.



  • Kõige parem on päikesekuivatatud tomateid valmistada kirsstomatitest, ent sobivad ka tavasuuruses tomatid.
  • Kui kasutad kirsstomateid, siis lõika need pooleks. Suuremate tomatite puhul lõika tomat pooleks ning siis veel omakorda 2ks või 3ks sektoriks. Puhasta tomatid seemnetest.
  • Lao tomatid lõikepind ülespool küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale pisut soolahelbeid või tavalist peensoola. Soovi korral võid lisada ka värskeid või kuivatatud ürte (basiilikut, tüümiani). Kes soovib vürtsikamaid tomateid, võib lisada pisut tšillipipart.
  • Pane ahjuplaat kas saunalavale või praeahju 90 kraadi juurde kuivama. Sõltuvalt suurusest kuivavad tomatid 6-9 tundi. Aeg ajalt võib tomatitel külge keerata, et nad ühtlasemalt kuivaksid. Tomatid on valmis, kui nad on kaunilt krimpsu tõmmanud, ent mitte läbinisti kuivad, vaid parasjagu nahkse moega ja elastsed. Kui mõned tomatid on väiksemad ning valmivad varem, võib nad lihtsalt varem ahjuplaadilt ära võtta.
  • Kuivamise käigus kahaneb tomatite kaal ca 10 korda.Päikesekuivatatud tomatite säilitamiseks on 2 varianti: paki tomatid tihedalt suletavasse kilekotti ning pane sügavkülma. Võid säilitada ka tavalises külmikus, ent siis tuleks tomatid ära tarbida 1 kuu jooksul. Teise variandina võid tomatid panna purki ning lisada meelepäraseid ürte ja küüslauku ning kallata üle oliivõliga.
  • Tõsta kuivatatud tomatid ahjust ja jahuta.
  • Eemalda tomatid ettevaatlikult restilt ja tõsta kuivadesse, steriliseeritud purkidesse.
  • Kalla peale oliiviõli, nii et tomatid oleksid kaetud.
  • Koputa purke paar korda vastu lauda, nii et neisse jääks võimalikult vähe õhku.
  • Tomatite vahele võid puistata värsket või kuivatatud basiilikut.



Õpetus www.perenaine.ee

1 kommentaar:

ain ütles ...

väga ilus